Luister naar

Waarom deze kiezers op de PvdA stemden: Ik wil een normaal links geluid

Nieuws
De PvdA boekte donderdag een onverwachte winst bij de Europese verkiezingen, zo bleek zondag. De partij van Frans Timmermans krijgt zes van de 26 zetels. Drie kiezers vertellen over hun motieven om op de sociaal-democraten te stemmen.
Flora Woudstra Hablé redactie vk
maandag 27 mei 2019 om 03:00
Waarom deze kiezers op de PvdA stemden: Ik wil een normaal links geluid
Waarom deze kiezers op de PvdA stemden: Ik wil een normaal links geluid vk

Amsterdam

‘Timmermans heeft wat te vertellen’

Afbeelding

Oscar Bergamin (55)

Beroep: freelance journalist en Midden-Oostenexpert

Woonplaats: Den Haag

Bij de provincialestatenverkiezingen was Oscar Bergamin nog verkiesbaar namens Nida. Die partij deed niet mee met de Europese verkiezingen, dus stemde Bergamin PvdA: ‘Ik wil een normaal links geluid laten horen. Met al dat opkomende populisme in Europa dacht ik: ik stem PvdA.’ Hij twijfelde nog even tussen PvdA en GroenLinks: ‘GroenLinks is in mijn optiek echter aan het slalommen, soms links, soms rechts. Er is geen duidelijk beeld van wat ze willen. Dat is bij de PvdA anders.’

Bergamin heeft Frans Timmermans op campagne gezien in Rotterdam. ‘Ik vond het een gewoon, normaal optreden, en die man heeft ook wat te vertellen. De andere partijen hebben helemaal geen verhaal. Hij heeft het over een goede, solide Europese samenwerking. Ik ben overtuigd Europeaan, dus dat spreekt mij aan.’

Van het idee van een Nexit is Bergamin dan ook wars: ‘Je bent één grote club in Europa. Als je wil meespelen, moet je lid zijn van die club en regeltjes opstellen.’

‘Timmermans gaf voor mij de doorslag’

Afbeelding

Hadassa de Velde Harsenhorst (28)

Beroep: fysiotherapeut

Woonplaats: Utrecht

Tot op het laatste moment twijfelde Harsenhorst tussen GroenLinks en de PvdA. Het werd dat laatste: ‘Frans Timmermans gaf voor mij de doorslag. Ik heb op hem gestemd.’ Harsenhorst, naar eigen zeggen ‘een echte zwever’, koos in het stemhokje voor Timmermans omdat ze denkt dat hij ‘iets kan bewerkstelligen in Europa.’

Om Harsenhorst tevreden te stellen, moet Timmermans ‘veel met de klimaatdoelen in Europa gaan doen’, zegt ze. ‘Ik hoop dat hij Europa groener kan maken, en dat hij goed kan samenwerken en afspraken kan maken met anderen.

‘Als minister kende ik Timmermans niet. Bij de debatten die ik heb gevolgd, vond ik dat hij sterk naar voren kwam. En ik weet dat hij veel talen spreekt, dat vind ik ook een pré in de Europese politiek. Dan gaan er meer deuren voor je open.’

Toen de verkiezingsuitslag binnenkwam, was Harsenhorst wel een ‘beetje verbaasd’, zegt ze. ‘Al hoorde ik in mijn omgeving dat veel mensen Timmermans een sympathieke man vonden. En hij is nu één van de bekendste gezichten van de Europese verkiezingen in Nederland.’ De PvdA heeft met hem een goede campagne afgeleverd, vindt Harsenhorst. ‘Het is alleen jammer dat GroenLinks niet ook een grote groei heeft doorgemaakt.’

‘Ik dacht, PvdA is de underdog’

Afbeelding

Jelle de Rijk (19)

Beroep: student filosofie

Woonplaats: Culemborg

Jelle de Rijk komt uit een PvdA-nest, maar stemde zelf bij eerdere verkiezingen GroenLinks. Nu kwam hij ‘via de Stemwijzer’ uit bij de PvdA, een partij die zijn groei volgens De Rijk te danken heeft aan de populariteit van Timmermans. ‘Voor mijzelf was Timmermans geen belangrijke factor,’ zegt De Rijk.

‘Wat ik wel belangrijk vind, zijn klimaatregels op Europees niveau en daarbij ook de vee-industrie. Mijn hoop is dat die wat kleinschaliger gaat worden. Ik had nu ook GroenLinks kunnen stemmen, maar ik dacht: de PvdA is de underdog, die gaan toch niet zo heel veel halen, dan stem ik dat maar.’ Dat De Rijk als jongere ging stemmen, terwijl zijn leeftijdsgroep de Europese verkiezingen normaliter links laat liggen, komt ook omdat hij zich wil verzetten tegen een Nexit: ‘Daar ben ik helemaal niet voor, ik ben voor een centraler Europa, iets geglobaliseerder. Gewoon, dat we samen sterker staan.’ In zijn omgeving viel zijn PvdA-stem niet verkeerd, verzekert hij. ‘Tuurlijk, veel mensen die ik ken stemmen GroenLinks, maar ook genoeg PvdA. Het is best een links groepje.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Ankara om Erdogan over te halen

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.