Nieuwe ‘bangalijst’ met Utrechtse studentes, maker onbekend

Foto: ANP

Een nieuwe zogeheten bangalijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes, circuleert. Het ANP heeft de lijst vrijdag onder ogen gekregen. Advocaat Ina Brouwer, die slachtoffers van een eerder verschenen bangalijst bijstaat, laat weten de nieuwe lijst ook te hebben gezien. Het is onbekend wie de nieuwe lijst heeft gemaakt.

Op de lijst staan ‘beoordelingen’ van de seksuele prestaties van de vrouwen. Triton, de roeivereniging waar enkele van de vrouwen lid van zijn, laat ook weten op de hoogte te zijn van de lijst. De Universiteit Utrecht meldt dat “een en ander rondgaat”, maar wil verder niet reageren.

De politie heeft “signalen meegekregen” dat er een tweede lijst is. Die worden meegenomen in het onderzoek.

In een tekst die aan de lijst is toegevoegd, staat dat “wij als groep trouwe leden” ingrijpen. “Aan allen in Nederland zeggen wij, stop de heksenjacht op de makers van de eerdere lijsten. Wie niet luisteren wil, is verantwoordelijk voor lijsten die nog zullen volgen.” Er wordt gedreigd nog ander “materiaal” naar buiten te brengen.

Eerder deze maand kwam naar buiten dat een eerste ‘bangalijst’ rondgaat. Voor straf krijgt het Utrechts Studenten Corps voorlopig geen subsidie van de universiteit en de hogeschool in Utrecht. Ook mag het corps niet meedoen aan ceremoniële activiteiten.