Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  16-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankomst op Cyprus
  Vliegen wordt de modernste en veiligste manier van reizen gevonden. Het zal best wel, maar het blijft omslachtig door de vele uren die je op een luchthaven moet doorbrengen. Om 2 uur van huis vertrokken, lang parkeren, met de bus naar Schiphol, inchecken bij Transavia, door de douane en dan het lange wachten midden in de nacht. Om 5.05 uur was de Boeing de eerste die van Schiphol vertrok. Ik had gereserveerd voor een zitplaats met extra beenlengte. Bij Transavia zit je anders volledig knel met mijn 1.91 m. Het vliegtuig was halfvol.

  Na 3 1/2 uur landden we op het kleine vliegveld van Paphos/Cyprus en daarna ging het best wel vlot. Met een bus reden we over goede wegen naar ons hotel St.George.
  Het eiland is heuvelachtig en de kuststrook is tamelijk vlak, heeft rotsen en smalle kiezelstranden, waar de hotelaccommodaties gesitueerd zijn. Ik had voor een hotel buiten de drukte van de stad (66.000 inw) gekozen. Verder weg van het centrum dan ik gedacht had. Maar een prima hotel, zoals deze dag zou blijken. In elk geval een van de mooiste kamers met balkon die we gehad hebben. Alle voorzieningen en een en al vriendelijkheid, maar we hadden dan ook geen klachten.

  Ik was behoorlijk gammel van het slechte slapen, eigenlijk wat wegdommelen en weer alert zijn. Dat zou de hele dag zo blijven. Elk moment wilde ik wel gaan slapen. Anita had dat minder. Om er niet aan toe te geven zijn we gaan wandelen in de omgeving. Een typische mediterrane vakantieomgeving: zuidelijke vegetatie, veel horeca, nieuwbouw die nooit af lijkt te komen en een overmaat aan reclameuitingen. Maar geen troep zoals in Egypte of Tunesië. Op sommige plaatsen best wel parkachtig ingericht. Wel even wennen aan het linkse verkeer. Er staat grieks op de borden, maar misschien nog wel meer engels. Voor het eerst in een griekse omgeving; de taal luistert als naar italiaans. Alleen het schrift is duidelijk anders.

  Het weer was zoals voorspeld: straf windje, bewolkt en ongeveer 18 graden; de komende dagen moet het steeds beter worden. We zijn er om te relaxen, hoeven niet aan het strand te gaan liggen en willen wat van het eiland gaan zien. Het toerisme moet weer op gang komen; wie er zijn zijn gepensioneerd. Geen jeugd gezien vandaag.

  In een engelse pub hebben we naar twee voetbalwedstrijden gekeken: Man United - Liverpool 0-3 en de eerste helft van Tottenham-Arsenal 0-1. In de pub fans van alle ploegen. Ze juichen en kritizeren en jennen elkaar, maar het blijft sportief. Ondertussen hield Frank ons op de hoogte van de nederlandse competitie met wederom een dramatisch slecht Ajax.

  Het buffet was uitstekend en zoals gewoonlijk de eerste dag nam ik teveel, zeker van het nagerecht. Op de kamer wat bijgekomen en om de slaap uit te stellen dit blog geschreven. Beneden horen we muziek, maar we wachten de uitzending van Studio Sport af, hoewel ik liever verder lees in mijn boek.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  16-03-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  14-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat heb ik met voetbal (4)?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Over voetbal raak ik niet uitgepraat. Het heeft zoveel facetten. Is het niet de belangrijkste bijzaak van het leven? Leuke bijzonderheden zijn:

  * Zijn er stadions die je mooi vindt?

  Theo: Echte voetbalstadions, dus zonder atletiekbaan, dicht bij het veld. Ook niet te groot. Voor zo'n 20-30.000 toeschouwers. Dat is wel genoeg. Het oude Highbury van Arsenal. Nou Camp is mooi, maar veel te groot. En zo zijn er nog wel een paar giganten. Ik ben in Nederland in De Kuip geweest en vond het ouwe zooi. De Arena is mij vertrouwd. De ambiance bij Borussia Dortmund en Schalke '04 spreekt me erg aan. De mooiste? Het Emirates Stadion van Arsenal. 

  * Heb je iets met clubtenues?

