Grote protesten tegen massatoerisme op Canarische eilanden

Nieuws
Tienduizenden mensen zijn zaterdag de straat op gegaan op de Spaanse Canarische Eilanden om te demonstreren tegen het massatoerisme. Dat melden diverse Spaanse media. De demonstranten vinden dat het almaar groeiende toerisme de Atlantische archipel overweldigt.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 16:44
Afbeelding
beeld anp

Volgens de politie namen 20.000 mensen deel aan de demonstraties in de belangrijkste steden van de eilandengroep. De organisatoren schatten het aantal op 50.000, aldus de Spaanse publieke televisie. De organisatoren zeggen dat het massatoerisme een economisch model in stand houdt dat de lokale bewoners schaadt en eisen dat de autoriteiten het aantal toeristen beperken.

In het verlengde daarvan eisen de demonstranten de stopzetting van de werkzaamheden aan twee nieuwe hotels op Tenerife, het grootste en meest ontwikkelde eiland. Ook willen ze dat bewoners meer zeggenschap krijgen over wat ze zien als een doorgeslagen ontwikkeling die schadelijk is voor het milieu. Vorige week begonnen verschillende leden van het collectief Canaries Sold Out zelfs een hongerstaking om druk uit te oefenen op de autoriteiten.

Ongeveer vier op de tien inwoners van de Canarische Eilanden zijn werkzaam in het toerisme, dat goed is voor 36 procent van het bruto binnenlands product, blijkt uit officiële cijfers. In 2023 bezochten ongeveer 16 miljoen mensen de archipel, meer dan zevenmaal de bevolking van ongeveer 2,2 miljoen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koranverbranding in Malmö op dag voor begin songfestivalfeesten

Een man en een vrouw hebben vrijdag een koran verbrand in de Zuid-Zweedse stad Malmö, een dag voordat de festiviteiten rond het Eurovisie Songfestival (ESC) daar beginnen. Dat was te zien in een video die live werd uitgezonden op TikTok.

Afbeelding

Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

Afbeelding

'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van 'grootschalige fraude'.

Afbeelding

Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

Afbeelding

Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah.

Afbeelding

Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. 'De fileteller maakt overuren', aldus de verkeersdienst.