Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

Nieuws
Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven. Dat is iets minder dan in 2022, maar vrijwel gelijk aan 2021 en iets hoger dan in 2020, de aantallen schommelen rond hetzelfde niveau.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 01:19
Afbeelding
beeld anp

Gemiddeld plegen ongeveer vijf mensen per dag zelfmoord. Dit zijn relatief vaak mensen van 40 jaar en ouder. Zelfdoding komt minder vaak voor bij twintigers en dertigers, maar de aantallen in die leeftijdsgroepen nemen in de afgelopen jaren wel iets toe.

Bijna vijftien op elke 100.000 mannen beroven zichzelf van het leven. Dat cijfer is aanzienlijk hoger dan bij vrouwen. In die groep plegen ruim zes op de 100.000 zelfmoord.

Vergeleken met de jaren zeventig is het aantal zelfdodingen gedaald, vooral onder ouderen. Onder tienermeisjes, tienerjongens en mannen van 20 tot 40 jaar steeg het aantal zelfdodingen wel.

Doordat jongeren en jongvolwassenen minder vaak aan andere oorzaken sterven, zoals in het verkeer, wordt zelfdoding naar verhouding een belangrijkere doodsoorzaak. Van de twintigers die in de jaren zeventig stierven, overleed 9 procent door zelfdoding. Rond de eeuwwisseling was dat 17 procent en nu is het 31 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat meerdere mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een gebouw ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd.

Afbeelding

Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

Afbeelding

Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

Afbeelding

Europese groenen spreken schande van Nederlands kabinet in wording

De Europese groenen, waar onder andere GroenLinks bij hoort, zijn verontwaardigd over het 'uiterst rechtse' nieuwe Nederlandse kabinet waaraan de laatste hand wordt gelegd.

Afbeelding

Onderhandelaar naar pro-Palestijnse betogers die UU bezetten

De politie stuurt een onderhandelaar naar de groep pro-Palestijnse demonstranten die een gebouw van de Universiteit Utrecht op het Janskerkhof bezet. Volgens de politie barricaderen de betogers het gebouw met onder meer pallets.

Afbeelding

Verslag woensdagavond naar Kamer, maar akkoord nog niet duidelijk

Het is nog niet duidelijk of het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB woensdagavond nog naar de Tweede Kamer gaat. Wel zeker is dat de twee informateurs hun eindverslag voor middernacht aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma.