Inflatie eurozone blijft stabiel op 2,4 procent

Nieuws
De inflatie in de eurozone bleef in april onveranderd op 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte dit bekend in een voorlopige raming. Economen hadden ook gerekend op een ongewijzigd inflatiecijfer.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 11:25
Afbeelding
beeld anp

In april stegen de prijzen voor levensmiddelen, alcohol en tabak iets meer dan in maart. Tegelijkertijd namen de energieprijzen op jaarbasis minder sterk af dan de maand ervoor. De prijsstijging van diensten was echter iets lager.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,6 procent. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 2,7 procent. In maart bedroeg de kerninflatie nog 2,9 procent.

Renteverlaging verwacht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. In Nederland werd het dagelijks leven volgens de Europese rekenmethode in april 2,6 procent duurder, waarmee de inflatie iets hoger ligt dan het gemiddelde in de eurozone.

De inflatie in het eurogebied nadert de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft. Op de financiële markten wordt dan ook verwacht dat de ECB in juni zal beginnen met het verlagen van de rente. Bij het rentebesluit eerder deze maand benadrukte ECB-president Christine Lagarde wel dat overheden hun steunmaatregelen voor het compenseren van de eerder gestegen energieprijzen verder moeten terugschroeven. Alleen dan kan volgens haar de inflatie duurzaam omlaag worden gebracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mediabedrijf Trump lijdt meer dan 300 miljoen dollar verlies

Het mediabedrijf van Donald Trump, de Trump Media and Technology Group (TMTG), heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van meer dan 300 miljoen dollar geleden. De onderneming, die recent naar de beurs in New York ging, genereerde daarbij nauwelijks omzet.

Afbeelding

AEX koerst af op lager begin, focus op vergadering Shell

De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken onder meer de nieuwe recordstand van de Nasdaq. De Amerikaanse techgraadmeter profiteerde van een sterke koerswinst van Nvidia.

Afbeelding

Nintendo koopt bedrijf achter ombouwen game Hogwarts Legacy

Nintendo heeft een Amerikaanse studio overgenomen in aanloop naar het verschijnen van de opvolger van de Nintendo Switch, de bekende spelcomputer van de Japanse game-ontwikkelaar.

Afbeelding

Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren.

Afbeelding

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Een coalitie van onder meer het bedrijfsleven, onderwijs, zorg en cultuur in de regio Amsterdam roept het nieuwe kabinet op 'door te pakken' met uitbreiding van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en andere investeringsprojecten in de Metropoolregio Amsterdam.

Afbeelding

Aantal taxibedrijven neemt snel toe

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.