Luister naar

Minster Hugo de Jonge: Praat eens vaker over de dood

Nieuws
Om terminaal zieke mensen en hun familieleden te helpen met vragen over de naderende dood, begint het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een voorlichtingscampagne.
redactie nd
donderdag 20 juni 2019 om 08:11
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA)
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) anp / Remko de Waal

Den Haag

Palliatieve zorg helpt de beleving van deze periode zo positief mogelijk te maken en ondersteunt mensen om nog te doen wat ze belangrijk vinden. De campagne benadrukt dat het leven en de zorg niet stoppen wanneer iemand uitbehandeld is.

Volgens minister Hugo de Jonge gaat het om een moeilijk gesprek dat zieke mensen moeten voeren, over een onderwerp dat ‘niet lijkt te passen in onze vluchtige samenleving’. ‘Ik zou willen dat mensen veel eerder nadenken over wat ze willen’ en ‘tijdiger het gesprek aangaan’, aldus de minister in dagblad Trouw. ‘Het gebeurt vaak te laat en te vaak niet.’

Op een website die De Jonge donderdag lanceerde – palliatievezorg.nl – staat informatie over zorg in de laatste levensfase, pijnbestrijding, hospices en het opstellen van een wilsbeschikking en een testament.

De overheidscampagne moet volgens minister Hugo de Jonge niet opgevat worden als een stimulans tot of ontmoediging van euthanasie. De nadruk ligt op de vraag wat de zieke persoon wil in de laatste fase van zijn leven en hoe hij daarover in gesprek kan met familie en vrienden. Dat voert veel verder dan het bespreken van de medische opties, zegt De Jonge.

De campagne vloeit voort uit afspraken in het regeerakkoord om de ­‘voltooidlevenwet’ van D66 niet door te zetten; wel zou er een brede discussie komen over ‘waardig ouder worden, de reikwijdte en toepassing van de huidige euthanasiewetgeving en het onderwerp voltooid leven’.

‘De nadruk lag in de politiek vooral op euthanasie en voltooid leven’, aldus minister De Jonge. ‘Maar de meeste mensen sterven een natuurlijke dood. Het zou jammer zijn als de aandacht daarvoor, en hoe we dat zorgvuldig begeleiden, in de verdrukking komt.’

Het motto van de campagne is: ‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik.’

Jaarlijks sterven in Nederland circa 150.000 mensen; in 80 procent van de gevallen komt dat medisch gezien niet onverwacht.

Dat betekent dat per jaar rond de 120.000 mensen palliatieve zorg ­nodig kunnen hebben, aldus het ministerie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.