Luister naar

Examenrubriek: Examens op lege maag

Nieuws
De eindexamentijd is weer in volle gang. In deze rubriek vertellen leerlingen over hun belevenissen. Via de sociale media- kanalen van het Nederlands Dagblad houden drie vloggers een videodagboek bij.
Rebecca van de Kar Rimme Mastebroek
woensdag 23 mei 2018 om 03:00
Examenrubriek: Examens op lege maag
Examenrubriek: Examens op lege maag

‘Ik begon vorige week donderdag met de ramadan, geloof ik. Ik ben mijn tijdsbesef een beetje kwijt. Toevallig beginnen al mijn examens pas om half twee ’s middags, dus slaap ik steeds uit tot na het middaguur. Daarna maak ik een examen en dan is het relatief snel alweer zonsondergang en mag ik weer eten. Daardoor gaat de ramadan mij makkelijk af. Ik kan het prima aan. Eigenlijk mis ik alleen mijn ontbijt, maar dat is normaal gesproken toch maar één boterham.

Als moslim is het geloof erg belangrijk voor mij. De ramadan is een verplichting die bij de islam hoort. De achterliggende gedachte bij de ramadan is begrip krijgen voor de arme mensen, die altijd weinig eten hebben en altijd honger moeten lijden. In principe moet iedere moslim aan deze verplichting voldoen, maar er zijn wel uitzonderingen. Je hoeft niet mee te doen als je ziek, ongesteld of zwanger bent. Ook ouderen en kinderen mogen de ramadan overslaan. Maar ja, ik val natuurlijk niet in een van deze categorieën.

Ondanks mijn examens, twijfelde ik geen moment of ik mee wilde doen aan de ramadan. Ik wist honderd procent zeker dat ik wilde vasten. Mijn moeder zei dat ze het zou begrijpen als ik dit jaar zou overslaan, maar dat is voor mij geen optie. Zoals ik al zei: ik hecht veel waarde aan mijn geloof. De ramadan is voor mij een heel leuke tijd. Het is gezellig om iedere avond met familie de iftar (de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang, red.) te eten.

Dat biedt de nodige afleiding en daar ben ik wel aan toe! Tussen de examens door leer ik toch niet meer. Ik deed eerder mijn havo-examen en weet: vlak voor je examens leren, levert alleen maar stress op.

Bij mij in de klas doet nog ­iemand aan de ramadan. We krijgen veel vragen, ook van docenten: is het zwaar? Is het handig tijdens examens? Heb je honger? Iedereen leeft mee en respecteert het. Nee, ik mag ook geen water gedurende de dag. Dat is geen probleem, hoor. Dat andere leerlingen wél drinken tijdens hun examens viel mij niet eens op. Te diep in mijn concentratie, denk ik.

Donderdag heb ik mijn laatste examen: natuurkunde. Op de havo had ik daar een 9,3 voor, dus dat vak ligt mij wel. Hopelijk compenseert dat mijn cijfer voor Frans, want dat examen ging slecht. Op de havo had ik Frans laten vallen, maar op het vwo is het een verplicht vak. Ik moest dus in anderhalf jaar tijd vier jaar Frans inhalen. Niet te doen.

Ik heb nu vooral zin in zaterdag: de Champions ­League-finale tussen Liverpool en Real Madrid. Bij Liverpool speelt mijn naamgenoot, Mohamed Salah. Natuurlijk ga ik voor hem juichen, ik ben trots om de naam Salah te dragen. Mijn vader is voor Real Madrid, dus als Liverpool wint, juich ik extra hard.’

naam: Mahmoed ‘Mido’ Salah

plaats: Amsterdam

leeftijd: 18 jaar

school: Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’