Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Teruglezen | Protest UvA-campus: zo verliepen de eerste vier dagen van de pro-Palestinaprotesten in Amsterdam

Dit liveblog is afgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe liveblog over de protesten in Amsterdam.

Verder lezen:

- Uitleg Welke banden heeft de UvA met Israëlische universiteiten?
- Reconstructie Hoe protest op de UvA eindigde in een hardhandige ontruiming 
- 24/7 op de hoogte blijven? Download onze app voor Android of iPhone
- Alleen voor abonnees Toegang tot Volkskrant, AD en 9 andere titels: zo werkt dat

Live

  1. Dit liveblog is afgesloten

    Dit liveblog is afgesloten. Dank jullie wel voor de aandacht. Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe liveblog over de protesten in Amsterdam.

  2. Hoe de Amsterdamse politiek met de UvA-demonstraties worstelt

    Studentenprotesten en Amsterdam: het is een historische combinatie, schrijft politiek verslaggever Tim Wagemakers in Republiek Amsterdam, waarin hij politieke onderwerpen uit de stad belicht. 

    Coalitiepartijen zien zichzelf voor een moeilijke opdracht gesteld: hoe vallen ze instituties als de politie en de UvA niet volledig af en bieden ze tegelijk steun aan de protesterende studenten? 

    Lees hier het hele artikel

    Beeld Eva Plevier
  3. Studenten protesteren voor meer dan alleen de Palestijnse zaak

    Wereldwijd vinden universiteitsmanifestaties plaats voor een vrij Palestina, de bezetting van de UvA in Amsterdam is daar een van. 

    Voor deze studenten raakt het pro-Palestinaprotest aan een grotere strijd. De Palestijnse vlag is symbool geworden voor meer dan de Palestijnse zaak alleen. "Alles valt terug op een breder idee dat gelijkheid niet mogelijk is in ons neoliberale systeem," aldus Erella Grassiani, universitair hoofddocent antropologie (UvA) en directeur van het Amsterdam Centre for Conflict Studies.

    Lees hier het hele artikel.

    Beeld Eva Plevier
  4. Spoeddebat in Amsterdamse raadscommissie over UvA-protesten

    In de gemeenteraad van Amsterdam wordt vrijdagmiddag gesproken over de pro-Palestijnse protesten deze week en over het optreden van de politie. Ook burgemeester Femke Halsema is aanwezig bij de vergadering van de commissie Algemene Zaken, die op verzoek van alle fracties is ingelast. Het spoeddebat begint om 13.00 uur.

    De demonstraties begonnen afgelopen maandagmiddag, toen een groep betogers tenten opzette op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Met hun protest wilden de demonstranten afdwingen dat de universiteit alle banden met Israëlische organisaties verbreekt.

    Een gesprek dat woensdag plaatsvond tussen een deel van de betogers en het bestuur van de UvA leverde geen concrete afspraken op. 

    Donderdag was er opnieuw een protest. Op de Roeterseilandcampus kwamen aan het begin van de avond een paar duizend mensen bijeen. Zij liepen later in een mars door de stad, die eindigde op de Spuistraat. Daar voerde de ME meerdere kleine charges uit. De politie hield drie mensen aan.

    Lees hier wat Halsema tijdens het debat kan verwachten.

    Dag 3 van pro-Palestina protest.Beeld Eva Plevier
  5. Rector UvA verdrietig over escalatie protesten, 'onacceptabel'

    Rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) Peter-Paul Verbeek kreeg een 'verdrietig gevoel' van het aanschouwen van het geweld bij de demonstraties bij de gebouwen van de Amsterdamse universiteit. "Protesten horen bij de universiteit, maar die horen geweldloos te zijn. Betogers moeten dus niet op een agressieve manier hun wil aan anderen opleggen", vertelde Verbeek donderdagavond in Nieuwsuur.

    Verbeek vindt het "volstrekt onacceptabel dat een protest dat vreedzaam begint zo escaleert". Hij wilde niet speculeren of de agressieve betogers ook daadwerkelijk studenten van de UvA waren omdat de meesten hun gezicht hadden bedekt.

    De gesprekken met de studenten en medewerkers van de UvA in actiegroepen gaan door, zo vertelde Verbeek. De betogers willen dat de universiteit de banden met Israël verbreekt. Verbeek wil dat niet, zeker niet die met Israëlische wetenschappers.

  6. Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

    De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de politie.

