Pikante pepers doen ook bloeddruk dalen
Chilipepers werden al genoemd als wondermiddel om gewicht te
verliezen. Nu zouden ze ook de bloeddruk verlagen, zo ontdekten Chinese
wetenschappers na een studie bij ratten.
Dat staat te lezen in het vakblad Cell Metabolism. Ook werd genoteerd
dat Chinezen uit het noorden vaker aan hoge bloeddruk leden in
vergelijking met Chinezen uit het zuiden, waar ze vaker pikant eet.
Het
ingrediënt dat de pepers zo pikant maakt, capsaïcine, zorgt er ook voor
dat de aderwanden ontspannen en zo de productie van stikstofmonoxide te
stimuleren, wat de bloedvaten beschermt tegen infecties en dysfunctie.
Gevolg: de bloeddruk zal mettertijd dalen.
Deze studie is niet
de eerste die de link legt tussen capsaïcine en een lagere bloeddruk,
maar het is wel de eerste die op lange termijn de effecten op
knaagdieren met hoge bloeddruk bestudeert. Verder onderzoek is wel nodig om te bepalen hoeveel precies nodig is om een impact te hebben op mensen.
|