Luister naar

Beeldspraak helpt in de politiek – een beetje

Nieuws
Een tsunami van vluchtelingen, of Nederland als een breekbaar vaasje – politici gebruiken dergelijke metaforen niet voor niets.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 20 juni 2019 om 18:11
Mark Rutte signeert een vaasje dat zijn partij, de VVD, later gebruikte in haar verkiezingscampagne.
Mark Rutte signeert een vaasje dat zijn partij, de VVD, later gebruikte in haar verkiezingscampagne. anp / Bart Maat

Den Haag

De economie wordt vaak omschreven als een hoveniersbedrijf. In dat bedrijf bloeit de economie en floreren de bedrijven. Als het wat minder gaat met de cijfertjes, dan moet de tuinman (lees: de overheid) gaan snoeien – een ander woord voor bezuinigen.

Beeldspraak en politiek zijn twee handen op één buik. Sommige metaforen zijn zo ingesleten dat we niet eens meer in de gaten hebben dat het om beeldspraak gaat. Ook in debatten over immigratie wemelt het ervan. Het gaat over vluchtelingenstromen en migratiegolven. Vandaar dat PVV-leider Geert Wilders een nog heftiger beeld bedacht: de tsunami van vluchtelingen.

Maar helpt het gebruik van al deze beeldspraak ook om kiezers mee te nemen in je verhaal? Britta Brugman, communicatiewetenschapper aan de Vrije Universiteit, keek naar de tientallen onderzoeken wereldwijd hiernaar en zet de resultaten op een rij. Het antwoord luidt: ja, gemiddeld genomen zijn politieke metaforen inderdaad overtuigender dan politieke verhalen zonder beeldspraak. De effecten zijn weliswaar gering, maar statistisch gezien relevant.

Met deze uitkomst in de hand zal de kans dus niet kleiner worden dat Thierry Baudet op de proppen komt met zoiets als zijn ‘uil van Minerva’. En dat Rutte opnieuw zal komen met een nieuw vaasje, symbool van een breekbaar en kwetsbaar vaderland.

De Amerikaanse taalwetenschapper George ­Lakoff ontdekte dat de metafoor van de familie in de politiek breed verspreid is, aan beide kanten van het politieke spectrum. Links ziet de overheid als een ‘verzorgende ouder’ die de kinderen (lees: burgers) empathie en verantwoordelijkheden wil meegeven. Rechts ziet de overheid als ‘strenge ouder’, die de burgers discipline en hard werken wil aanleren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.