Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • In de Algarve
 • week-41 2017
 • week-40 2017
 • week-39 2017
 • week-38 2017
  27-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinksterweer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Voor vandaag zijn er goede verwachtingen. Deze 1e Pinksterdag zou in de top-10 terecht kunnen komen. De mooiste was al weer heel lang geleden: 1903 met 30,2 C. Daarna volgde 1979 met veel familie in de achtertuin toen mijn vrouw vijf maanden in verwachting was. In mijn geboortejaar 1944 werd het 29,2 C. De laatste toptiener was in 1985.

  Pinksteren valt vaak beter uit dan Pasen en Hemelvaart. De koudste waren in 1936 en 2007. Veel regen viel er in de bevrijdingsmaand van 1945: 23,3 mm.

  Iedereen treft het met het weer, maar als je kampeert dan hoop je op zulke dagen, omdat je dan van de omgeving kunt genieten: op het veld, over de fietspaden, door het bos, langs het water. Je merkt het aan de mensen dat ze het naar hun zin hebben. Er worden gemakkelijk gesprekjes aangegaan. En als mensen terugkomen van een tocht hebben ze wat te melden. ‘s Avonds wordt er nog lang voor tent of caravan gezeten. Kortom: het is genieten!


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  27-05-2012, 08:15 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  26-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op Paleis Soestdijk

  Begonnen in 1650 als buitenverblijf van een amsterdamse burgemeester is het in de loop der tijden uitgebreid, maar koninklijke allure ontbreekt. Het is allemaal nogal gewoontjes naar monarchale maatstaven.

  De voorzijde, waar de defile’s op Koninginnedag werden gehouden, is stevig verankerd op mijn netvlies en bood weinig verrassing. Het is nogal vaalgrauw zonder ornamenten. Op het gazon staat nu een stijf  beeldhouwwerk van een echtpaar: een wuivende Juliana en verdacht ingetogen Bernhard.

  Aan de achterzijde een grote vijver met er om heen wat houten banken. Geen leuk terras, geen bijzondere stenen trap, een allegaartje aan bouwsels. Twee grote verplichte amforen. De rode vrijstaande beuken zijn nog het mooist van alles.Het park wordt gebruikt voor muziekuitvoeringen, zoals vanavond Orfeo en Euridice.

  Van een formele franse tuin met geometrische planologie is het een fantasieloze engelse tuin geworden. De bloeiende metershoge rhododendrons gaven kleur en geur. We hebben er wel heerlijk gewandeld over de lanen die de namen van de vorsten dragen. Ook op het vorstenbankje plaatsgenomen met heel burgerlijke gevoelens….

  Iets bijzonders was de koepel-ijskelder op een kunstmatig hoog punt. In vroegere tijden werden er vanuit de vijver ijsblokken gehakt en in de kelderruimtes bewaard om dranken en waren te koelen.

  Het was te heerlijk buitenweer om ook het interieur te bekijken, hoewel ik al een virtuele toer gemaakt heb via internet. Van 1937 tot 2004 hebben Juliana en Bernhard en hun dochters er gewoond en er gasten ontvangen. Vandaag waren we er te gast. Het is wel een lokatie om er iets nationaals van te maken. Sinds 1971 is het in bezit van de staat.

  Het fraaist wat we vandaag zagen was Kasteel Groeneveld, ongeveer drie kilometer van Soestdijk.  Toen in de achttiende en negentiende eeuw de engelse landschapsstijl opgeld deed werd het park omgevormd. Waterpartijen, heuvels, slingerende paden en boompartijen werden aangelegd. Vooral na 1830 werd de landschapsstijl in Groeneveld geperfectioneerd. Het kasteel wordt gerestaureerd. We liepen als enigen door de moestuin. Zeker een lokatie om nog eens terug te keren.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  26-05-2012, 08:55 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  25-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het Rijkdom
  Ruim een eeuw geleden nog een arm gebied, waar veeboeren en schaapherders sukkelden om te bestaan en nu zijn het woonplaatsen van de nouveau riche. De armen werden figuren op romantische landschapsschilderijen; de rietgedekte villa’s staan in glossy’s en fotoalbums.