    Op de Spuistraat, waar de demonstratie donderdagavond met een sit-in eindigde, is de rust inmiddels wedergekeerd. Eerder voerde de Mobiele Eenheid van de politie meerdere korte charges uit, onder meer toen betogers een bus van de ME probeerden tegen te houden.

    De demonstratie begon donderdag op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar scandeerden duizenden mensen leuzen als 'Free Palestine' en 'Shame on UvA'.

    Woensdag werden bij een demonstratie op het Binnengasthuisterrein van de universiteit 36 mensen opgepakt. Van hen zitten er acht donderdagavond nog vast.

    Beeld Eva Plevier
  7. Geen grote incidenten op vierde dag studentenprotest

    Dag vier van het studentenprotest kwam pas laat op gang. Dat weerhield duizenden er niet van om op Roeterseiland samen te komen en vervolgens naar het Maagdenhuis te lopen, waar een bezetting mislukte. Rond 22.00 uur riep de organisatie iedereen op naar huis te gaan en werd verder politie-ingrijpen voorkomen. Lees alle gebeurtenissen van vandaag terug in dit liveblog of in deze reportage.

    Beeld Eva Plevier
  8. Drie politiebusjes aanwezig op het Spui

    Op het Spui staan een uur na afloop van de demonstratie nog drie politiebusjes. Een tiental agenten staat op het plein, vermoedelijk ter bewaking van het Maagdenhuis.

  9. Politie: rust wedergekeerd op het Spui

    De politie bevestigt in een post op platform X dat de rust op het Spui is wedergekeerd en dat de demonstranten het plein hebben verlaten. In de komende uren zijn er meer agenten op de been dan normaal gesproken, 'om alert te kunnen reageren op eventuele ongeregeldheden'.

  10. Woordvoerder organisatie: 'Succesvolle demonstratie'

    Een woordvoerder van de demonstratie, Spike, noemt de demonstratie succesvol ‘omdat studenten en docenten hun frustratie konden uiten’. Hij kan niet bevestigen dat de menigte probeerde naar het Maagdenhuis te gaan.

    “Vanavond was meer gericht op ervoor zorgen dat mensen onthouden dat ze rust moeten nemen, en dat we deel zijn van een wereldwijde beweging die niet zal uitdoven. We wilden Gaza herdenken, en het recht op terugkeer.”

    De demonstratie is volgens de woordvoerder geëindigd omdat de politie het gebied had afgesloten en de mensen moe waren. 

    Over de oproep dat ‘men de komende dagen terugkomt en zal escaleren’ – zoals aan het einde van de demonstratie te horen was – kan de woordvoerder ‘niets zeggen’.

    Beeld ANP
  11. Drie arrestaties bij demonstratie op Spui

    Tijdens de demonstratie op het Spui zijn donderdagavond drie demonstranten gearresteerd, zegt een politiewoordvoerder. Zij worden verdacht van opruiing en belediging. 

    Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden tijdens de ontruiming van het Binnengasthuisterrein, zijn er inmiddels acht heengezonden. "Zij zijn nog steeds verdachten," zegt de politiewoordvoerder.

  12. 'Shame on you!'

    Als de organisatie van de demonstratie de aanwezigen verzoekt naar huis te gaan, slaat de sfeer bij enkele tientallen aanwezigen aan de Rokinzijde van het Spui om. Twee activisten worden daar gearresteerd. 'Shame on you!' scanderen ze naar de ME. 

    Even later wordt ook aan de Rokinzijde van het Spui opgeroepen om naar huis te gaan. "We kiezen ervoor om te de-escaleren en de politie niet te provoceren. Dat betekent niet dat we het gevecht opgeven." De circa honderd aanwezigen juichen. 

    Of er meer arrestaties zijn verricht, is nog niet duidelijk. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Organisatie roept om: 'Ga naar huis'

    Op het Spui wordt door iemand met een megafoon opgeroepen naar huis te gaan. "We proberen het rustig te houden zonder confrontaties." Een groot deel van de menigte komt in beweging. Bij Kanaal40 in de Warmoesstraat kunnen demonstranten gratis eten en drinken krijgen, wordt omgeroepen. Het wordt langzaamaan rustiger op het plein.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Organisatie protest: 'We stoppen met twee minuten stilte'

    Ook de organisatie van het protest heeft via het Instagramaccount Amsterdam Encampment te kennen gegeven de demonstratie te willen beëindigen met twee minuten stilte. Die zijn inmiddels geweest. 

