Direct naar artikelinhoud
Lijstje

Bevrijdingsdag vieren in Amsterdam? Hier moet je zijn

Op 5 mei zijn er talloze activiteiten in Amsterdam om Bevrijdingsdag te vieren. Grote en kleine festivals, vrijheidsmaaltijden, lezingen, films en workshops: dit is er te doen op 5 mei.

Festival Het Vrije Westen.Beeld Daphne Lucker

Het Vrije Westen

Vier de vrijheid in het Westerpark, bij festival Het Vrije Westen. Op zeven vrijheidspodia in het park spelen artiesten en bands uit Amsterdam en omstreken. Dans mee op het energieke optreden van brassband Valvetronic of woon het vrijheidscollege van rapper Rico bij, waarin hij vertelt hoe je je vrijheid terugwint na een verslaving. Het Westergasterras pakt uit met een line-up van house-dj’s. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven, van schminken tot een rondje in de draaimolen.
Westerpark, 12.00-23.00 uur, gratis

Concert op de Amstel

Publiek tijdens het 5 mei-concert op de Amstel voor Koninklijk Theater Carre.Beeld ANP / Robin Utrecht

Traditiegetrouw wordt de viering van Bevrijdingsdag afgesloten met het Concert op de Amstel, in aanwezigheid van het koninklijk echtpaar. Artiesten als Guus Meeuwis, Flemming en Emma Kok treden er op, op het speciale podium aan de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré. Het optreden kan vanaf de kade rond de Magere Brug worden bijgewoond.
Koninklijk Theater Carré, 21.00 uur, gratis

Vrouwen in het verzet

In de Singelkerk wordt tijdens een Vrijheidslunch stilgestaan bij de cruciale rol die vrouwen hebben gespeeld in het verzet. Historicus Rianne Oosterom geeft een lezing over de verzetsgroep ‘de vrouwen van Trouw’ en het Stanislawski trio geeft een pianoconcert.
Singelkerk, 12.30 - 15.00 uur, gratis

Sena Performers Stage x Pllek

Er kan weer gedanst worden aan het IJ: Pllek viert op Bevrijdingsdag feest met het Sena Performers Stage. SANN!E, Loki Project en Mèraque komen optreden, dus verwacht hiphop, R&B en elektronische deuntjes.
Pllek, 12.00 - 20.00 uur, gratis

Studentenactivisme in de Tweede Wereldoorlog

Leer over de rijke geschiedenis van studentenactivisme en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het culturele studentencentrum Crea. In een lezing worden verhalen over studentenprotesten gedeeld en Amnesty International geeft een training over het demonstratierecht.
Crea, 12.00 - 14.30 uur, gratis

Surinaamse Vrijheidsmaaltijd met Maartje Duin en Peggy Bouva

In het kader van de tentoonstelling Verzet tegen slavernij, spreken Maartje Duin en Peggy Bouva over hun verschillende familiegeschiedenissen met het slavernijverleden. Duin ontdekte dat haar voorouders eigenaar waren van een suikerplantage in Suriname, waar Bouva’s voorouders, tot slaaf gemaakt, onder dwang moesten werken. Het gesprek wordt aangegaan onder het genot van een Surinaamse vrijheidsmaaltijd, over de verschillende perspectieven op het slavernijverleden en de impact die het heeft op de hedendaagse samenleving.
Verzetsmuseum, 12.00 - 14.00 uur, €22

Meidagen op Plein ’40–’45

Op het herdenkingsplein ’40–’45 wordt de vrijheid gevierd met bewoners uit de buurt. Ga los op de Marokkaans-Amsterdamse popmuziek van Anas Soudfa, of kom luisteren naar het popkoor Soul Sisters. Op het plein zijn activiteiten voor alle leeftijden: je kunt er haken en breien met Knits and Notes, straattheater bekijken of je vermaken op de stormbaan. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke Vrijheidsmaaltijd.
Plein ’40 ’45, 12.30 - 19.30 uur, gratis

Vrijheidsfeest Noorderpark

Kinderen spelen jeu de boules in het Noorderpark op Bevrijdingsdag.Beeld Eva Plevier

In het Noorderpark wordt Bevrijdingsdag afgetrapt met een paradestoet door Accu Fanfare. Grijp je instrument –of je potten en pannen– en loop mee in de parade. De rest van de dag staat er veel livemuziek op het programma en kun je meedoen aan een jeu-de-boulestoernooi of de democratische fitness door het Burgerberaad.
Noorderpark, 13.00 - 19.00 uur, gratis

LGBTQ+ feest Homomonument

Het Danspaleis, een disco voor ouderen, speelt op de Westermarkt bij het Homomonument.Beeld ANP / Herman Wouters

Het Danspaleis, Sweetie Darling en Superball organiseren ook dit jaar weer een LHBTQ+ dansfeest bij het homomonument. Verwacht veel swingende hitjes, dragperformances en activistische optredens op deze dag van de vrijheid.
Het Homomonument, 15.00 - 23.00 uur, gratis

Vrijheidsmaaltijd en workshops bij Lola Luid

Culturele broedplaats Lola Luid in Nieuw-West organiseert een vrijheidsmaaltijd met geredde groenten. Na het eten zijn er poëzie-optredens door onder andere Emma Zuiderveen. Woon ook een workshop bij: leer een zine maken, wasteless koken of oefen je acrobatische kunsten bij de workshop Aerial Circus.
Lola Luid, 12.00-17.00 uur, gratis

Joods filmfestival Oy Vey

Het filmfestival Oy Vey vertoont een selectie van films waarin de Joodse cultuur centraal staat. De films verkennen de impact van de Jodenvervolging op de Joodse gemeenschap en geven een inkijk in het hedendaagse Joods-zijn. Zo toont de film De moeder van mijn moeder is Joods de zoektocht van Amsterdammers naar hun Joodse identiteit.
Kriterion, 14.00 - 22.00 uur, €12

Workshops bij Museum ’t Schip en Arbeiderspaleis

Maak je eigen vrijheidspamflet in een workshop linosnijden in Museum ’t Schip en laat je creativiteit de loop gaan in de stoepkrijtwedstrijd bij café het Arbeiderspaleis. Er staan allerlei straatspellen klaar om samen spelend de vrijheid te vieren.

Museum ’t Schip, 11.00 - 15.00 uur, gratis en workshops €13,75 (kind) of €20 (volwassene)

Vrijheidsmaaltijden

Vrijheidsmaaltijd op de kade van het Oosterdok.Beeld ANP / Kim van Dam

Op verschillende locaties door de stad zijn vrijheidsmaaltijden bij te wonen, elk met een andere programmering. Schuif ’s ochtends aan bij het ontbijt in het Scheepsvaartmuseum en vaar vervolgens mee op een rondvaart door Amsterdam–Oost. Bij stichting Boshalte brengt de nieuwe stadsdichter van Amstelveen, Nikki Szofia, een poëzieperformance en schrijft Sarah Sötemann van De Woorden Bakkerette persoonlijke gedichten voor aanwezigen. In de Natuurkamer in het Sloterpark kijk je na de Vrijheidslunch naar een poppenkastvoorstelling door Jacqueline Neijenhuis. In de Krakeling zorgt Samen Sterk Vrouwen West voor soep en brood en kun je deelnemen aan de dilemmawedstrijd onder leiding van Klokhuis presentator Nizar El Manouzi.
Verschillende locaties, gratis