Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  14-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sète
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zondag bezoeken we in het buitenland traditiegetrouw een (middel)grote stad, omdat we dan de hektiek van een weekse dag missen en gemakkelijker kunnen parkeren. Toen op de camping een fransman zijn bestelbus lang stationair liet draaien en de dieselstank te heftig werd, vertrokken we naar Sète, op 40km afstand. Een plaats die in de 17e eeuw door Riquet ontworpen is en de tweede franse haven aan de MZ-kust is geworden.

  We kwamen er om lunchtijd en eenmaal boven de parkeergarage liepen we langs het ene visrestaurant na het andere. Fransen eten nooit thuis lijkt het wel. De stad is wel Frans. De waterwegen in en om de stad bepalen de planologie. We kwamen bij het lelijke havenfront en beklommen de St.Clair. Eerst naar het museum van Paul Valéry, die evenals George Brassens in Sète geboren is. Er was een tentoonstelling van de expressionist Auguste Chabaud.

  Het was de minste dag sinds 8/10 met afwisselend zon en wolkenvelden en temperatuur van rond de twintig graden. Boven op de heuvel was er een verreikend zicht op de zee en het heuvelachtige achterland. Verder niet veel bijzonders: een bedevaartkapel van het simpele soort.

  Via tientallen treden kwamen we weer in het centrum waar voor het lelijkste stadhuis van Frankrijk een boekenmarkt was. Banden uit de 19e en 20e eeuw tot de 2e WO die ik met passende eerbied door mijn handen liet gaan.

  Vanwege de marathon in Montpellier namen we een grote omweg door de garrigues met z’n stenig en dor landschap waar alleen steeneiken en doornige struiken lijken te groeien. Het bijzondere is dan wel hoe leeg zo’n gebied is qua bewoning. Niemand wil er kennelijk zijn buitenhuis laten neerzetten, terwijl het toch niet al te ver van de kust is. Het kon er in de zomer wel eens snikheet zijn en er voorzieningen laten aanleggen is peperduur. Om 18 uur waren we op de thuisbasis.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  14-10-2012, 19:47 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Montpellier
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als je van het stadsleven houdt, zoals ik, dan kwam je vandaag aan je trekken. Nooit meer met de auto de stad in. Voor vijf euro met Ligne 2 van de moderne, fraaie tramway van Montpellier van station Georges Pompidou in Jacou naar Comédie in het centrum vervoerd.

  Het was erg druk in de stad. Voor 90% mensen tot 30 jaar. Veel activiteiten rond de 3e Marathon die morgen voor volwassenen gehouden wordt en vanmiddag voor de jeugd. Maar eerst wandelden we door de hoofdstraten langs imposante gebouwen naar de Promenade du Peyrou vanwaar we een schitterend uitzicht onder een strakblauwe lucht hadden over de regio.

  Daarna geluncht en in het wat verwaarloosde Parc des Plantes gewandeld. De St.Pierre bezichtigd. Door de verzorgde binnenstraten, langs aardige pleintjes uiteindelijk uitgekomen bij het Musée Fabre, waar lange rijen stonden om de voorlaatste dag van de Caravaggio-tentoonstelling te zien. Mij te lang wachten en dus kocht ik een tijdschrift over de tentoonstelling.

  Anita op het grote plein weer tegengekomen en op terras gezeten en wat gedronken. Het was warm en druk. Via de Grand Rue Jean Moulin – en zijn onderduikadres- naar St.Denis en terug St.Roch gelopen. Overal mensen op terrassen of op stoepen en bankjes. Toch maar besloten om na vijf uur terug te gaan naar de rust van de camping, al waar een heerlijke maaltijd werd bereid.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  13-10-2012, 21:30 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Met hetzelfde heerlijke weer als gisteren een veel plezieriger dag. Na de koffie op pad en al snel in Castries waar we het grootste kasteel van de Languedoc wilden bezoeken, maar het classicistische kasteel en tuin van Le Nôtre waren al sinds eind-september gesloten. We wandelden door het uitgestorven stadje met de zwaar verweerde kalkstenen bebouwing.

  Via vlakke binnenwegen door een saai agrarisch landschap bereikten we na Lunèl het beroemde Aigues Mortes waar we eerder in mei-2007 samen waren. Het was er nu rommelig druk met allerlei kermisactiviteiten. Het centrale plein met het ridderstandbeeld van Louis IX, dat ik toen zo aardig vond, was nu bezet met muziekpodia. We liepen in en deels om het stadje waar in 1248 kruisvaarders vertrokken, maar dat nooit het belang kreeg waarvoor het gesticht was. In latere eeuwenzaten in de toren Constance protestanten gevangen.

