Direct naar artikelinhoud
IncheckenBrugwachtershuisjes

Slapen óp de brug

Slapen óp de brug

De hotelcoördinator van Amsterdam wees erop dat 28 brugwachtershuisjes verspreid over de stad een nieuwe bestemming zochten. Een architectenbureau en twee slimme culturele ondernemers transformeerden de bijzondere werkruimten langs het water tot hotelkamers. Een huisje uit de 17de eeuw midden op de Amstel, een modernistische kubus zwevend boven de Nieuwe Herengracht, een rond torentje tegenover het Scheepvaartmuseum: allemaal te boeken bij het virtuele Sweets Hotel.

We fietsen naar de Buiksloterdraaibrug in Amsterdam-Noord. Een vierkant huisje langs het Noordhollandsch Kanaal met uitzicht op Zaanse dijkhuisjes, een kloeke draaibrug en een eenzame zwemmer die een baantje trekt. Na wat gedoe met een app zwaait de deur open en is de hele ruimte voor jou. Vier stappen naar voren en vijf stappen naar rechts. Suite 103 lijkt op een studio in Japan: een piepkleine ruimte waar een timmerman met verstand van zaken iedere kubieke centimeter heeft benut. Eigenlijk staat er maar één object: een royaal bed met betimmering rondom, waaronder een kast met daarin een douche, keuken en toilet. Het is krap, maar verfijnd. In de minibar vinden we worst, kaas en wijn: perfect voor een picknick op de kademuur. Aan een hoge paal hangen centraal bediende camera's; mogelijk worden we bekeken door een weemoedige brugwachter die hier ooit werkte. 

Vanaf € 160.

sweetshotel.amsterdam

Overnacht zelf  in een brugwachtershuisje! 

Tijdens het architectuurweekend van 8 en 9 juni kunt een overnachting winnen in het SWEETS hotel locatie Scharrebiersluis! Meedoen kan via Volkskrant Inclusief  tot en met 4 juni. 

Overnacht zelf  in een brugwachtershuisje! 
Overnacht zelf  in een brugwachtershuisje!