Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Het was even kil op de arbeidsmarkt, maar volgens Randstad neemt het aantal vacatures alweer toe

De economie mag dan op vriesstand staan, de personeelstekorten houden volgens Randstad onverminderd aan. De grootste arbeidsbemiddelaar van ons land ziet het aantal vacatures alweer stijgen.

In de kinderopvang is het aantal vacatures weer verder opgelopen: er zijn in die sector maar liefst 5600 extra mensen nodig.Beeld Eva Plevier

Met 380.000 openstaande vacatures zit Nederland weliswaar niet meer op het record uit voorjaar 2022, toen er nog eens 100.000 banen meer openstonden. Maar volgens Bart van Krimpen van uitzendbureau Randstad lijkt de afname die sindsdien plaatsvond, tot stilstand te komen. “We zien in maart en april weer groei van het aantal vacatures.”

Omdat de werkloosheid nog steeds historisch laag is en de vergrijzing alleen maar toeneemt, wordt de druk op de arbeidsmarkt weer groter. Niet voor niets trok werkgeversclub AWVN dinsdagochtend aan de bel, nu ruim de helft van de werkgevers verwacht dat de personeelskrapte zal aanhouden en drie op de tien denkt dat de tekorten groter zullen worden. De tijd van grote onzekerheid in het bedrijfsleven lijkt daarmee langzaam voorbij te gaan.

Een medicijn tegen de personeelskrapte is nog altijd niet gevonden. “Er wordt vaak gekeken naar werklozen,” zegt Van Krimpen, “maar men moet ook beschikbaar zijn.” Randstad ziet meer potentieel in de 520.000 deeltijdwerkers die aangeven meer te willen werken, ook in een andere baan. “Die groep geeft aan gemiddeld 8 uur per week extra te kunnen werken, als er rekening wordt gehouden met hun omstandigheden.”

Kinderopvang

“Eén op de drie werkt in deeltijd omdat men zorgt voor kinderen, gezin of mantelzorger is. Maar deze groep geeft aan meer te willen gaan werken als daar een oplossing voor komt. Als het makkelijker wordt om dat op andere manieren te regelen, zal een deel van die mensen meer uren maken.” Onder meer door een beter toegankelijke kinderopvang, die volgens Randstad ‘mogelijk gratis’ moet worden.”

Om dat op te vangen, zijn volgens de uitzendgigant 32.000 mensen extra nodig in de kinderopvang. Maar het omgekeerde gebeurt: het aantal openstaande vacatures in de kinderopvang is juist verder opgelopen, van 2000 naar 5600. “En het ziekteverzuim is er met 8 procent relatief hoog,” zegt Van Krimpen.

Dubbelslag

Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland pleit voor een dubbelslag: “100.000 mensen zeggen bereid te zijn de overstap naar de kinderopvang te maken als ze daartoe in de gelegenheid worden gesteld. Dat willen we met bedrijfsleven en politiek voor elkaar krijgen. Alleen wordt dat in de politiek nog niet doortastend opgepakt.”

Randstad geeft daar volgens Tiel nu een zwengel aan. “Wij hebben nu 150 vaste banen, 250 flexibele plekken, 100 studentenplekken en 50 vakplekken beschikbaar voor de kinderopvangsector.”

Omdat bedrijven nog terughoudend waren, kampte Randstad in de eerste drie maanden van dit jaar met minder vraag naar uitzendkrachten. In het eerste kwartaal daalde de winst bij Randstad dan ook met 43 procent tot 88 miljoen euro en kwam de omzet 9 procent lager uit, op 6 miljard.

Onzekerheid

De onzekerheid bij bedrijven is sinds vorig jaar toegenomen, zei Tiel. “Ze hebben investeringen uitgesteld omdat de vraag afnam. Bedrijven als Signify, VDL en FrieslandCampina saneren. Dat merken wij in de uitzendsector ook; er worden minder uitzendkrachten geworven.”

Dat heeft volgens Tiel ook te maken met onzekerheid over het Nederlandse ondernemersklimaat. In meerdere sectoren, onder meer multinationals en tech, overwegen bedrijven naar het buitenland te trekken – en sommige doen dat ook.

“We hebben een gezond investeringsklimaat nodig om bedrijven en werkgelegenheid te behouden,” zegt Tiel. “Daar moeten we stappen in zetten. Tussen ASML en de politiek zijn daarover afspraken gemaakt, waardoor zij weer in Nederland investeren. Dat is een goed voorbeeld van hoe het bedrijfsleven en de overheid die bal hebben opgepakt. Dat zou meer moeten gebeuren.”