Kabinet oordeelt niet over strafhof, maar: Hamas anders dan Israël

Nieuws
Nederland bemoeit zich niet met het Internationaal Strafhof, en dus ook niet met de voorbereidingen om leiders van Israël en Hamas te vervolgen, benadrukt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Maar ze onderstreept dat "het voor mij natuurlijk wel klip-en-klaar is dat er een groot verschil is tussen een terroristische organisatie als Hamas en een democratische staat zoals Israël".
anp
dinsdag 21 mei 2024 om 20:02
Afbeelding
beeld anp

De aanklager van het strafhof (ICC) heeft maandag om een arrestatiebevel gevraagd tegen onder anderen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en drie Hamas-kopstukken. Israël en Hamas reageerden woedend. Ook EU-landen als Duitsland en Tsjechië zijn boos, omdat de aanklager Israël en Hamas over één kam zou scheren.

Demissionair minister Bruins Slot wil zich niet uitspreken over het besluit van de aanklager omdat "het goed gebruik is in Nederland" om geen "recensie te geven" over het werk van justitie. Maar "voor mij als minister is er een klip-en-klaar onderscheid", zei ze na afloop van overleg met haar EU-collega's in Brussel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse FTI, derde touroperator van Europa, dreigt om te vallen

Het op twee na grootste reisconcern van Europa, het Duitse FTI, dreigt om te vallen. Moederbedrijf FTI Touristik is maandag bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart.

Afbeelding

Ruiten woning voor mishandeling opgepakte pleegouders vernield

Meerdere ruiten van de woning van de van mishandeling verdachte pleegouders uit Vlaardingen zijn afgelopen weekend vernield. De politie meldt maandag te onderzoeken wat er is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is, onder meer op basis van beelden van een mobiele camera die..

Afbeelding

Microsoft wil miljarden steken in AI en clouddiensten in Zweden

Microsoft wil miljarden investeren in het uitbreiden van zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) in Zweden, meldt het techbedrijf. Het bedrijf wil hierin in twee jaar tijd 33,7 miljard Zweedse kronen steken, zo'n 3 miljard euro.

Afbeelding

Kiezers kunnen op meer stations stemmen voor Europa

Op meer stations kunnen mensen donderdag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De stations van Gorinchem, Winterswijk en Aalten zijn maandag toegevoegd aan de lijst die de NS eerder al had opgesteld en vrijgegeven.

Afbeelding

VN: helft gebouwen in Gaza verwoest of beschadigd

Meer dan de helft van de gebouwen in de Gazastrook is de afgelopen maanden verwoest, beschadigd of mogelijk beschadigd. Dat meldt VN-dienst UNOSAT, die gespecialiseerd is in het analyseren van satellietbeelden.

Afbeelding

Rijkswaterstaat verwacht geen problemen door hoge waterstanden

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval.