Direct naar artikelinhoud
Interview

Martijn Lakemeier en Delfina Chaves spelen Willem-Alexander en Máxima in nieuwe serie: ‘Hij wilde zó graag dat het zou werken tussen hen’

Delfina Chaves en Martijn Lakemeier spelen Máxima en Willem-Alexander.Beeld Annabel Oosteweeghel

Voor de nieuwe Videolandserie Máxima wilden acteurs Martijn Lakemeier en Delfina Chaves Willem-Alexander en Máxima zo geloofwaardig mogelijk spelen. En toen werden ze zelf ook verliefd.

Zo moet het er ongeveer hebben uitgezien, op 19 januari 2001: een blonde prins en zijn sprankelende Argentijnse verovering. Dolverliefd buitelen ze over elkaar heen. Lachend, nerveus, hij meer dan zij. Want al kan hij wél schaatsen en zij absoluut niet, híj heeft een ring en een fles champagne in de bosjes verstopt, voor de belangrijkste vraag van zijn leven.

Maar dit zijn niet prins Willem-Alexander en zijn toekomstige vrouw Máxima Zorreguieta, maar acteurs Martijn Lakemeier en Delfina Chaves. En het is niet begin 2001, op de bevroren vijver naast paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar het daadwerkelijke huwelijksaanzoek in een winters decor plaatsvond. Dit is 11 januari 2024, op gladde platen naast Slot Zeist, waar de boel driftig is ondergespoten met kunstsneeuw.

Dit is geen zeldzaam intiem moment tussen twee geliefden die vrijwel alle belangrijke gebeurtenissen in hun leven met een heel land moeten delen, maar hier kijken tientallen cameramensen, regisseurs, productiemedewerkers, cateraars, een fotograaf en een handvol journalisten mee met de laatste opname van de serie Máxima, de duurste en grootste Video­land­productie tot nu toe. De serie is gebaseerd op het boek van Marcia Luyten over de jonge jaren van Máxima en was voor de officiële lancering al verkocht aan Duitsland, België, een aantal Latijns-Amerikaanse landen, Kroatië, Slowakije, Oostenrijk, Letland en Israël.

Argentijns temperament

Wat wél hetzelfde is als tussen Willem-Alexander en Máxima begin 2001 en Lakemeier en Chaves in 2024: de verliefdheid. Het is allemaal erg pril, de twee hebben het ‘erg leuk met elkaar’ verklaarden ze bij de wereldpremière van de serie onlangs in Cannes, maar eigenlijk willen ze er zo min mogelijk over kwijt.

Na de intense opnameperiode in New York, Spanje en België is ook tussen deze Nederlandse man en deze Argentijnse vrouw net als destijds tussen de twee personages die ze spelen een vonk overgeslagen. Ná de opnames, benadrukt Lakemeier. “Toen we filmden waren we vooral bezig om als acteurs zo geloofwaardig mogelijk over te komen.”

Lakemeier en Chaves zijn niet gecast om Willem-Alexander en Máxima tot in perfectie te imiteren, zoals in het voltooide royaltydrama The Crown op Netflix. Maar toch, de allereerste beelden in de eerste aflevering van Máxima – waarin haar Argentijnse temperament opspeelt in een ruzie met Willem-Alexander – tonen een verbluffende gelijkenis tussen Chaves en de koningin.

De actrice neemt het compliment dankbaar en een tikje verlegen in ontvangst in de Stadhouderskamer in het Amstel Hotel. Chaves houdt haar jas aan, ze vindt Nederland maar koud. Grappig: Máxima, de echte, heeft het ook altijd koud, liet ze zich onlangs ontvallen.

Zo zijn er wel meer gelijkenissen tussen de twee in Buenos Aires geboren vrouwen. Chaves: “Ik heb het gevoel dat ik dezelfde reis heb beleefd als Máxima. In het begin dacht ik: het komt allemaal goed, alles wordt leuk. Maar toen begon het integratiegedeelte: ik woonde hier in een vreemde stad, ik moest omgaan met het Nederlandse weer, om maar iets te noemen.”

Argentijns temperament
Beeld Annabel Oosteweeghel

Waar moest u nog meer aan wennen?

Chaves: “Al die mensen op de fiets! Ik kon al fietsen, dat doe ik in Argentinië een paar keer per jaar, in sportkleren. In Amsterdam fietste ik heel rustig, ik genoot van alles wat ik zag, maar om me heen fietsten mensen uit de stad die ergens naartoe moesten en wel zo snel mogelijk.”

“Voor mij is dit de eerste keer dat ik in het buitenland werk, de eerste periode dat ik echt voor langere tijd weg ben van mijn familie en vrienden. We hadden lange draaidagen en ik kwam dan niet thuis tussen mensen die ik al heel lang ken en voor wie ik gewoon Delfi ben. En dan was er nog de taal om te leren. Dat was ook nogal een uitdaging.”

“De serie eindigt met een monoloog van mij in het Nederlands. Die tekst uit mijn hoofd leren, is het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan. Maar het zorgt er wel voor dat ik me kan inleven in Máxima. Zij kwam ook in dit land dat ze nauwelijks kende, met haar familie en vrienden aan de andere kant van de wereld. Het is zeker vergelijkbaar.”

Heeft deze serie uw blik op Máxima veranderd?

Chaves: “Nee, want ik wist bijna niets over haar, behalve dan dat Nederland een in Argentinië geboren koningin heeft. Als koningin kwam ze redelijk formeel op me over, maar dat komt natuurlijk door alle protocollen waar ze zich aan dient te houden.”

“Daarna las ik over haar persoonlijk leven, over waar ze doorheen moest om hier te komen en dacht ik: oké, hier is nogal wat te vertellen. Verhalen over weerstand, over vechten voor wat je wilt, je eigen familie ter discussie stellen, offers die je voor de liefde brengt. Ik vond het echt een voorrecht om zo’n vrouw, met zo veel lagen, tegenstellingen en worstelingen te mogen spelen.”

U kent het karakter dat u speelt al uw hele leven.

Lakemeier: “Ik had alleen een globale indruk van Willem-Alexander. Ik ben geen fan van het koninklijk huis en ik had me nooit zo in hem verdiept. Ik heb vanwege deze serie veel beelden van hem teruggekeken uit de periode rond de eeuwwisseling, omdat het verhaal zich daar op focust.”

“Wat er echt voor me uitsprong, was hoe verliefd Willem-Alexander was en hoe hard hij zijn best deed om ervoor te zorgen dat het werkte tussen Máxima en hem. En dat is een behoorlijk universeel gevoel.”

De populariteit van de Oranjes slinkt al jaren. De makers van deze serie hebben gezegd dat ze denken dat de serie goed zal zijn voor het imago van Willem-Alexander, omdat hij zo menselijk wordt neergezet.

Lakemeier: “Poeh, dat kan zijn, maar daar hou ik me echt niet mee bezig. Ik heb er geen mening over. We hebben deze serie niet voor hun populariteitscijfers gemaakt, maar omdat we een mooi verhaal willen vertellen.”

Willem-Alexander en Máxima gaan in elk geval niet kijken, hebben ze al laten doorschemeren.

Chaves: “Dat begrijp ik, ik heb de beelden gezien waarop Máxima dat vertelt. Ze zei dat ze het verhaal al kent en dat ze weet hoe het is gegaan. Dat snap en respecteer ik volkomen. Tege­lijk: als er ooit een serie over mijn leven zou worden gemaakt, zou ik echt wel om negen uur ’s avonds voor de tv gaan zitten om ernaar te kijken. Absoluut! Het zal best moeilijk zijn soms, maar ik zou het wel willen zien.”