Palestijnse Autoriteit heroverweegt relatie met Verenigde Staten

Nieuws
De Palestijnse Autoriteit, het bestuur op de Westelijke Jordaanoever, gaat de relatie met de Verenigde Staten heroverwegen. President Mahmoud Abbas noemt het Amerikaanse veto tegen een volwaardig VN-lidmaatschap voor de Palestijnen als reden.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 15:11
Afbeelding
beeld anp

De VN-Veiligheidsraad stemde donderdag over een Palestijns verzoek voor een volwaardig lidmaatschap. De VS hebben als permanent lid het recht om een veto uit te spreken en maakten daar ook gebruik van, tot grote teleurstelling van onder meer de Palestijnse Autoriteit. Twaalf van de vijftien leden van de raad stemden voor het lidmaatschap. Er waren twee onthoudingen, van Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De staat Palestina heeft sinds 2012 bij de Verenigde Naties de status van waarnemer en is geen lidstaat. Als de VN-Veiligheidsraad akkoord was gegaan met het lidmaatschap, zou de Algemene Vergadering van de VN ook nog een stemming moeten houden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden.

Afbeelding

Hamas-delegatie zaterdag in Caïro voor gesprekken over bestand

Een Hamas-delegatie arriveert zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro voor gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt de Egyptische staatszender Al Qahera. Vrijdag is CIA-directeur William Burns al in Caïro aangekomen in verband met de gesprekken.

Afbeelding

Arrestaties in Canada in verband met moord sikh-leider Nijjar

De Canadese politie heeft arrestaties verricht in verband met de moord op de sikh-separatist Hardeep Singh Nijjar in de provincie British Columbia in juni vorig jaar. Dat zei een bron met directe kennis van de zaak tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Israël niet bij openingsceremonie Eurovisie Songfestival

De Israëlische delegatie is zondag niet bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Reden is de herdenkingsdag voor de Holocaust in hun land, meldt de European Broadcasting Union (EBU).

Afbeelding

Nieuwe regering Sint-Maarten beëdigd, vragen over lange screening

Op Sint-Maarten is vrijdagochtend (lokale tijd) de nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina. De ministersploeg is nog niet compleet; de screeningsprocedure van twee beoogde ministers is na meer dan twee maanden nog niet afgerond.

Afbeelding

Bloemen, knuffels en kaarsen bij wake voor Gaza in Amsterdam

Tientallen mensen zijn vrijdagavond samengekomen in Amsterdam voor een herdenking en wake voor Gaza en de Holocaust. Bij het Homomonument op de Westermarkt hebben ze een hoop bloemen en knuffels neergelegd en er zijn kaarsen aangestoken.