  We verbleven langer in La Grande Motte, één van de nieuwe kuststeden die op de tekentafel ontstaan is. In commentaren wordt  er erg op afgegeven,  maar de piramidale gebouwen hebben meer stijl dan onze en vlaamse kustplaatsen, die immers foeilelijk zijn. In Port Camargue en in deze plaats zagen we honderden zeilboten liggen. Er werd nauwelijks gevaren en veel appartementen zaten dicht. Het seizoen is voorbij, terwijl het voor ons noorderlingen nog prachtig weer is.

  Op de camping nog een tijd in de zon gezeten, maar uiteindelijk koelde het door de harde wind sterk af. Op het internet luisterden we naar kwalificatiewedstrijden voor het WK met Nederland-Andorra.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  11-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Donderdag 11 oktober: 34 jaar geleden in Wassenaar getrouwd. Geen ontbijt op bed, maar in de buitenlucht. Een prima nazomerdag met ca. 24ºC en pas na 20 uur wat spetjes regen.

  Tot half twee was het evenwel afzien, doordat we met de auto de binnenstad van Montpellier inreden. Een vreselijke gebeurtenis, die wonderwel zonder schade afliep. We parkeerden uiteindelijk bij het Place de l’Europe voor twee uur en wandelden via de Ceaucescu-achtige gebouwen van Antigone en Polygone naar het grote plein tussen Comédie en Le Corum, waar we eerder in 2007 met de Joko’s plezierige uurtjes hadden beleefd. Er was een vakbondsdemonstratie en lyceisten verlieten na het middaguur hun gebouwen. Er schijnen 25.000 studenten in Montpellier te studeren.

  Na de lunch bezochten we het Zoölogisch Dierenpark, zodat we voor het eerst in 34 jaar –denk ik- weer leeuwen, tijgers, giraffen, antilopen, gazellen, dromedarissen en wat uitheemse vogels hebben gezien. Voorlopig is dat wel weer genoeg geweest. Die beesten horen gewoon in het wild te blijven leven, hoe natuurlijk het park ook is ingericht.

  De avond in de voortent doorgebracht. Het is of er geen campinggasten zijn. Heerlijk om in die rust te lezen. Een roman heb ik uit en ben begonnen aan een documentaire over de achtergronden van de 11e september 2001. Weer eens iets heel anders.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  11-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  10-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5e Dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op grond van de 14-daagse weersverwachting vanmiddag ook weer voor het strand gekozen, zij het nu bij Palavas-les-Fonts, waar we de auto dichtbij kwijt konden en een breed en schoon strand voor onszelf kozen. Ik zwom en ook Anita zwom in de Mediterrannée, die fris maar goed zwembaar is.

  Om half zes reden we naar Maguelone, dat eens bisschopsstad op een eilandje was en later door Montpellier werd overtroffen. Het ligt heel bijzonder en is slechts bereikbaar via een vierkilometerlange kustweg. De plaats kende een roerige geschiedenis, maar werd op bevel van Richelieu in 1622 ontmanteld, waarna het wegzonk in de geschiedenis. We zagen een poort en op een hoogte de St.Pierre, maar de brug over het kanaal werd afgesloten, zodat we moesten terugkeren. De rit langs de étangs met de flamingo’s is bijzonder.

  De terugweg om de westkant van Montpellier leverde een hektische rit langs wel veertig rotondes waar we wel een uur over deden, dus een volgende keer maar weer over Castelnau, de plaats waar de monnik Pierre vandaan kwam die te St.Gilles werd vermoord, hetgeen de aanleiding was voor de oorlog tegen de westelijk gelegen katharenburchten.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  10-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  09-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Volgens Meteo-France moest het op dinsdag 9 oktober de mooiste dag in Montpellier worden. En dat werd het ook met temperatuur die opliep tot 28ºC, wel met wat meer wind. Na de bekende ochtendrituelen zaten we om half een op het strand van Carnon-Plage. Het kostte wel enige moeite om de auto nabij kwijt te kunnen, want er waren meer strandliefhebbers. We bleven tot 18 uur en ik ging meerdere keren de zee in: koel, helder water zonder stenen of wier of vuiligheid.

  Typerend voor de kustlijn zijn de étangs (zilte binnenmeren), die door de zandafzettingen van de Rhône zijn afgesloten van de zee. Havens zijn er door verzand en kustplaatsen zijn landinwaarts komen te liggen, maar vanaf de vorige eeuw is het een geliefde regio geworden voor zon- en strandliefhebbers.

