Klimaatresolutie Shell sneuvelt

Nieuws
Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft een resolutie afgewezen waarin strengere milieudoelstellingen aan het olie- en gasconcern worden opgelegd. Actiegroep Follow This vroeg om concrete maatstaven waarop Shell zijn doelstellingen baseert. Van de uitgebrachte stemmen was bijna 95 procent tegen.
anp
woensdag 23 mei 2018 om 03:00
Protest bij het AFAS Circustheater in Den Haag tegen Shell, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Deze betogers eisen dat het flexwerk bij Shell beperkt wordt en dat er meer vaste banen komen.
Protest bij het AFAS Circustheater in Den Haag tegen Shell, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Deze betogers eisen dat het flexwerk bij Shell beperkt wordt en dat er meer vaste banen komen. anp / Bart Maat

Den Haag

Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders met klem tegen de resolutie te stemmen. Volgens topman Ben van Beurden is de nieuwe maatregel onnodig, omdat Shell al zelf veel doet voor de overstap op milieuvriendelijke energiebronnen. Daarnaast vindt de directie dat de resolutie het bedrijf te veel beperkingen zou opleggen. Dit zou dan ten koste gaan van de concurrentiekracht van Shell, wat volgens het bedrijf nadelig is voor de aandeelhouders.

Kort voor de stemming over de resolutie sprak Follow This-oprichter Mark van Baal nog van ‘misleiding’ door Shell, dat volgens hem ten onrechte beweert dat de milieuambities van het concern in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Van Beurden schermde daarop met wetenschappelijk onderzoek van topuniversiteit MIT, dat Shells bewering zou ondersteunen.

op koers blijven

Follow This kreeg steun van verzekeraar NN. De institutionele belegger stemde voor, omdat doelstellingen zoals die in de resolutie worden voorgesteld een ‘goed middel zijn om op koers te blijven in de energietransitie’. Pensioenfonds ABP onthield zich van een stemming. De organisatie vindt het, zo kort na de presentatie van de klimaatambities van Shell, nog te vroeg om een grondige herziening te eisen.

Milieudefensie uitte harde kritiek op de uitkomst van de stemming. Volgens de actiegroep hoeft Shell zich door de nee-stem niet te houden aan het klimaatakkoord. De milieuclub kondigde begin april aan een rechtszaak tegen Shell aan te spannen wegens milieuschade.

Eerder op de dag stemden beleggers al in met het beloningsbeleid voor de directie. In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering klonk er nog kritiek op de beloning voor onder meer topman Van Beurden, die 8,9 miljoen euro krijgt overgemaakt, inclusief aandelen en pensioen. ISS, adviseur voor aandeelhouders, was onder meer kritisch over het beleid van Shell op het vlak van veiligheid. <

snel akkoord over Groningen

Shell verwacht snel een definitief akkoord te sluiten met de overheid over de beëindiging van aardgaswinning in Groningen.

Dat zei topman Ben van Beurden dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgasveld in Groningen ontgint.

Van Beurden zei in een reactie op vragen van een Groningse boer ook dat de NAM te allen tijde zal betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan. Als de NAM geen geld meer heeft, zal Shell zelf de schade vergoeden. Voorlopig heeft NAM nog genoeg geld in kas voor de schadeclaims, zei hij.

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen geleidelijk beëindigen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken liet in april al weten dat er voor de zomer een akkoord zou zijn met Shell en ExxonMobil, de andere aandeelhouder van de NAM.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.