Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • week-41 2017
 • week-40 2017
 • week-39 2017
 • week-38 2017
 • week-37 2017
  02-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Favoriete Steden
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Amsterdam is met afstand mijn favoriete stad in eigen land. Ik heb er 16 jaar gewoond (1959-1975) en vind het prachtig dat mijn zoon (30 j) er sinds januari is gaan wonen. Uit een onderzoek in 16 landen onder jongeren tussen 15 en 25 jaar is Amsterdam op de derde plaats gekozen na New York en Londen. Van de nederlandse jongeren vindt 1 op de 5 Amsterdam een coole stad.

  Amsterdam is mij zeer vertrouwd. De stad heeft de uitstraling en veelzijdigheid die mij aanspreekt. Dit jaar heb ik op twee afzonderlijke dagen, eerst de Herengracht van nummer 1 tot 627 en daarna de Keizersgracht van nummer 1 tot 826 aan de hand van een gids “bewandeld”. Er foto’s genomen en blogs over geschreven. De Prinsengracht wordt de volgende toer.

  Uit de uitgave van de Atlas voor gemeenten, die onlangs verscheen, blijkt Amsterdam ook op de hoogste plaats te staan, gevolgd door Utrecht, Den Bosch, Amstelveen en Den Haag. Rotterdam staat 18e. Van de 50 gemeenten staan Spijkenisse en Emmen onderaan. Hilversum is in aantrekkelijkheid het sterkste afgenomen. Voor mezelf ben ik weer eens nagegaan wat mijn top-10 is, waarbij ik vooral aan provinciehoofdsteden denk en moet bekennen dat ik Arnhem het slechtste ken. Ik heb een uitgesproken voorkeur voor oud-hollandse steden en dan vooral de historische centra minus de ergerlijke winkelstraten.

  Mijn lijstje:

  01 Amsterdam (goede wijn behoeft geen krans, jammer dat er zoveel zooi op straat ligt)

  02 Utrecht (heb er vier jaar gewoond en kom er regelmatig, langs de grachten-bij de werfkelders erg gezellig, echte studentenstad)

  03 Maastricht (de ligging aan de Maas, de oudheid, het internationale karakter, sfeervolle straatjes en pleinen)

  04 Den Haag (een residentie heeft wat bijzonders; prachtig zijn de statige lanen met de herenhuizen)

  05 Leiden ( ik was er in MD in 1967/68 toen het nog vervallen was; heb ik in 2008 gedurende een week elke dag geheel verkend: boeiend!)

  06 Amersfoort (was ik ook gelegerd in 1968/69; het centrum is enorm opgeknapt, heeft een aantal gezellige stadspleinen)

  07 Haarlem (weinig in het nieuws, heeft veel te bieden op cultureel gebied)

  08 Dordrecht (vele waterwegen in de stad, het majestueus zicht over Oude Maas en Merwede, de hofjes en wandelroute)

  09 Den Bosch (veruit het sfeervolste van de brabantse steden)

  10 Deventer (ligging aan de IJssel, boekenstad) maar in concurrentie met Groningen, Zwolle, Leeuwarden, Delft, Gouda.

  Van de 50 genoemde plaatsen realiseer ik me heel weinig geweest te zijn in Tilburg, Arnhem en Nijmegen en nooit in Velsen, Schiedam, Vlaardingen, Roermond, Sittard-Geleen, Venlo. Opvallend en voor mij niet te begrijpen is dat Hilversum dus sterk gedaald is, want  ik heb er vorig jaar op een zomerse dag van genoten. Niks mis met het centrum als je het. En erbuiten prachtige, chique lanen en woonhuizen. Vervelend is het spoor dat midden door de stad loopt. En er wordt nogal wat gebouwd.

  Van de kleinere plaatsen heb ik een voorkeur voor mijn geboorteplaats Wijk bij Duurstede. Een plaats moet wel een kloppend hart, een duidelijk centrum hebben; het liefst rond een plein waar de uitgaansgelegenheden zijn. Zeist vind ik, ook vanwege de omgeving, een mooie plaats om te wonen: het heeft een  prachtig Slot Zeist en uitstekende winkelstraat de Slotlaan, maar weer niet echt een centraal punt.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  02-06-2012, 00:19 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantieimpressie
  Een selectie van de foto’s die ik de afgelopen dagen genomen heb. Het zijn meer kiekjes. Ik zou wel anders willen. Ik benijd de mensen die creatief kunnen fotograferen, hoewel een goede camera ook helpt.

  Ik ben meer fietser dan wandelaar. Ik begrijp niet goed waarom, want al wandelend beleef je alles intenser en daar zou ik voor willen kiezen. Fysiek kan ik beter fietsen. Langer dan een uur wandelen zou ik niet kunnen volhouden. Ik zal dus nooit de camino kunnen lopen naar Santiago of in eigen land het Pieterpad. Wat me zelfs tegenstaat is wandelen in een bos. Ik kijk te veel achterom, mis het overzicht dat ik in een weids landschap zo plezierig vind. Mijn fiets is echt een kameraad.

  Hoewel er meer horecagelegenheden zijn met de naam Rust Wat, is die in Blaricum het meest idyllisch gelegen. Toen ik erom lunchtijd wat wilde gebruiken, parkeerde ik m’n fiets tussen de cabrio’s; er zat veel chique op het terras. Ik was benieuwd hoe lang het zou duren voor  ik bediend zou worden. Het duurde welgeteld 14 minuten tot er een meisje aan m’n tafeltje verscheen; ik bestelde een biertje en  die werd na 9 minuten gebracht. Om te choqueren zei ik wacht u even, ik dronk hem in 15 seconden op en betaalde afgepast 2,75. Mijn identiteit is vastgesteld.

  Het campingleven vind ik boeiend. Vele weken in het jaar ontmoet ik dezelfde mensen in allerlei gremia. Prima, maar ik weet wie ze zijn, ken hun verhalen en denkbeelden. Op een camping leer je in korte tijd veel over mensen. Hoeveel levensverhalen heb ik al niet gehoord? Ik ken inmiddels van caravanburen het beroepsverleden, de kinderen en kleinkinderen, de liefhebberijen en hun opvattingen. Naast me stond een Fries uit Zwaagwesteinde die een spel bedacht had (zie foto).

  Tien blikjes bier om een fles beerenburger. Wie met de bal van een afstand van 20 stappen alle blikjes + fles kon omschieten kreeg de ” doelman”.  Inzet 1 euro. Het kostte me drie euri. Er waren per dag naar schatting  gemiddeld 20 pogingen door kampeerders. Heb 2x iemand de fles zien meenemen. Hij heeft zijn kampeergeld er dik uit.

  Het veld van de camping wordt omgeven door bomen: berken, beuken, esdoorns, acacia’s, zomereiken. Op het moment van schrijven (22 uur) zingen de roodborstjes, nachtegalen en merels dat het een lieve lust is. Ik ben nog de enige die buiten zit (met laptop).

  Ik heb niet eerder zoveel kapitale huizen, dure auto’s, fraai aangelegde tuinen en prachtige lanen gezien als de afgelopen negen dagen, maar wat mij steeds weer bekoorde waren de vele bloeiende rhododendrons, in allerlei kleuren en geuren, op allerlei lokaties.  Op de foto is een rhododendron in de tuin van Paleis Soestdijk.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  29-05-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  28-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder het volk

  Vooropgesteld: ik heb een dubieuze relatie met ” het volk”. Kamperen is je onder het volk begeven. Hoe dan ook. Er zijn campings voor de elite,  maar daar hoef ik ook niet heen. Ik ken mijn plaats. Onze camping  ligt niet ver van de Torenlaan, de duurste laan van NL.

  De camping bestaat al 80 jaar en was lang een lokatie waar alleen tentkampeerders werden toegelaten. Die vorm van kamperen benadert nog altijd waar het om begonnen is: eenvoudig verblijven in de natuur, waar rust en stilte heersen en je de vogels kunt horen zingen.

  Dat uitgangspunt is voor deze camping al een tijd losgelaten om moverende redenen. Ons veldje stond vol kampeermiddelen waar de crisis niet aan af te zien is. En ernaast de duurste fietsen; de electrische is duidelijk in opmars.

  Dit weekend ontvingen opa’s en oma’s hun beminde kinderen en kleinkinderen. De stoeltjes werden ruim neergezet, de parasols overschreden de grenzen met de buren en de meegebrachte huisdieren veroverden een eigen territorium. Een plotseling uitbarsting van overbevolking.

  onverwacht gemaakt een half uurtje voor het begin van de bbq

  Het samenzijn van de familie met onmiskenbaar grootsteeds accent en vocabulaire had een consumptief karakter. Wat ik niet allemaal aangesleept zag: in no-time stond de kampeertafel vol met grote pakken en flessen frisdrank, terwijl er voor de mannen kratjes pils op handbereik stonden. De kinderen vroegen niet te drinken, ze namen…

  De volgbare conversaties waren hilarisch, waarbij de accenten vielen op fubal, utweer en uteten. Het opentrekken van de blikjes bier verstoorde helaas elke diepgang.

  De camper-buren op de hoek bestond uit een keurig gezinnetje van V-M en 2 leuke jonge meisjes van elf-twaalf jaar. Vanaf een uur of vijf kwamen ze onder de rook van de bbq te liggen waar de pakketten van de Aldi en C1000 op geroosterd werden. Ze waren te beschaafd om er wat van te zeggen. Ook van die twee gozertjes die met veel volume precies voor hun neus stonden te badmintonnen. Hoewel het me allemaal vermaakte, had ik met de 4 te doen.

  Wij kregen, na vier dagen twee grijze muizen van tegen de 80 als buren gehad te hebben, jonge tentkampeerders naast ons. Ze hadden zich geinstalleerd toen we weg waren en bij terugkomst zag ik dat de scheerlijnen elkaar kruisten, hetgeen ik zelfs aan de franse Atlantische kust op een volle 4-sterren camping niet had meegemaakt. Ik zei spontaan: kon het niet dichterbij… Ze hadden zich voorgenomen nergens op te reageren.

  Het waren vier volwassenen, w.o. een man, met een gemiddeld gewicht van 100kg. Er was ook een hond, een lelijk zwart mormel die Arie heette en knorde als een varken. Gelukkig lag hij aangelijnd. Zij groetten nooit. Deden in ons bijzijn niets anders dan zitten, geeuwen en chipsen. Maar ze hadden een schattig lief jongetje van twee jaar bij zich. Hij schreeuwde en krijste en zeurde nooit. Ik denk dat ik daarover nog iets tegen ze ga zeggen.

  Ik ben een positief-sociale kampeerder…. <img src='../Images/Skin/smiles/icon_smile.gif'>

  honderd meter verder een oase van rust  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  28-05-2012, 08:36 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  Archief per week
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (96)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (29)
 • Natuur (102)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (166)
 • Politiek (122)
 • Reizen (128)
 • Samenleving (40)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (160)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!