  Theo: Jazeker. Rood-zwart stoot me altijd af en daarentegen vind ik rood-wit weer mooi. Van AZ, Benfica. Het Ajaxshirt is mijn favoriet. In de Nederlandse competitie verder niet veel bijzonders. In het buitenland de shirts van Arsenal, Lazio Roma en Real Madrid. Van de nationale ploegen het shirt van Oranje en Italië. 

  * Wat zijn je favoriete clubs?

  Theo: In Nederland Ajax en opmerkelijk ook wel FC Utrecht als het niet tegen Ajax uitkomt en ik heb Feyenoord altijd wel een mooie club gevonden. Een echte hekel heb ik aan PSV. Veel provincieclubs zeggen me niet veel, m.u.v. Heerenveen. In het buitenland zijn het FC Barcelona, Arsenal. In elk geval geen italiaanse. Van FC Porto gruw ik. De duitse competitie is gemiddeld eigenlijk wel de beste. Vaak geweldige wedstrijden door de inzet, de conditie, techniek gepaard aan fysieke kracht.

  * Wat is je mening over het nederlandse voetbal op internationaal niveau?

  Theo: Kan ik weinig nieuws meer over vertellen. Oranje is ver weggezakt. Ik denk dat we op het niveau van Denemarken gaan komen, met afentoe een leuke uitschieter. Plaatsing voor komende EK's en WK's zijn geen zekerheidje meer. De beste voetballers spelen in het buitenland, dus in Nederland spelen er nog nauwelijks toppers. De laatste was Luis Suarez. De competitie is wel spannend, maar heeft weinig niveau. Ook veel te veel buitenlandse spelers. Kijk alleen al eens naar het aantal keepers, ridicuul.

  * Heb je een voorkeursopstelling voor het WK?

  Theo: Natuurlijk, iedereen hier is toch bondscoach! Keeper: Robin Ruiter/FC Utrecht (heeft lengte en reactievermogen, speelt elke week onder druk en presteert); Achterhoede: Gregory v.d. Wiel, Rob Vlaar, Virgil v. Dijk, Urby Emanuelson; Middenveld: Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Robin v. Persie; Voorhoede: Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben, Jeremain Lens. 

  * Welke kansen?

  Theo: Vanuit de underdog-rol en na een gelijkspel tegen Spanje komt het team misschien in een flow. Tegen Chili wordt heel lastig en tegen Australië proberen rode kaarten te vermijden, want dat is een heel harde ploeg. En zoals steeds in de sport: geluk is een grote factor. Als ik het nu moet zeggen: tweede in de poule en daarna kansloos tegen Brazilië. 

  * Iedereen heeft een mening over Van Gaal, dus jij ook?

  Theo: Een irritant ego, zelfoverschatter en komediant, maar met afstand de beste coach die we hebben. Ik vind dat z'n basis al lang had moeten vaststaan. Zijn opstelling tegen Frankrijk was een naieve giller. Dus ook hij begaat blunders. En wie spreekt hem in de staf en spelersgroep tegen? Maar hij is wel de baas en dat heeft een voetbalwereldje, een team nodig. 


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  14-03-2014, 09:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat heb ik met voetbal (3)?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In de VI staan van die aardige vragen aan abonnees of bekende spelers, die ik mezelf ook wil stellen.

  * Wat is het leuke van voetbal?

  Theo: Het is een heel attractieve kijksport: meestal dynamisch, gebruik van alle ledematen, vraagt om goede conditie, inzicht, samenspel. Hoog emotioneel gehalte. En als individuele speler kun je in teamverband je ook onderscheiden. En de uitslag is vaak onvoorspelbaar. In welke sport kan een nummer 16 van de nummer 1 winnen? 

  * Wat vind je in het algemeen van de invloed van coaches?

  Theo: Die is er onmiskenbaar, zeker bij de begeleiding van jeugd, maar wordt op topniveau enorm overdreven en overgewaardeerd. De spelers zijn dan al zo gevormd en hebben zoveel geleerd dat ze in feite alleen nog maar mentaal beinvloed kunnen worden. Ik sta soms verbijsterd over de keuzes die gemaakt worden: in opstellingen, wissels, taktieken. De mannen verdienen tonnen en begaan enorme blunders. Als laatste voorbeeld: het opstellen van Van der Hoorn en de positie van Duarte bij Ajax in het uitduel bij Salzburg.

  * En wat van de toeschouwers, de fans, de hooligans?

  Theo: Ook in vroegere tijden waren er wel rellen. Maar ik verbaas me als ik kijk naar de zwart-wit-foto's en daar grote groepen mannen zie staan te kijken, bijna aan de zijlijn, zonder enige afscheiding met het veld. Met de verruwing in de samenleving is dat ook merkbaar in en om de voetbalvelden. Ik merk het als bezoeker van wedstrijden in de Arena. De agressie in woorden en gebaren, het zoeken naar fysieke confrontaties, de haat voor de tegenstander en haar supporters. Het geld en de menskracht die het allemaal moeten beteugelen. Ongekend. Stadionverboden voor wangedrag moeten nog rigoreuzer worden opgelegd. Voetbal kost de overheid, de samenleving buiten-proportioneel veel.

  * En wat vind je van de Oranje-gekte tijdens grote toernooien?

  Theo: Echt prachtig. We moeten ons als volk toch afentoe kunnen manifesteren, uitleven. Wat is een samenleving zonder franje? Er zijn natuurlijk bizarre uitwassen, maar voor een volksfeest ben ik helemaal in. Ik vrees alleen dat we deze zomer het oranje niet veel zullen zien. Ik denk pas als er wordt gewonnen van Spanje.....(ijdele hoop). Maar wat ik boven al schreef: je weet het maar nooit bij een voetbalwedstrijd.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  13-03-2014, 09:39 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat heb ik met voetbal (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Het tweede deel in de serie. Ik wil mijn uitgesproken ideeën over voetbal wel eens in deze vorm kwijt. 

  * Moeten er spelregels veranderen, zoals bij hockey gebeurd is om de sport aantrekkelijker te maken?
  Theo: Nee, beslist niet. Ik ben niet voor afschaffen buitenspel, een intrap ipv een ingooi of 3 corners een penalty. Het zou het karakter van de sport aantasten. Je druk maken over wel of niet buitenspel hoort erbij. Wat ik wel zou willen is meer electronische apparaten om zaken te meten, onrechtvaardigheden te verminderen: doellijnregistratie.

  * En zoals bij hockey en tennis het spel stil leggen om te kijken wat er exact gebeurd is?
  Theo: Dat 2x per speelhelft door coach of aanvoerder laten aanvragen lijkt me ook wel wat. Het argument dat dan het spel te vaak wordt onderbroken, is niet steekhoudend. Hoe vaak wordt er niet voor blessures onderbroken? En die zijn vaak nog fake. Scheidsrechters kijken nu na afloop wel en zeggen dat ze fout geweest zijn in hun beslissing. Waarom dan niet tijdens de wedstrijd? 

  * Verder niets veranderen?
  Theo: Ik erger me aan het vele wisselen aan het einde van de wedstrijd, puur om het spel op te houden, hetgeen toch spelbederf is. Het zou in elk geval in de extra tijd niet meer mogen. Of bestraft moeten worden met nog één extra minuut. 
  En ja, aan de samenstelling van de teams kan het nodige gebeuren. Niet meer dan drie-vier buitenlandse spelers op het veld. Of ze moeten al drie jaar in Nederland voetballen en voetbalnederlander zijn geworden. Het zou de grote voetballanden en volkomen gekochte teams (Chelsea, ManCity, Vitesse) geen voorsprong meer geven. Maar ik denk dat dat niet meer gaat lukken, omdat de commercie het voetbal beheerst.

  * Zijn er nog andere wantoestanden?
  Theo: Zeker wel. De invloed van voetbalmakelaars, de exhorbitant hoge transferbedragen en weeksalarissen. Schandalig gewoon. Het vrije vertrek van spelers zonder dat er iets voor terugontvangen wordt vind ik ook absurd. Het Bosman-arrest is het voetbal niet ten goede gekomen. Maar ook hierbij denk ik dat er niets aan te veranderen is, dan door een hoge autoriteit in de Europese Unie. Het is een uitermate kapitalistische sport geworden. Jammer.

  * De clubliefde is ook verdwenen door die vele transfers.
  Theo: Met die stelling ben ik het helemaal eens. Het beinvloedt ook de inzet, mentaliteit van de spelers, zeker de oudere die al alles hebben meegemaakt. Het gaat hen puur om het salaris en niet meer om de club waar ze voor uitkomen. Suleijmani bij Ajax vond ik één van de ergste. Jonge spelers die het aardig doen willen al snel cashen. Het is in Nederland heel lastig om een goede selectie bij elkaar te houden. Als je ziet wat er van Ajax op buitenlandse velden rondloopt, zou je een goed CL-team kunnen samenstellen. 