  Na de realisatie van de tramlijn Amsterdam-Hilversum werden Laren en Blaricum aantrekkelijk voor buitenstaanders om er te gaan wonen. Tot 1920 kunstenaars  schilders, dichters, idealisten die kolonies stichtten. In Laren is de gemiddelde koopprijs van een woning 572.000 en in Blaricum, de duurste gemeente van ons land, is het 1,1 miljoen.

  Eerst reden we door Blaricum (9000 inw) dat niet een echt leuk centrum heeft. Een typisch brinkdorp, waar vroeger engen en meenten op uitkwamen. We zijn meer gecharmeerd van Laren (11500 inw), waar we Monique v.d. Ven  een van de vele chique kledingzaken in zagen lopen. Alle topmerken zijn aanwezig.

  Het centrum is heel apart, bijna landelijk. We roken de poffertjes uit het vermaarde restaurant, maar het was er nog te vroeg voor. We kochten wat broodjes en beleg en aten dat verder in het Gooise natuurreservaat op. We reden door de lanen waar volgens de gids beroemde personen gewoond hebben en waarschijnlijk ook langs de optrekjes van de Borsato’s en John de Mollen van dit land. Lokaties met hoge hekken en beveiligingsinstallaties. En tuinmannen…

  Vandaag zo’n 40km gefietst door beschaduwde lanen, over bos- en zandpaden, klinkerstraten en roodgeasfalteerde fietspaden. We reden via Eemnes Blaricum weer binnen. En namen een heerlijk ijsje bij de beroemdste ijssalon van Nederland. Om vijf uur waren we na zes uur fietsen en vele onderbrekingen weer terug op de camping.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  25-05-2012, 08:37 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan het IJmeer
  Twee jaar geleden tijdens een fietstocht ” ontdekt”. Een strandje bij Muiderberg, waar je je auto op een kilometer afstand kan parkeren en rasechte muiderbergers met een amsterdams accent consumptief recreeren… Ik voel me nergens meer te goed voor..

  Het IJmeer is een rustgebied voor vogels. Wel ja. Ik heb alleen kraaien gezien. Op het wazige meer zag ik zeilboten -niet al te veel vanwege de geringe wind- en in de verte een bebost eilandje. Er liggen er vijf: De Drost, Hooft, Warenar (allen vernoemd naar de dichter uit Muiden), Vuurtoreneiland en mijn ultieme nederlands eilandje Pampus. Maar daar is een ander blog voor.

  We hebben ons gezeteld in het rulle zand, met om ons niet al te veel onderbouwkinderen, waarvan er een paar ruzie kregen met een blootborstige vrouw die alleen maar wilde zonnen. De vader wilde echt wel ruzie en gooide na de woordenwisseling tussen borstje en de kids een schep zand op haar benen. Het liep helaas met een sisser af.

  Ik heb vandaag alleen maar genoten: lezen en wat pootje baaien, want zwemmen is de eerste paar kilometers vanaf de kant niet mogelijk. Na 6  1/2 uur (een persoonlijk dagrecord) zijn we vertrokken bij een betrokken hemel. In het oosten moet het inmiddels noodweer zijn. Wij wachten in spanning af, want het rommelt….


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  24-05-2012, 08:45 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Gooi

  Mijn favoriete regio in eigen land is 't Gooi. In een relatief klein gebied heeft het " alles" : water, strand, moeras, bos, heide, ook villawijken met veel rietgedekte panden. Ik heb in Amsterdam en Utrecht gewoond en dan is 't Gooi dichtbij om er rond te kijken en te recreeren.

  We fietsten op een ideale dag vanuit de basis in Huizen door stadsparken en buitenwijken naar de Oude Haven van Huizen. Het is lang een vissersplaats geweest; van de 190 botters zag ik er nog een viertal liggen, dichtbij de kalkfabriek dat nu een chique restaurant is en dus gesloten was.


  We fietsten langs het Gooimeer, een randmeer van 2670 ha, dat ontstond bij de inpoldering van zuidelijk Flevoland. Bij de Stichtse Brug ligt het eilandje Huizerhoef, waar passanten kunnen aanmeren. Ter hoogte van Naarderbos ligt De Schelp.

  In Huizen heeft het Gooimeer een strandfunctie. Dit komt mede door het feit dat vanwege de historie als Zuiderzee-strand deze stranden erg ondiep zijn en dus ideaal voor recreanten.

  We reden over smalle schelpenpaden door het bos en kwamen langs de speeltuin van Oud-Valkenveen, waar ik zo'n twintig jaar geleden voor het laatst met de kinderen geweest ben. Het is uitgebreid met attracties voor de jonge kinderen. Het recreatiepark vraagt 10 euro entree.

  In het bos was de Meentbrug opgebroken, zodat we een stukje terug moesten. Daardoor kwamen we ergens anders uit: bij het fraai gesitueerde tennispark De Kuil, waar Anita in 1974 met de topjeugd tenniskampioenschappen begeleidde. We keken naar damespartijen, die altijd vermakelijk zijn om het vals uitgeven van de ballen.

  Daarna fietsen we door drie heidegebieden: Blaricummerheide, Vliegheide en Tafelbergheide.  Het heidegebied kent verschillende hoogteverschillen, veroorzaakt door het landijs ten tijde van de Riss-ijstijd. Hoogste punt is de Tafelberg waaraan deze heide haar naam heeft te danken. Deze 36,4 metende heuvel is een van de hoogste punten van de laaggelegen provincie Noord-Holland.

  Op de heide treft men veel leemkuilen aan. Deze zijn het gevolg van activiteiten van vroegere bewoners van het Het Gooi die van deze plek klei haalden die ze gebruikten om de vloeren en erven van hun boerderijen hard mee te maken. 


  We gebruikten de lunch bij het restaurant Tafelberg: Panini Creve en Panini Toscane. Wel lekker. Een half uurtje verder in het centrum van Huizen schoenen gekocht en daarna terug naar de basis, waar schoolkampen onze rust tot tien uur verstoorden. Waarom moeten kinderen krijsen? Pas laat de caravan ingegaan en nog zo lang buiten kunnen zitten/genieten was voor het eerst dit jaar.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  23-05-2012, 08:48 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  22-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huizen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het dorp Huizen is bekend als voormalig vissersdorp, hoewel pas aan het eind van de 17e eeuw de visserij één van de hoofdmiddelen van het bestaan werd. In 1854 kreeg het een haven. Daarvoor waren vooral landbouw en huisnijverheid een belangrijke levensbron.

  Huizen kreeg in de 14e eeuw zijn naam, omdat het - zoals de overlevering wil - het eerste dorp was in het Gooi dat stenen huizen had. Het overwegend protestantse Huizen is de snelstgroeiende gemeente van het Gooi, met ook de snelstgroeiende bedrijvigheid. Er wonen 42.000 mensen.

  De inwoners van Huizen waren en zijn nog steeds van overwegend protestantse gezindte. In Huizen is de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) van grote omvang. Sinds 1949 zijn er twee katholieke kerken.

  Door de jaren heen heeft Huizen enorme veranderingen ondergaan. Waar het in begin alleen bekend stond als een vissers- en boerendorp, werd sinds het einde van de 19e eeuw Huizen langzaam gevormd tot was het nu is.

  In het begin waren het vooral villawijken die in de bosrijke omgeving van Huizen werden gebouwd voor de forenzen uit Amsterdam. Na de oorlog begint de uitbreiding grote vormen aan te nemen, zo werd Huizen in 1967 aangewezen als Gooise groeikern en werd de Oostermeent bebouwd. In 1995 werd het laatste bouwproject gestart: het 'Vierde Kwadrant'. Opvallend zijn de 'Piramide' woningen en de 'Sfinxwoningen' langs het Gooimeer.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  22-05-2012, 07:48 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (96)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (29)
 • Natuur (102)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (166)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (40)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (160)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!