Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

Nieuws
De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 11:55
Afbeelding
beeld anp

Gedeputeerden Has Bakker (financiën) en Huib van Essen (energietransitie) wijzen erop dat Utrecht veel last heeft van netcongestie, de verstopping van het stroomnet. Door het aandeelhouderschap kan de provincie nu in een vroeg stadium meepraten over het oplossen van de problemen en het versnellen van de energietransitie. Tot 2030 is in de provincie Utrecht zeker 8 miljard euro nodig voor het verduurzamen van de energievoorziening, het vergroten van de capaciteit van het elektriciteitsnet en de aanpak van de netcongestie.

Naast de provincie Utrecht zijn negen Utrechtse gemeenten benaderd om aandeelhouder van Stedin te worden. Meerdere gemeenten zijn inmiddels ingestapt of nemen daarover binnenkort in de gemeenteraad een besluit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.

Afbeelding

Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het.

Afbeelding

Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij..

Afbeelding

Vuurwerk naar politie gegooid bij opstootje in Baarn

Bij een opstootje tussen een groepje jongeren en de politie is in de nacht van zaterdag op zondag in Baarn vuurwerk naar de politie gegooid. Dat bevestigt de politie na berichtgeving in plaatselijke media.

Afbeelding

Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

Afbeelding

Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters.