18 mei 2024 om 02:00
Nienke Hofsink
beeld nd

Gelukkig hadden de Emmaüsgangers geen stappenteller. Jezus gaf betekenis en contact

Hoe was het evangelie gelopen als de Emmaüsgangers een stappenteller hadden gehad? Een gekke vraag misschien, maar ik vroeg me het laatst af na een verhaal van een collega. Zij was met een vriendin wezen wandelen. Die vriendin had een stappenteller. 

Toen ze een bekende zagen, wilde mijn collega even blijven staan om een praatje te maken. Maar die vriendin werd onrustig en maakte duidelijk dat ze wilde doorlopen. Want die wilde graag haar gemiddelde tempo van het wandelrondje halen en stilstand is dan achteruitgang.

Het is Pasen geweest en dan wordt vaak het verhaal van de Emmaüsgangers gelezen. Als zij een stappenteller hadden gehad, hadden ze misschien wel nooit met Jezus gesproken.

Een stappenteller is een van die vele apparaten die ons leven een klein beetje anders heeft gemaakt. Zelfscankassa’s, aanmeldzuilen, tablets om je bestelling door te geven in restaurants, smartwatches – onze leefomgeving is vergeven van de apparaten. Op ieder perron en in elke treincoupé zijn schermen met..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Mannen, praat hoffelijk en invoelend over seksualiteit, en niet alleen strijdbaar

Dominee Maarten Klaassen schreef een handboek seksuele ethiek. Een vrouw wees hem bij de presentatie van dat boek volgens Bart Jan Spruyt terecht op de toch wat mannelijke toon van zijn handboek.

Afbeelding

Seksistische grappen bij het haardvuur: Franciscus als de Johan Derksen van het Vaticaan

Dat er in de christelijke wereld steeds gedoe ontstaat rondom homoseksualiteit - van de Nashville verklaring totFrociaginne-gate - begint Jan-Willem Wits steeds meer te irriteren.

Reina Wiskerke

Wat doe jij als je signalen meent te zien van kindermishandeling? Durf je er wat tegen te doen?

Een mishandeld kind vraagt om hulp maar krijgt het niet. Het beneemt je de adem, schrijft Reina Wiskerke. Wat een eenzaamheid. Maar ben je zelf bereid je met andermans opvoedstijl te bemoeien?

Paul Schenderling

Geld moet renderen, zo zeggen we vaak. Het is zelfs een bijbelse opdracht. Toch?

‘Met geld kun je geld maken.’ Ook veel christenen vinden dat, zegt Paul Schenderling. ‘En daarbij verwijzen ze naar de gelijkenis van de talenten. Maar hoe Bijbels is die stelling eigenlijk?’

nd

Op het station ga ik met m'n OV-kaart door de poortjes. Er snelwandelt een echtpaar gratis met me mee

Als Eindhoven een schilderij was, zou het van Karel Appel zijn: modern, en van alles door elkaar met kracht op het doek gesmeten. Eindhoven is 'niet het mooiste meisje van de klas, maar wel de slimste'.

Afbeelding

Hoe word je goed in bed? En hoe geef je elkaar op een goede manier feedback?

Het lijkt alsof ‘goed zijn in bed’ een prestatie is, iets wat je kunt verdienen door hard je best te doen, stelt Cocky Drost. ‘Terwijl het ‘moeten presteren’ - in welke vorm dan ook - juist funest kan zijn voor het liefdesspel.’

De alarmbellen gaan bij mij als theoloog af wanneer ik de verkiezingsslogan van de SGP lees

Bij de SGP-slogan 'Stem christelijk, rem Europa' gaan alle alarmbellen af bij theoloog Mark de Jager. De suggestie die ervan uitgaat, vindt hij gevaarlijk.

Aad Kamsteeg

Wie staat het dichtst bij wat God wil? Soms is dat dus een moslim. Dat is echt niet zo verbazend

Aad Kamsteeg denk dat hij zich als christen bescheiden moet opstellen. Want: hoe vaak steekt het gedrag van moslims niet positief af bij dat van christenen?

Hans Werkman

Hans Werkman noemde een schrijver 'een flapdrol'. Zijn moeder vroeg of hij daar geen last mee kreeg

‘Recenseren alleen vanuit literair standpunt is een hogere vorm van scheelzien.’ Schrijver Koos van Doorne was dan ook teleurgesteld dat er een einde kwam aan literatuurkritiek waarin een ethische visie een rol speelde.