Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Omvangrijke operatie tegen Nederlands-Bosnische cokebaas van internationaal ‘superkartel’ Edin G.

Bij een grootschalige actie in Bosnië en Herzegovina heeft de politie maandag 23 mensen aangehouden uit de groep van de Bredase drugscrimineel Edin G., onder wie een politiechef. De actie lijkt een nieuwe poging het net rond het Nederlands-Bosnische cocaïnekopstuk te sluiten.

Leden van een speciale politie-eenheid in Sarajevo tijdens operatie 'Black Tie'. Edin G. zou een sleutelfiguur zijn geweest van een internationaal ‘superkartel’ in Dubai, met onder meer Ridouan Taghi.Beeld AP

Onder de verdachten die zijn opgepakt bevinden zich ook meerdere hooggeplaatste functionarissen. Zo is het hoofd van een speciale politie-eenheid aangehouden, schrijven Bosnische media. Volgens Europol zijn zeker twee van de verdachten corrupte overheidsmedewerkers. Er werd in totaal 55.000 euro in contanten bij hen aangetroffen, net als acht vuurwapens, elf politieradio’s en documenten die verband houden met witwassen. Ook zijn er auto’s en gegevensdragers, zoals laptops en telefoons in beslag genomen.

De operatie, genaamd ‘Black Tie’, richtte zich specifiek op de groep van Edin G. Het doel was het Tito- en Dino-kartel, zoals de groep ook wel wordt genoemd, zo veel mogelijk te ontmantelen. De Bosnische opsporingsdiensten vielen binnen op meer dan veertig locaties. Daarbij kregen de agenten ondersteuning van Europol en gespecialiseerde agenten van de FBI en de DEA (Drug Enforcement Agency).

Veroordeeld, maar nog op vrije voeten

De internationale opsporingsdiensten werken al langer samen om Edin G. op te pakken. Tijdens een grootschalige operatie in november 2022 werd hij gearresteerd in Dubai. Dit werd met veel bombarie door de autoriteiten naar buiten gebracht, maar twee maanden later was G. alweer op vrije voeten. Het verhaal ging dat Nederland zou hebben geblunderd door de papieren voor zijn uitlevering te laat te sturen.

‘Ondanks zijn arrestatie bleek uit onderzoek dat hij de drugshandel vanuit landen in Zuid-Amerika, zoals Brazilië, Colombia en Peru, naar Europa en Australië bleef sturen vanuit zijn basis in Dubai,’ schrijft Europol in een persbericht over de recente actie.

Afgelopen november werd G. in Nederland veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij verschillende transporten van grofweg 2500 kilo cocaïne naar de havens van Rotterdam en Hamburg. Tijdens de rechtszaak sloot hij een deal met justitie: een celstraf van zeven jaar en een boete van 1 miljoen euro. Er was echter één grote kanttekening: Edin G. was zelf niet in Nederland en was nog op vrije voeten. Of en wanneer hij die straf gaat uitzitten, is niet bekend.

Sleutelfiguur ‘superkartel’ Dubai

De huidige operatie lijkt een nieuwe poging om het internationale net rond Edin ‘Dino’ G. te sluiten. Volgens Amerikaanse en internationale opsporingsinstanties behoort de in Breda opgegroeide man tot de grootste drugscriminelen ter wereld. Hij staat volgens hen aan het hoofd van het zogenoemde Tito- en Dino-kartel, een Nederlands-Bosnische drugsbende, en behoort tot de vijftig grootste drugshandelaren ter wereld.

Zo zou hij een van de sleutelfiguren geweest zijn van een internationaal ‘superkartel’ in Dubai, dat volgens justitiediensten onder meer bestond uit Ridouan Taghi, de inmiddels aangehouden en overgelopen Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale en de beruchte Ierse misdaadfamilie Kinahan. Het superkartel zou goed zijn voor een derde van de cocaïnehandel van Zuid-Amerika naar Europa.

Advocaat Leon van Kleef van Edin G. wil niet uitgebreid reageren, maar laat weten dat er ‘met verwondering kennis is genomen van de berichtgeving’.