    'We eisen dat de politie de intentie van de menigte respecteert om zich veilig te verspreiden.' Plukjes demonstranten verlaten het Spui. 


    Twitter bericht wordt geladen...

  15. 'Bij dit kleine stukje geschiedenis wilde ik zijn'

    Student Kunstgeschiedenis Ruben (26) staat met zijn fiets aan de hand, op het tramspoor, naar de zittende menigte te kijken. Hij is voor het eerst komen kijken bij de demonstratie. "Er gebeurt eindelijk wat in de stad, ik merk het ook bij mijn vrienden. Het is veel minder niche dan voorheen. En bij dit kleine stukje geschiedenis wilde ik zijn."

    Waarom hij er niet middenin zit? "Het is niet helemaal mijn ding. Om zo in een menigte te staan."

  16. Buurtbewoner: 'Ze hebben hun punt gemaakt, toch?'

    Een buurtbewoner ziet de demonstratie met lede ogen aan. Hij zou graag willen dat de demonstranten naar huis gaan. "Ze hebben hun punt gemaakt, toch?" zegt hij tegen een Paroolverslaggever ter plaatse. "En met dingen slopen schiet het ook niet op."

  17. Oproep docenten en studenten UvA: 'Stop met demonstratie'

    Docenten en studenten van de UvA doen een oproep aan de demonstranten om te stoppen met de demonstratie, laat Sam Hamer, junior docent sociologie van de UvA weten. 

    “Dat hebben we om 21.00 uur ook aan de politie doorgegeven. We willen dat deze demonstratie eindigt met twee minuten stilte. In dit geval zou dat betekenen: ga zitten, laat de demonstratie zo eindigen. We gaan een andere avond weer demonstreren. Er zijn dit keer weinig docenten bij om te de-escaleren wanneer dat nodig is.”

    Beeld ANP / ANP
  18. ME voert voor de derde keer charge uit op Spui

    De ME vertrok kort voor het Maagdenhuis. Studenten begonnen te juichen en schreeuwen: 'It's free! It's free!'

    Inmiddels is de ME teruggekomen en voert voor de derde keer een charge uit. Er zitten en staan nog steeds duizenden demonstranten op het Spui. Boven de binnenstad cirkelt een politiehelikopter. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Woordvoerder: oproep aan ministers om demonstratierecht te beschermen

    "Op dit moment zijn dit studenten en docenten die protesteren tegen de universiteit medeplichtig in genocide," zegt woordvoerder Spike van Students for Justice in Palestine en AUFP, de twee studentenorganisaties die de demonstraties organiseren.  "Ze hebben banden met Israëlische organisaties die profiteren van de massamoord op Palestijnen."

    De organisaties doen een oproep aan demissionair minister Robert Dijkgraaf (Onderwijs) en demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) om op te staan voor het recht van studenten en docenten om te protesteren.

    Hij weerspreekt dat mensen op het protest aanwezig zijn die niets met de UvA te maken hebben. De universiteit is volgens hem 'continu studenten en docenten aan het mishandelen'. Gisteravond waren er undercoveragenten die mensen ontvoerden, zegt hij. Ook zijn er mensen die botten hebben gebroken.

    Hij kan niet bevestigen of men vanavond het Maagdenhuis wil bezetten. "We gaan door met escaleren, bezetten en protesteren totdat de universiteit onze eisen inwilligt."

  20. Politie: 'Inzet ME noodzakelijk om orde te herstellen'

    De situatie op het Spui wordt door de politie als onrustig omschreven. In een post op X noemt de politie de inzet van de ME noodzakelijk. 'De inzet is noodzakelijk om de orde te herstellen.'

    Demonstranten staan tegenover de Mobiele Eenheid (ME) bij het Maagdenhuis.Beeld ANP
  21. Menigte moet op twintig meter van politievoertuigen blijven

    De verwachting is dat de demonstratie binnenkort wordt ontbonden, zegt een Paroolverslaggever. Op het Spui gaan de aanwezige demonstranten op de grond zitten. De menigte moet op twintig meter afstand van politievoertuigen blijven.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Chaotische sfeer op Spui

    De sfeer is chaotisch op het Spui. Voor het Maagdenhuis staat een linie ME'ers tegenover een groep demonstranten, die het bestuurlijk centrum van de UvA willen betreden. De politie maant iedereen te vertrekken en voert kort daarna een charge uit. Er heerst paniek en er worden rake klappen uitgedeeld.

    Iets verderop, voor café De Brabantse Aap, is het rustiger. Als een paar demonstranten een spandoek met de tekst ‘Israeli’s against genocide’ uitrollen, volgt luid applaus. 

  23. ME voert charge uit op Spui

    De ME grijpt in op het Spui voor het Maagdenhuis, waar duizenden demonstranten op de grond zijn gaan zitten. De sfeer slaat om, zien Paroolverslaggevers ter plaatse. Tientallen demonstranten probeerden vlak voor de charge een politiebusje om te duwen. Ook wordt politie bekogeld met plastic flesjes. De demonstranten willen het Maagdenhuis in, terwijl ME'ers dat proberen te voorkomen. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. Sit-in bij Maagdenhuis

    De stoet is via het Rokin naar het Maagdenhuis op het Spui gelopen. Er wordt gescandeerd: 'Maagdenhuis, Maagdenhuis!' 

    Eenmaal aangekomen bij het Maagdenhuis, het bestuurlijk centrum van de UvA dat al vaker is bezet door studenten, blijkt een arrestatieteam van de politie voor de deur te staan. De demonstranten gaan daarop op de grond voor het Maagdenhuis zitten. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Onduidelijke richting

    Het is nog onduidelijk waar de stoet precies heengaat. Zojuist is de groep de Blauwbrug overgestoken en loopt via Amstel richting het Muntplein. Steeds meer mensen sluiten zich aan.

    Demonstranten ter hoogte van Waterlooplein.
  26. Woordvoerster over vernielingen UvA-gebouwen: 'Valt in het niet bij leed dat in Palestina wordt aangericht'

    De woordvoerster van Amsterdam Student Encampment blikt terug op de demonstraties van de voorbije dagen. Volgens de organisatie gedroegen de demonstranten zich 'heel vreedzaam'. "Het was de politie die levensbedreigende situaties heeft gecreëerd. De ME is ingeschakeld om ons uit de weg te ruimen."

    De woordvoerster bagatelliseert de woensdag aangerichte vernielingen rond en in de universiteitsgebouwen op het Binnengasthuisterrein. "Wij als organisatie zijn van mening dat een paar tegels uit de grond trekken in het niet valt bij het leed dat nu in Palestina plaatsvindt. We hebben het heel vaak lief gevraagd. Het is voor ons belangrijk dat de druk wordt opgevoerd."

    "Hoe verschrikkelijk het allemaal ook is, het valt nog steeds in het niet bij de ravage die in Rafah wordt aangericht."

    Het Binnengasthuisterrein een dag na de demonstraties. Beeld ANP
  27. Woordvoerder demonstranten: 'Deze situatie is gecreëerd door de politie'

    Deze demonstratie heeft maar één hoofddoel, zegt de woordvoerster van de pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment. "En dat is rechtvaardigheid voor de mensen in Palestina," vertelt ze aan Het Parool. "We zijn van mening dat de universiteit alle banden moet verbreken met Israëlische universiteiten en instituties en dat deze demonstraties daaraan kunnen bijdragen."

    De organisatie hekelt de rol van de politie rond de demonstraties. "Het politiegeweld dat is gebruikt tegen ons, is buitenproportioneel. We pikken dit niet. Deze gewelddadige situatie is gecreëerd door de politie. We zijn er erg door geschrokken. De menigte van studenten en medewerkers van de UvA vindt ook dat dit niet onbeantwoord kan blijven."

    Er wordt vandaag op Hemelvaartsdag opnieuw gedemonstreerd. "Als we niets zouden doen tot maandag (tot dan is de UvA gesloten, red.), zou het geen reactie zijn hoe erg we dit afkeuren. Halsema en het universiteitsbestuur moeten inzien dat we dit niet langer tolereren. We zijn echt diep teleurgesteld."

  28. Inmiddels duizenden demonstranten op de been

    Sinds de demonstranten zijn vertrokken vanaf Roeterseiland, hebben zich veel meer mensen bij de stoet aangesloten. Waar het eerder om een paar honderd demonstranten ging, zijn dat er nu zeker een paar duizend. Onduidelijk is waar de groep mensen heen beweegt: telkens wordt een nieuwe richting ingeslagen.

