Meer geld kabinet voor namenmonument Holocaust

Foto: ANP

Het kabinet trekt extra geld uit voor de aanleg van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De bouw valt duurder uit dan gedacht, maar kan met de hogere bijdrage van verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis toch beginnen.

Het gedenkteken, een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, is ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het draagt straks de namen van alle 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die in de Duitse vernietigingskampen zijn vermoord.

Het Rijk had al 2,3 miljoen euro voor het monument toegezegd, maar maakt daar nu 8,3 miljoen van. Voor het resterende gat van 1,7 miljoen staat Blokhuis garant, maar hij rekent erop dat andere geldschieters inspringen. Onder andere de gemeente Amsterdam, bedrijven en particulieren deden dat al. Het monument gaat 14,6 miljoen euro kosten.

Blokhuis vindt dat ,,we er alles aan moeten blijven doen om alle Joden, Sinti en Roma die toen zijn vermoord te herdenken en hun verhalen aan volgende generaties door te geven”. Hij wijst erop dat ,,de verschrikkingen van de oorlog” ook 75 jaar na de bevrijding ,,nog steeds diepe sporen nalaten in onze samenleving en de persoonlijke levens van mensen”.

Het namenmonument is bedoeld voor nabestaanden die, omdat hun geliefden geen graf kregen, geen plaats hadden om te komen rouwen. Ook moet het gedenkteken helpen beletten dat het gruwelijke verhaal van de Holocaust uit de herinnering verdwijnt.

De bouw van het monument heeft jaren vertraging opgelopen door verzet van omwonenden. Het kreeg een andere plaats en een ander ontwerp.