Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Nieuws
Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 22:04 aangepast 23:49
Afbeelding
beeld anp

"Gekaapt hoeft niet te betekenen dat duizenden mensen in protest gaan", zei Halsema bij het Gesprek voor de Dam, dat De Balie ieder jaar organiseert in samenwerking met Theater Na de Dam. "Zo'n herdenking is breekbaar en klein. Je hebt maar een of twee mensen nodig die besluiten om dat moment te verstoren, terwijl die nationale herdenking heel verbindend zou moeten zijn."

Volgens Halsema leidt de oorlog in Gaza ook hier tot heftige emoties en snijdt het conflict "dwars door onze samenleving". Bovendien geeft het vele bevolkingsgroepen een "groots en diep gevoel van onveiligheid". "Daarom zijn we deze 4 mei oplettender", zegt ze.

Extra maatregelen

Door de kans op spontane protestacties en verstoringen gelden er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen bij de Dodenherdenking op de Dam. Zo mogen er maximaal 10.000 mensen op het plein zijn en moet iedereen een plek reserveren. Alle aanwezigen worden vooraf gefouilleerd en borden, vlaggen of versterkers zijn niet toegestaan.

Van kledingvoorschriften of een verbod op bepaalde kleding is geen sprake. Alleen als mensen overduidelijk uit zijn op een verstoring of een demonstratie, bijvoorbeeld omdat ze vlaggen mee hebben of allemaal hetzelfde shirt aan hebben, kan hun de toegang tot de Dam worden ontzegd. "We willen te allen tijde voorkomen dat mensen in paniek raken of dat er conflicten ontstaan waaruit onlusten kunnen volgen. Dat verstoort de waardigheid van de herdenking en de vrijheid en het grondrecht van de mensen die op de Dam staan", aldus Halsema. "Maar het is onmogelijk om iedereen te controleren, er is geen modepolitie." Er wordt met name gelet op groepen die protestkleding dragen.

Eerder op de dag liet Halsema al weten dat de extra maatregelen niet in strijd zijn met de wet, in reactie op kritiek daarop van meerdere hoogleraren. Volgens haar is de herdenking zelf een manifestatie, waarbij mensen gebruikmaken van hun vrijheid van meningsuiting door gezamenlijk te herdenken. Over de extra maatregelen zei ze: "Ik hoop dat het eenmalig is."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie zet wapenstok in tegen betogers bij Universiteit Utrecht

De politie heeft in Utrecht de wapenstok gebruikt tegen pro-Palestijnse demonstranten die een stadsbus blokkeerden met daarin andere betogers.

Afbeelding

Tevreden Wilders ziet dat elke partij veel heeft weggegeven

Volgens PVV-leider Geert Wilders hebben alle vier de partijen die een nieuwe regering gaan vormen veel moeten weggeven. Maar hij denkt dat ze allemaal 'heel tevreden kunnen zijn' met het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB woensdag overeenkwamen.

Afbeelding

Emotionele Van der Burg gaat door ondanks intrekken spreidingswet

Een emotionele staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) gaat als Tweede Kamerlid door in de VVD-fractie ondanks het intrekken van de spreidingswet. Dat liet Van der Burg weten na het fractieberaad van de VVD over het akkoord op hoofdlijnen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB.

Afbeelding

Van der Wal geraakt: stikstofbeleid is niet overeind gebleven

Het stikstofbeleid van het demissionaire kabinet blijft niet overeind in het akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof en VVD-Kamerlid, na het overleg van haar fractie over het akkoord. 'Dat raakt me.

Afbeelding

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd.