Na twee hersenbloedingen geniet Adjiedj Bakas van elke dag. ‘Als je boos blijft, heeft leven geen zin’

Interview
Met een euthanasieverklaring op zak leeft trendwatcher Adjiedj Bakas (60) in het vertrouwen dat hij ooit naar zijn Schepper gaat. ‘Er staat na dit leven geen punt, maar een komma.’
Daniël  Gillissen Daniël Gillissen
dinsdag 30 april 2024 om 11:00 aangepast 3 mei 2024 09:06
Trendwatcher Adjiedj Bakas gelooft in God, 'een hutspotgod', zegt hij zelf. 'Ik haal overal wat vandaan.'
Trendwatcher Adjiedj Bakas gelooft in God, 'een hutspotgod', zegt hij zelf. 'Ik haal overal wat vandaan.' beeld Dick Vos

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus in de ND-interviewserie Houvast.

‘Zeven jaar geleden stond ik op het podium voor een zaal met medewerkers van de Belastingdienst toen ik in elkaar zakte. Een hersenbloeding. Ik werd wakker in het ziekenhuis. Ik kon niet slikken, niet bewegen. 

Op een gegeven moment zei ik tegen de dokter: als ik een kasplantje blijf, maak mij dan maar dood. Maar nee, ik kon er weer een eind bovenop komen, dachten ze. Al was het trouwens het plan mij af te keuren. Ben je gek, ik houd van mijn werk! 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Dit is wat bijbelse profetieën ons openbaren over de eindtijd: die zal zich richten op gebeurtenissen in Europa', schreef een theoloog. Het is lastig te geloven dat andere christenen God juist danken voor de Europese Unie.

Teken van het beest of vrucht van de Geest? Vier nogal verschillende visies van christenen op Europa

Christelijk stemmen is Europa afremmen, lees je op de verkiezingsposters van de SGP. Wie de geschiedenis kent, weet dat je dat onmogelijk zo kunt zeggen. Is Europa teken van de eindtijd of juist 'Gods experiment'?

Esther Veerman bij haar kerstkunstwerk over de Morgenster. 'Laten we maar niet oordelen', zei ze vaak.

Esther Veerman (1968-2024) overleefde extreem seksueel geweld, en hielp met kunst anderen hetzelfde te doen

Ze was, naast kunstenaar en theoloog, een onvermoeibare ambassadeur van mensen die zijn getraumatiseerd door huiselijk en seksueel geweld. Esther Veerman overleed op 13 mei, 55 jaar jong.

Pete Greig spreekt op Opwekking: 'Eerlijk gezegd had ik te weinig discipline om te bidden.'

Pete Greig over opwekking, gebed en wonderen: 'Mijn geheime zonde? Vluchtige gebeden'

Het leven van de Opwekking-spreker Pete Greig is doordrenkt met gebed. Nooit hield hij op te bidden. Zelfs niet toen zijn vrouw chronisch ziek werd en het leek alsof God zweeg. Ook niet toen hij als tiener atheïst werd.

Van alle gelovigen gaat achttien procent wekelijks naar een kerk of moskee.

Vanaf de bank een kerkdienst volgen is populair. Steeds meer gelovigen kijken online mee

Het volgen van een online dienst is onder gelovigen in 2023 populairder dan ooit. Eén op de vijf doet dat wekelijks. Maar het komt niet in de plaats van kerk- of moskeebezoek, ziet het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deze week wordt de nieuwe Opwekkingsbundel gepresenteerd.

My Lighthouse of God van Licht zingen? Dat verschilt nogal per kerk. 'Moet dat nou, dat Engels?'

Steeds meer Engelstalige liederen vinden hun weg naar Nederlandse kerken. Terwijl sommige gemeenteleden het liefst in hun moedertaal zingen. Hoe gaan kerken hiermee om? ‘Soms bekt het Engels gewoon lekkerder.’

Ronald Martokarywo: 'Met het schoonmaken ben ik een pietje precies: alles moet pico bello zijn.'

Ronald maakt de kerk schoon: 'Ik hoop dat mensen anders naar schoonmaakwerk gaan kijken'

Ronald Martokarywo (73) uit Rotterdam maakt het kerkgebouw schoon. 'Als lid van een gemeenschap kun je in mijn ogen niet zeggen: ‘Ik doe niets’. Ik zou me schamen als ik niets in de kerk zou doen.'