    Ook de Muiderstraat is inmiddels afgesloten. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Agenten in burger uitgejouwd door demonstranten

    Een groepje agenten in burger, zogenoemde romeo’s, wordt herkend door demonstranten. Direct worden ze gefilmd en worden er leuzen aan hen gericht. De drie mannen horen het rustig aan en vertrekken geen spier. Even later stappen ze in een arrestantenbus.

  30. Geen politiebegeleiding

    De stoet wordt momenteel niet begeleid door politieagenten, ziet een Paroolverslaggever ter plaatse. Automobilisten worden verrast door de demonstranten die op ze af komen. Ze moeten naar achteren rijden op het Roeterseiland, zodat de pro-Palestijnse betogers hun weg kunnen vervolgen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  31. Halsema vindt optreden van politie tegen betogers niet te hard

    De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt niet dat de politie in de hoofdstad te hard heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstraties. "Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken," zei ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

    Halsema staat achter het optreden van de agenten. "Woensdag ging het om mensen die binnendrongen bij het gebouw en gruwelijke vernielingen hebben aangericht. Dat is geen demonstratie meer en dan mag de politie optreden."

    Volgens Halsema ontstond er een gevaarlijke situatie voor buurtwoners en UvA-personeel. "Cateringpersoneel en medewerkers is zelfs onder dwang verteld dat ze direct moesten vertrekken. Daarmee zijn strafbare feiten gepleegd," aldus de burgemeester.

    Het gebruik van geweld is volgens Halsema altijd een 'heel overwogen' beslissing, niet eentje die je in een minuut neemt. "Dat wordt grondig voorbereid en daarvoor is bijstand van agenten uit het hele land nodig. Je weet nooit helemaal zeker of er niet een individueel geval is geweest waar het wel net buiten proportie is geweest, dat kan ik niet overzien," zei Halsema over het politieoptreden.

  32. 'Amsterdam is saying no to genocide'

    Intussen worden er volop leuzen gescandeerd door de demonstranten. 'Amsterdam is saying no to genocide' wordt geroepen, maar ook 'Everytime the media lies, a baby in Gaza dies'.

  33. Demonstratie lijkt zich richting Roetersstraat te bewegen

    Het lijkt erop dat de demonstratie, die inmiddels uit een paar duizend mensen bestaat, zich richting de Roetersstraat verplaatst. 

    Een moeder die op het terras bij de Bagels & Beans met haar kind van ongeveer tien jaar zit, vraagt aan hem: "Krijg je hier geen nachtmerries van?" Nee hoor, zegt het kind. "Ik vind het alleen maar leuk om te zien."

  34. Veel onduidelijkheid over waar demonstranten heen moeten

    Er bestaat bij de aanwezigen van de pro-Palestinademonstratie veel onduidelijkheid over waar zij heen moeten. Daarom wordt er nu 'stay together' gescandeerd. Achterin is een groep die dit doet met megafoons, ze dragen allemaal sjaals die hun gezichten bedekken. Veel effect lijkt die oproep nog niet te sorteren, mensen weten niet goed wat het idee is.

    Twitter bericht wordt geladen...

  35. Studentenvakbond: 'Studenten worden geslagen in plaats van gehoord'

    De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) staat achter de studenten die deze week in Amsterdam en Utrecht demonstreren. 'Er is geen sprake van onderhandelingen op gelijke voet. Dat is de hele reden dat de acties zijn gestart. Studenten worden geslagen in plaats van gehoord,' zegt voorzitter Elisa Weehuizen in een verklaring.

    De vakbond noemt de demonstraties 'een symptoom van een oneerlijk systeem van studenteninspraak' en wil dat studenten meer invloed krijgen op het beleid van universiteiten.

    De LSVb beklaagde zich eerder al over de in haar woorden 'brute ontruiming' van het tentenkamp van demonstranten op de Roeterseilandcampus van de UvA. 

  36. Aanwezigen onder het J/K-gebouw moeten zich verplaatsen

    De politie sommeert demonstranten die zich onder het J/K-gebouw bevinden, dat naast het Creacafé staat, zich te verplaatsen. Ze moeten richting de K. 's-Gravesandestraat lopen, een paar honderd meter verderop. 

    De menigte loopt inmiddels richting de Roetersstraat van de campus af, waardoor de politie zich herformeert in de richting van de grote brug. 

    Het is onduidelijk voor de demonstranten waar zij heen moeten. Er staat nog altijd een clubje op de brug in de Roetersstraat, terwijl een andere groep zich voor het Creagebouw bevindt.

  37. 'Wij gaan winnen, hoeveel politiegeweld ze ook gebruiken'

    Er worden speeches gehouden. "We gaan winnen, hoeveel politiegeweld ze ook gebruiken," schreeuwt een van de demonstranten door een megafoon. "Morgen praten ze erover in de raad en gaan ze zeggen dat wij antisemieten en extremisten zijn." Vervolgens klinkt er hard 'Shame' vanuit de overige aanwezigen. 

    De spreker kondigt aan dat er morgen geprotesteerd wordt voor het stadhuis. Ook wordt er 'Fuck Halsema' geroepen door demonstranten.

  38. ME aanwezig, politie doet oproep aan demonstranten

    De politie zegt dat de Mobiele Eenheid (ME) aanwezig is om 'escalatie' te voorkomen en ervoor te zorgen dat demonstranten het afgesloten deel van het UvA-terrein niet opgaan. 

  39. Hek wordt doorgeslepen door agenten

    Agenten die vanaf de Plantage Muidergracht komen, zijn geconfronteerd met hekwerk dat na de ontruiming van maandagnacht is opgetuigd om een nieuwe bezetting te voorkomen. Dat hekwerk wordt nu doorgeslepen zodat agenten van die zijde kunnen naderen.

  40. Vanaf Artis alle straten richting Roeterseiland afgezet

    'Every time the media lies, a child in Gaza dies' en 'cops off campus' wordt opnieuw gescandeerd. Alle aanwezige agenten gaan zo de brug over richting het Roeterseiland, hoorde een Paroolverslaggever de politie zojuist zeggen. Vanaf Artis zijn alle straten inmiddels afgezet. Auto's komen er niet meer doorheen. 

  41. De stoet verplaatst zich, politie rent richting Creagebouw

    De honderden demonstranten zijn in beweging richting het Creacafé, het cultureel studentencentrum aan de Nieuwe Achtergracht. Over het grasveldje waar maandag het tentenkamp van de demonstranten was, rent nu een linie agenten richting de fietsenstalling tussen het JK-gebouw en het Creacafé. Politieagenten slijpen het bouwhek daar door en gooien het in het water, tot boegeroep van activisten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. Politie in groten getale aanwezig

    De politie is met veel mankracht aanwezig op de UvA-campus op Roeterseiland; aan de kant van de Plantagebuurt ligt een politieboot. Op de plek van de brug waar maandag een barricade was opgeworpen, staan nu agenten opgesteld. Minstens drie politiebusjes staan opgesteld op de Roetersstraat. De brug over de Nieuwe Achtergracht is in handen van een meervoudige politielinie. De demonstranten lijken richting de  Nieuwe Achtergracht aan de zijde van het rechtengebouw (A-gebouw) geleid te worden.

  43. Demonstranten vragen politie te vertrekken

    De politie wordt door de demonstranten gevraagd te vertrekken. 'Cops off campus,' wordt er geschreeuwd. Als cameraploegen aan de overkant van de Nieuwe Achtergracht hun camera's neerzetten, klinkt er boegeroep.

    Omstanders die op de brug richting de Nieuwe Achtergracht staan toe te kijken, worden gevraagd zich aan te sluiten bij het protest en mee te zingen. De leuzen variëren van pro-Palestijns sentiment tot boodschappen gericht tegen de politie. Er klinkt ‘Free, free Palestine’ en ‘fuck the police’.

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Het aantal aanwezigen blijft oplopen

    Video wordt geladen...

  45. Ook oproep voor nieuw pro-Palestijns protest in Utrecht

    De pro-Palestijnse protestgroep Utrecht Student Encampment roept mensen op tot een nieuwe demonstratie, dit maal in Utrecht. De organisatie wil dat mensen om 19.00 uur naar het Janskerkhof komen. Vanaf daar moet dan een mars naar het Domplein worden gelopen.

    'Na het geweld dat onze gemeenschappen hebben ervaren door toedoen van de politie  die werd ingeschakeld door de Universiteit Utrecht en de burgemeester van Utrecht  is het absoluut noodzakelijk om te onthouden waar onze kracht vandaan komt,' is te lezen in een bericht van de protestgroep op sociale media. De groep doelt hiermee op eerdere protesten die werden opgebroken door de politie.