  Op de terugweg reden we langs die meren met flamingo’s naar Palavas-les-Flots, dat een aardiger plaatsje is dan Carnon dat in de 70-er jaren te snel en fantasieloos gebouwd is. Helaas kwamen we in de file terecht en reden door lelijke buitenwijken en langs het centrum terug naar de camping.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  09-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een lange en rustige nacht, hetgeen op een camping, vaak langs wegen, wel eens anders is, zaten we om 9 uur buiten aan het ontbijt. Helaas zijn de voorzieningen, zoals zwembad, tennisbaan, restaurant gesloten, maar stokbrood was er wel te krijgen. Na wat uurtjes lezen met een vlucht onder de luifel voor regenspetters, vertrokken we om half een richting kust.

  Het zoeken naar een benzinepomp gaf enige stress, omdat we maar niet uit buitenwijken, expositieterrein en flatwijken geraakten, maar uiteindelijk vonden we in de stad een pomp. We tankten de 98 voor €1,72, wellicht aardig om later eens terug te lezen . In elk geval goedkoper dan in NL waar het richting twee euro gaat.

  Daarna koersten we naar Carnon, achter een binnenmeer en aan de Mediterranée die hier meer grijs dan blauw i s.Afschuwelijke badplaatsbouw, maar wel erg brede stranden met weinig schelpen en een aardige jachthaven. Op een bankje kwamen we puffend bij, want de gevoelstemperatuur was hoogzomers. Een uurtje relaxt genoten.

  Op de terugweg de onvermijdelijke boodschappen gedaan. Op de camping hebben we een eigen sanitair en afwasblok, waarvan de installatie tijdens onze afwezigheid was gerepareerd. Niet veel caravanners. Om ons heen een lage bezetting van zomerhuisjes. In de avonduren voor het eerst op het internet: sites bekeken en verslag gemaakt. Weer een heerlijke avond en dat zonder insekten. Dat alleen al is 1200km rijden waard.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het was nog donker toen we opstonden en binnen driekwartier bij het eerste daglicht verder gingen in zuidelijke richting voor een tocht van 603km. We waren precies op de helft: hoe is het mogelijk.

  Via een RN duurde het anderhalf uur voor we in Bourges waren. Wel rijdend in alle rust door de fraaie regio Le Berry, het midden van Frankrijk, zoals op enige plaatsen aangegeven stond. Over de A71 en A77, die we al vaker hadden gereden, ging het aanmerkelijk sneller. Het middengebergte van de Auvergne is prachtig en de tolvrije weg slingert er doorheen. Het gemiddelde zal ongeveer 85km geweest zijn, want we moesten nogal wat klimmen, tot boven de duizend meter. Voor het eerst gingen we over het Viaduct van Millau, hetgeen met caravan de €10,10 meer dan waard was. Na een superlange afdaling, waar ik toch enige keren moest bijremmen, kwamen we om half vijf aan in Clapiers, op viersterrencamping Au Plein Air de Chênes, één van de weinigen die het hele jaar open is.

  We installeerden ons meteen, al was het in 25ºC wel even puffen, maar je wil toch meteen “gesettled” zijn. Daarna bier en toastjes en bijkomen. Ik verdiepte me in folders en reisgidsen. En na het avondmaal konden we nog tot 22 uur buiten zitten en lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Toch dit jaar nog met de caravan op vakantie, nadat het in de zomer niet doorging door de verbroken relatie van Diane en Tonie. We zouden niet met een gerust hart ver van huis zijn geweest.

  In september werd het plan gemaakt: naar het zonnige zuiden. Wel veel rijden met auto en caravan, maar dan wel in zuidelijke sferen vertoeven. Op zaterdag 6 oktober vertrokken we in de zeikregen om acht uur uit Vianen. Er is altijd wel wat bij het vertrek, dat ergernis opwekt: nu deden de remlichten het aanvankelijk niet. En het eerste traject had ik moeite met goed schakelen.

  De reis verliep verder voorspoedig. Zoals altijd komen we na drie uur bij de belgisch-franse grens en reden over de tolweg A1 van Lille naar Parijs. De landschappen zijn bekend: lichtglooiend en natte klei, waar loopgraven zijn aangelegd en vreselijk gevochten of hartverscheurend gewacht is.

  Om Parijs is niet lastig als de goede baan gehouden wordt. Voor ons werd er veelvuldig gescheerchineest. Na Parijs wat gegeten, eigenlijk een te late lunch, maar zo kwam het uit. Om half vier reden we na 602km het boerenerf op van Sam en Marieke Cooppolse in Arrabloy, niet ver van Gien. We verkenden het terrein terwijl Sam kalkoenen aan arabische fransen verkocht. Henk en Ria Vre hadden de camping treffend gekenschetst: een groot terrein met veel rotzooi. Helaas ook het zwembadje. We installeerden ons onder de luifel, want het bleef miezeren en regenen.

  Ik las maar enige bladzijden in Parijse stemmen van Céline Curiol en moet om half tien in slaap gevallen zijn.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!