Economie eurozone uit recessie na groei in eerste kwartaal

Nieuws
De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal, volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Hiermee kwam het eurogebied weer uit een milde recessie, na in de voorgaande twee kwartalen te zijn gekrompen. Zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2023 was er een economische krimp van 0,1 procent.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 11:30 aangepast 12:07
Afbeelding
beeld anp

Duitsland, de grootste economie binnen het eurogebied, zag in het eerste kwartaal een groei van 0,2 procent, na een krimp van 0,5 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. De Franse economie, de op een na grootste van de eurozone, versnelde de groei naar 0,2 procent, van een groei van 0,1 procent in het voorgaande kwartaal. De Spaanse economie groeide opnieuw met 0,7 procent en de Italiaanse economie met 0,3 procent. Van de Nederlandse economie waren nog geen gegevens beschikbaar voor het eerste kwartaal.

Volgens ING-econoom Bert Colijn laat de economie van de eurozone eindelijk weer enige betekenisvolle groei zien, na een lange periode van stagnatie die volgde op de energiecrisis in de tweede helft van 2022. De economie profiteert volgens hem van een stabielere energievoorziening en lagere energiekosten. Hoewel er volgens de ING-econoom geen krachtig herstel in de maak is, is de eurozone wel duidelijk een betere fase ingegaan met economisch herstel, lage werkloosheid en een afkoelende inflatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera.

Afbeelding

Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug.

Afbeelding

Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing.

Afbeelding

Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

Afbeelding

Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens Spelen

Een staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen tussen Oekraïne en Rusland zal er niet snel van komen. Het idee komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron en ook de Chinese president Xi Jinping heeft het geopperd.

Afbeelding

Leger Israël meldt hevigste gevechten in Noord-Gaza sinds oktober

Het Israëlische leger noemt de onlangs hernieuwde gevechten in de noordelijke stad Jabalia in Gaza 'misschien wel de hevigste' sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober.