Direct naar artikelinhoud

Komt de helft van de vrouwen zelden of nooit klaar tijdens de seks?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: De helft van de vrouwen komt zelden of nooit klaar tijdens de seks.

Klopt dit wel?
Beeld Thinkstock

Van wie komt die claim?

Seksuoloog Goedele Liekens en condoomfabrikant Durex presenteerden vorige maand de uitkomst van een onderzoek onder Nederlanders en Belgen. Daaruit zou blijken dat de helft van de vrouwen zelden of nooit klaarkomt tijdens de seks. Verscheidene media, zoals het Algemeen Dagblad en Linda.nl, namen de boodschap over.

Klopt het?

Het onderzoek maakte deel uit van een publiciteitscampagne van Durex voor stimulerende gel. Liekens haakte op een later moment aan bij de campagne. Te weinig aandacht voor de clitoris bij heteroseksuele vrijpartijen zou de belangrijkste oorzaak zijn van het probleem.

Pr-bureau Coopr voerde het onderzoek uit en legde een onlinepanel in Nederland en België een vragenlijst voor. 1.048 Nederlanders en 917 Belgen vulden de lijst in. Inderdaad vulde de helft van de vrouwen in zelden of nooit klaar te komen bij de seks. Slechts een op de twintig mannen heeft volgens dit onderzoek hetzelfde probleem.

Deze uitkomsten stroken niet met de data waarover kenniscentrum op het gebied van seksualiteit Rutgers beschikt. Volgens Rutgers heeft een op de vier Nederlandse vrouwen 'regelmatig of vaker' geen orgasme tijdens een vrijpartij. Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, beschikt over vergelijkbare gegevens. De cijfers voor de mannen komen wel overeen met die van Coopr.

Slechts een op de twintig mannen heeft volgens dit onderzoek hetzelfde probleem

Dat de percentages van Coopr onder vrouwen zo hoog uitvallen, kan te maken hebben met de omvang en reikwijdte van de steekproef; bij Rutgers zijn die groter. Hanneke de Graaf, onderzoeker bij Rutgers, vermoedt echter dat het is misgegaan bij het begrip seks. 'Wij interpreteren het woord seks heel breed. Het kan bijvoorbeeld strelen zijn, orale seks of geslachtsgemeenschap', zegt De Graaf. Zonder toelichting interpreteren veel mensen seks als 'geslachtsgemeenschap', zegt ook Ellen Laan, hoogleraar seksuologie in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. 'Veel jongeren verstaan onder seks alleen penetratie. En er zijn heel robuuste cijfers dat maar een kwart tot eenderde van de vrouwen klaarkomt tijdens de coïtus.'

Coopr hanteert de brede definitie van seks. In de vragenlijst ontbreekt echter een toelichting bij de vraag hoe vaak vrouwen klaarkomen bij de seks. Wel volgen er vragen waaruit blijkt dat seks uit allerlei handelingen kan bestaan, zoals orale stimulatie, anale penetratie, of het gebruik van een vibrator. Een andere volgorde van de vragen had wellicht tot andere uitkomsten geleid.

Over de oorzaak van de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn de wetenschappers het wél eens met Coopr: door een gebrek aan aandacht voor de clitoris blijft bij veel heteroseksuele stellen het vrouwelijk orgasme uit.

Door een gebrek aan aandacht voor de clitoris blijft het vrouwelijk orgasme uit

Eindoordeel

Vrouwen komen veel minder vaak klaar dan mannen tijdens het vrijen, maar de cijfers van Durex en Goedele Liekens zijn overdreven.