Luister naar

Wensouderschap: zo reduceer je een kind tot een middel tegen kinderloosheid

Nieuws
Kunstmatige verwekking van kinderen via donoren degradeert het kind tot middel tegen kinderloosheid. Niet de kinderwens, maar het belang van het kind moet voorop staan.
René Hoksbergen
maandag 27 mei 2019 om 03:00
Twee donorkinderen omhelzen elkaar, nadat de rechter groen licht heeft gegeven voor DNA-onderzoek, zodat zij kunnen achterhalen of vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat hun vader is; links een moeder die via de kliniek van Karbaat een kind kreeg.
Twee donorkinderen omhelzen elkaar, nadat de rechter groen licht heeft gegeven voor DNA-onderzoek, zodat zij kunnen achterhalen of vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat hun vader is; links een moeder die via de kliniek van Karbaat een kind kreeg. anp / Bas Czerwinski

De afgelopen weken kwam het werk van vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat op een pijnlijke manier in de media. Behalve dat hij zijn eigen sperma gebruikte voor bevruchting van vrouwen, ging hij onzorgvuldig om met medische gegevens van – toen nog anonieme – donoren.

Ruim vijftig zo verwekte mensen stapten naar de rechter. Zeventien van hen hadden afwijkingen doordat de controle van donoren onvoldoende was.

Sinds 2004 is geheimhouding van donoren niet meer toegestaan. Als het kind zestien jaar is, kan het gegevens van de donor opvragen. Kunstmatige bevruchting begon in Nederland in 1948. Naar schatting veertigduizend kinderen zijn via anonieme donoren geboren. Een groeiende groep mensen die zo verwekt is, wil weten wie hun vader is. Donoren is gevraagd hier nu toch open over te zijn. Zijn ze dit niet, dan zal steeds meer worden ingezien dat het belang van een mens zijn identiteit te kennen, belangrijker is dan een geheimhoudingsafspraak tussen donor en gynaecoloog.

internationale discussie

Begin jaren vijftig was er nationaal en internationaal al discussie over de gevolgen voor het kind, als het niet weet wie zijn vader is en niet bij hem opgroeit. Zonder enig wetenschappelijk onderzoek beweerden voorstanders dat dit voor het kind niets uitmaakt, want het wordt vanaf geboorte door de sociale vader opgevoed; beide ouders verschillen in kindbetrokkenheid niet van elkaar; met een leugen leven in het gezin kan zonder bezwaar; als het kind het geheim achterhaalt, gaan er niet veel op zoek naar de echte vader.

Critici kwamen met fundamentele bezwaren:

? Ethisch is het onjuist in een gezin te leven met een leugen over de identiteit van het kind. Beide ouders kunnen daarmee steeds intenser psychisch worstelen.

? Bij ernstige conflicten tussen ouders bestaat grote kans dat het geheim op een voor het kind pijnlijke wijze wordt geopenbaard.

? Kinderen willen gewoon weten wie hun vader is.

Inmiddels weten we dat veronderstellingen van voorstanders achterhaald zijn en veel via donoren verwekte mensen op zoek gaan naar hun biologische vader. De ontwikkeling van DNA en acties van de Stichting Donorkind helpen hierbij. Zoekers zijn erg boos omdat hun (alleenstaande) moeder hun bewust een vader heeft onthouden.

nauwelijks toezicht

In de eerste periode was er nauwelijks toezicht op uitvoerende gynaecologen. Verlangens van wensouders stonden centraal.

Onbekend is hoeveel kinderen per donor zijn verwekt. Getallen tussen de 25 en meer dan 100 worden genoemd. Dit terwijl critici om meer redenen pleitten voor een maximum van tien kinderen per donor. De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting noemt geen aantal kinderen per donor. De affaire-Karbaat laat zien waartoe gebrek aan toezicht leidt. Zou hij de enige zijn geweest?

Gynaecologen vernietigden dossiers om te voorkomen dat donorkinderen hun vader zouden kunnen opsporen. Afspraken over het gebruik van een bepaalde donor werden niet nagekomen en de gynaecoloog, zoals Karbaat, gebruikte soms in het geheim eigen sperma.

Bij toepassing van technieken van moderne voortplanting ligt nog steeds de nadruk op medisch handelen, terwijl (sociaal-)psychologische aspecten van groot belang zijn. Het kind is door de sociale vader geadopteerd, terwijl geen enkele toezichthoudende overheidsinstantie hierbij betrokken is.

Kortom, is het niet abnormaal dat er overal kinderen rondlopen die genetisch van jou als donor afstammen, maar voor wie je verder geen enkele verantwoordelijkheid voelt?

belang van het kind

De kunstmatigheid van de verwekking degradeert het kind tot middel tegen kinderloosheid.

Wet- en regelgeving rond het kind moeten principieel uitgaan van het belang op te groeien bij eigen ouders. Wensouders bevorderen praktijken die niet in het belang van het kind zijn, waaronder het gebruik van draagmoeders en het wettelijk regelen van vierouderschap.

De Tweede Kamer bleek dit voorjaar met zijn subsidiëring van de ‘behandeling’ van alleenstaande en lesbische vrouwen, opnieuw gevoelig voor lobbygroepen van wensouders die hen met eenzijdige informatie benaderen. Is dit democratie? Terwijl dergelijke praktijken juist in het belang van het kind dienen te worden tegengegaan.

Door het werk van gynaecologen worden kinderen geboren van wie de kwaliteit van leven door aantasting van hun identiteit ernstig negatief wordt beïnvloed. Een kunstmatig verwekt kind kan zich later als een ‘gekocht product’ beschouwen, met een onbekende of nauwelijks te achterhalen achtergrond. Een nieuwe generatie van ‘zoekers’ en mensen in psychische nood wordt door deze manier van verwekken gecreëerd.

Het is onthutsend dat de Nederlandse overheid door haar subsidiebeleid op het gebied van kunstmatige bevruchting en verdere wetgeving, de rechten van het kind geheel negeert: zijn identiteit te kennen en op te groeien bij de eigen ouders (artikel 7 en 8 van het Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind).

Opnieuw is over kinderen een beslissing genomen die in strijd is met de menselijke waardigheid, die haar oorsprong kent in de natuurlijke afstamming.

In de meeste Europese landen en wereldwijd is anonimiteit van donoren de geldende regel. Zonder enige juridische consequentie kan, ook door Nederlandse vrouwen, een buitenlandse anonieme eicel, sperma of embryodonor worden gebruikt, via zakenmensen, onder het mom: ‘Als men het toch doet, kunnen we ze maar beter betaald begeleiden’. Hiermee zijn dikwijls grote bedragen gemoeid. Nederlandse regels worden effectief omzeild.

voortouw nemen

Het zou van moed en wijsheid getuigen als Nederland internationaal het voortouw neemt voor het tot stand brengen van een Haags Verdrag inzake kunstmatige bevruchting met gebruik van donoren. Dit in het verlengde van het Haags Adoptieverdrag, dat inmiddels door 193 landen is geratificeerd. Dit verdrag legt juist de nadruk op het vergaren van zo veel mogelijk achtergrondgegevens van adoptiekinderen. Dat zou hier als voorbeeld kunnen dienen.

Laat het internationaal eveneens als voorbeeld dienen dat Nederland de (voormalige) praktijk en gevolgen van kunstmatige inseminatie aan onderzoek onderwerpt, net als bij buitenlandse adoptie nu gebeurt. En dat het recht kennis te hebben van de genetische achtergrond in de Grondwet wordt opgenomen. Technische ontwikkelingen maken een dergelijk grondwetsartikel noodzakelijk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.