Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Kroongetuige Nabil B. heeft toch weer een advocaat: Peter Schouten is teruggekeerd

Kroongetuige Nabil B. heeft toch weer een advocaat in het hoger beroep van liquidatiezaak Marengo tegen Ridouan Taghi en dertien overgebleven medeverdachten. Peter Schouten laat weten te zijn teruggekeerd als zijn raadsman.

Advocaat Peter Schouten.Beeld ANP

Schouten voerde de verdediging van de spijtoptant lang samen met collega Onno de Jong – en daarvoor ook met vertrouwensman Peter R. de Vries, tot die in juli 2021 werd doodgeschoten.

‘Goed voor B. en de zaak’

“Voor Nabil lijkt het me een goede zaak dat hij weer een advocaat heeft, en voor de zaak zelf is het ook goed dat ik dat ben, want ik ken het dossier natuurlijk al heel goed,” zegt Schouten. Hij zal in elk geval voorlopig B.’s enige advocaat zijn. Schouten zegt zich vrijdag bij het gerechtshof als advocaat voor B. te hebben gesteld.

De kroongetuige was in april wéér zonder advocaat komen te zitten bij aanvang van het hoger beroep in Marengo, omdat hij weer brak met Onno de Jong.

Nabil B. heeft inmiddels een roerige geschiedenis, waar het om zijn advocaten gaat. Derk Wiersum, een van de twee raadslieden die hem bijstonden bij het sluiten van zijn kroongetuigendeal, werd op 18 september 2019 doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. B.’s andere advocaat was inmiddels raadsheer geworden bij het gerechtshof. Een anonieme andere raadsman die de vertrokken advocaat was opgevolgd, haakte na de moord op Wiersum ook af.

Vervolgens werd Nabil B. een tijd anoniem bijgestaan door Oscar Hammerstein, maar B. en Hammerstein raakten in conflict. Nadat hij B.’s verdediging had neergelegd, maakte Hammerstein zich in Het Parool bekend als de teruggetreden advocaat.

Vanaf juni 2020 stond Peter Schouten Nabil B. bij, aanvankelijk samen met vertrouwensman Peter R. de Vries. Later voegde zich ook Onno de Jong bij het verdedigingsteam. Nadat Peter R. de Vries in juli 2021 was vermoord, bleven Schouten en De Jong nog een tijd de advocaten van de kroongetuige.

‘Ingewikkelde situatie’

In maart 2023 werd tijdens een zitting in ‘de bunker’ van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp bekend dat Schouten en De Jong niet langer B.’s verdediging voerden. Over de reden van de breuk deden zij noch de kroongetuige mededelingen. De rechtbank noemde het ‘een ingewikkelde situatie’ dat B. nog altijd zonder juridische bijstand zat. In september 2023 bleek De Jong zich toch weer als raadsman achter Nabil B. te hebben geschaard. Zonder Schouten. In februari 2024 kreeg Nabil B. van de rechtbank de tien jaar celstraf die het Openbaar Ministerie in lijn met de kroongetuigendeal had geëist.

Over de auteur: Paul Vugts werkt sinds 1997 voor Het Parool, met name als misdaadverslaggever. Hij schrijft boeken en maakt met Corrie Gerritsma en Wouter Laumans elke twee weken de Parool Misdaadpodcast.