    Een grote groep demonstranten drong woensdag een gebouw van de Utrechtse universiteit aan de Drift binnen. De actievoerders willen dat de universiteit alle banden met Israëlische organisaties verbreekt. Het bestuur van de universiteit gaf de betogers rond middernacht de opdracht te vertrekken. Dat gebeurde uiteindelijk ook.

    De politie liet donderdag weten dat bij de actie drie mensen zijn aangehouden. Ongeveer vijftig demonstranten werden in Utrecht in de nacht van woensdag op donderdag met bussen afgevoerd. Zij werden voor de deur van het cellencomplex in Houten afgezet en mochten naar huis. 

  46. 'Shame on UvA' wordt gescandeerd

    De demonstranten lopen rustig de Nieuwe Achtergracht op, aan de kant waar dat is toegestaan door de politie. Er zijn op dit moment honderden demonstranten aanwezig en de groep blijft groeien. "Shame on UvA, shame on UvA, shame on UvA," wordt door de aanwezigen gescandeerd. Ook "Fuck the police; no justice, no peace," wordt geschreeuwd in de richting van agenten.

  47. Zo'n tweehonderd mensen aanwezig

    Er zijn op dit moment zo'n tweehonderd demonstranten aanwezig op de Roeterseilandcampus en het aantal aanwezigen loopt snel op, aldus een Paroolverslaggever. Er lijkt op dit moment nog geen centraal ontmoetingspunt te zijn voor de pro-Palestijnse demonstranten.

    De actievoerders vinden de inzet van de politie tijdens de pro-Palestijnse protesten de afgelopen dagen buitensporig.

  48. Politiebusjes staan opgesteld op de Roetersstraat

    De politie bereidt zich voor op de aangekondigde pro-Palestinademonstratie op de Roeterseilandcampus. Er staan negen politiebusjes opgesteld. Voor de route op de Nieuwe Achtergracht naar het veld waar de demonstranten maandag hun tenten hadden opgebouwd, staan agenten die demonstranten vragen om te lopen. Een Paroolverslaggever omschrijft de situatie tot dusver als 'rustig'.

  49. Donderdagavond opnieuw protest op Roeterseilandcampus

    De pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment roept op sociale media op donderdagavond te demonstreren op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De organisatie zegt te protesteren tegen 'het besluit van de universiteit om hun eigen studenten wreed te behandelen', doelend op de inzet van de politie tijdens de pro-Palestijnse protesten de afgelopen dagen. De actievoerders willen dat de universiteit alle banden met Israëlische organisaties verbreekt.

    In een bericht op Instagram roept Amsterdam Student Encampment mensen op in groten getale te komen. 'Geen medeplichtigheid aan genocide en alle macht aan degenen die zich verzetten,' is te lezen in het bericht.

    De betogers hadden maandag tenten opgezet op de Roeterseilandcampus. Dinsdag en woensdag waren er ook protesten op het Binnengasthuisterrein, een andere locatie van de UvA. Daar brachten actievoerders de nacht van dinsdag op woensdag door achter door hen opgeworpen barricades. 

    De politie maakte later op woensdag met harde hand een einde aan het protest, nadat geen gehoor was gegeven aan oproepen om te vertrekken. Enkele tientallen betogers werden aangehouden en vijf politieagenten raakten gewond.

    Beeld ANP
  50. College van bestuur: 'Spanning in de stad zal als gevolg van oorlog in Gaza voortduren'

    Het college van bestuur van de UvA heeft donderdagmiddag overleg gehad met de Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie) over de protesten van de afgelopen dagen. Demonstraties moeten volgens het college en de driehoek mogelijk zijn, maar de instellingen stellen dat activisten de afgelopen dagen 'grenzen over zijn gegaan'.

    'Vernieling van gebouwen, meubilair en kunstwerken zijn onacceptabel,' stelt het college van bestuur in een statement. 'Ook zijn driehoek en college geschrokken van het geweld tegen de politie. De spanning in de stad als gevolg van de oorlog in Gaza zal naar alle waarschijnlijkheid nog voortduren. De komende tijd zal iedereen betrokken bij dit overleg zich inspannen voor het herstel van rust en orde in de stad en de bevordering van dialoog op de universiteit.'

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Download de app van Het Parool
Beeld Koosje Koolbergen
.Beeld Het Parool
.Beeld Het Parool