  (wordt vervolgd)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Sport
  12-03-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  11-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat heb ik met voetbal (1)?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Vanmiddag in de zon een achterstand aan VI's zitten doornemen. Ik ben ooit op het blad geabonneerd geweest en kijk ook regelmatig naar de VI-talkshows op de televisie. Voetbal is één van mijn drie passies. Daarom er eens wat meer aandacht voor.

  * Wanneer begon voor jou je voetbalinteresse?

  Theo: Ik kan me niet herinneren als kind tot een jaar of 11 ooit op straat gevoetbald te hebben. In mijn kleine woonplaats gebeurde dat ook niet. Er waren andere straatspelletjes. Pas in Kaapstad (1952-1954) ging ik voetballen op het schoolplein. dagelijks de wedstrijden tussen Gold en Blue. Ik was altijd bij Blue, mijn favoriete kleur. De school had een voetbalafdeling Marists, dat meespeelde in de hoogste stedelijke competitie en ook vaak won. Alle wedstrijden werden op zaterdagen op één complex gespeeld: Hartleyfield. Het scorebord intrigeerde, want daar werden de scores van alle velden met bordjes bijgehouden. In Nederland begon ik aan een fantasie-competitie.

  * In Nederland ging je wel voetballen?

  Theo: Nog niet in Wijk, maar wel op het Janskerkhof in Utrecht waarbij we van 1955-1959 woonden. Ik maakte de succesjaren van DOS mee, ging naar de thuiswedstrijden in de Galgenwaard en bewonderde spits Tonnie v.d. Linden. (Opmerkelijk dat hij al jaren in mijn woonplaats woont. Pas 80 geworden en aan het dementeren...).
  In 1958 werd de club landskampioen na een beslissingswedstrijd tegen het SC Enschede van Abe Lenstra. Op het plein voetbalde ik na het maken van huiswerk wel tot negen uur 's avonds, slechts onderbroken door de avondmaaltijd. We speelden competities en hielden een topscorerslijst bij. Ik heb er de conditie van mijn leven opgebouwd. 

  * Bij je clubvoetballer geweest?

  Theo: Vanaf je 12e kon je pas bij een club gaan voetballen. Ik deed dat twee jaar bij Zwaluwen Vooruit (bestaat niet meer, wel als fusieclub in de verkeerde kleuren). Ik was een snelle rechtsbuiten, die ruimte nodig had, geen dribbelaar, en kon goed diagonaal uithalen met mijn wreef. Uitgesproken rechts, links kon ik helemaal niks. 

  Na een jaar korfballen ging ik in Amsterdam bij RKAVIC voetballen. Drie jaar: 1962-1965. Geen selectiespeler. Ik kwam op het middenveld terecht. Mijn uithoudingsvermogen was goed, maar ik werd als brildrager steeds angstiger voor duels. Koppen deed ik al helemaal niet (meer). Na een afgangjaar bij de senioren ben ik gestopt. Carrière als voetballer: een drie. Potentie: een vijfje. 

  * Was Ajax steeds je favoriete club?

  Theo: Nee, aanvankelijk was dat DOS/Utrecht en dat bleef ook zo toen ik in Amsterdam ging wonen en regelmatig naar Ajax in De Meer ging kijken. Voor fl 0,50 op de staantribune, meestal in de zeikregen. Toen Tonnie v.d. Linden bij DOS stopte -omstreeks 1964-, werd ik geleidelijk Ajax-supporter. Ik maakte de opkomst onder Rinus Michels mee en de Gouden Jaren van het Ajax van Johan Cruyff tot 1975. 

  * Ben je een echte supporter?

  Theo: Jawel, maar een kritische, typisch amsterdams, hoewel ik dat van origine niet ben. Ik houd van de historie van de club, het schitterende tenue, de clubliefde van fans. Ik heb nu voor het derde jaar een seizoenkaart en heb nog weinig genoten, behoudens dan de thuisoverwinningen op FC Twente (kampioenschap), PSV (vorig seizoen) en Feyenoord. Alleen tegen AZ dit jaar heb ik kunnen genieten, maar meestal kijk ik met ergernis naar het spel; ver doorgevoerd positiespel zonder dieptes en omschakeling, gebrek aan scorend vermogen. Het is ongelooflijk dat zo'n matige selectie kampioen kan worden. Andere clubs zijn dus nog slechter....

  Maar terug naar het verleden....

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Sport
  11-03-2014, 17:37 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!