Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

Nieuws
Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 18:27
Afbeelding
beeld anp

De omzet steeg 5,8 procent tot 2,6 miljard euro. Daarbij dikten vooral de opbrengsten uit via streamingdiensten afgespeelde liedjes aan. Ook het beheer van de rechten op composities leverde duidelijk meer op. Maar de divisie die geld verdient met de verkoop van fysieke cd's of vinyl platen had last van een fikse omzetdaling, wat volgens UMG onder andere te maken had met sterke verkopen een jaar geleden.

Het muziekconcern met het hoofdkantoor in Hilversum hield ook veel meer winst over. Het resultaat voor aftrek van belastingen, rentebetalingen en afschrijvingen schoot met bijna 90 procent omhoog. Dat kwam vooral doordat UMG minder geld kwijt was aan aandelenbonussen voor medewerkers. Begin dit jaar kondigde UMG aan banen te schrappen.

UMG maakte eerder op de dag een nieuwe licentiedeal met het populaire videoplatform TikTok bekend. Eerder haalde het platenlabelconcern muziek van grote artiesten als Drake, Billie Eilish, Rihanna en The Weeknd van de app omdat TikTok geen eerlijke vergoeding zou betalen. Nu is hun werk weer te horen op het socialemediaplatform, dat voor artiesten steeds belangrijker wordt voor het bereiken van een groot publiek. De inkomsten uit licenties daalden in het eerste kwartaal licht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Korea veroordeelt Noord-Koreaanse raketlanceringen

Seoul veroordeelt de lancering van meerdere ballistische korteafstandsraketten door Pyongyang. Ze werden vrijdag afgevuurd vanaf de Noord-Koreaanse oostkust en legden een afstand van ongeveer 300 kilometer af voordat ze in de Japanse Zee neerkwamen, melden de Zuid-Koreaanse str..

Afbeelding

Bewindslieden sneren over excuusbriefje van Plasterk aan Omtzigt

Verschillende bewindslieden sneren over de excuses die Ronald Plasterk via een ingezonden brief in De Telegraaf maakte aan NSC-leider Pieter Omtzigt. Plasterk is volgens ingewijden in het vizier van PVV-leider Geert Wilders om premier te worden.

Afbeelding

Van Weyenberg haalt uit naar 'kabinet-Wilders' om Europakoers

Demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg verwondert zich over een 'ongelooflijk negatief oordeel over Europa' van de beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB.

Afbeelding

Israël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

Israël stelt dat de Zuid-Afrikaanse zaak tegen het land bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag 'totaal losgezongen is van de feiten en omstandigheden'. 'Er is een tragische oorlog gaande, maar er is geen genocide', aldus de advocaat van het land over de Gazastrook.

Afbeelding

Tesla wil in China datacentrum beginnen voor zelfrijdende auto's

Tesla wil een datacentrum in China beginnen voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, waar gegevens van Chinese voertuigen kunnen worden verwerkt. Dat melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Pro-Palestijns protest op terrein Academiegebouw Leiden

Pro-Palestijnse demonstranten voeren vrijdagochtend actie bij het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Ze hebben zich verzameld op het universiteitsterrein aan het Rapenburg in het centrum van de stad.