Luister naar

Coalitiepartijen ‘laten elkaar heel’

Nieuws
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ‘laten elkaar heel’ op moeilijke thema’s, zoals medische ethiek. Het is daarom niet waarschijnlijk dat zij instemmen met een voorstel van GroenLinks en PvdA, om huisartsen de abortuspil te laten verstrekken.
Gerard Beverdam Sjoerd Mouissie
zaterdag 22 september 2018 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit het tweede deel van de Algemene Politieke Beschouwingen, vrijdag. Rutte wil ‘niet hard ja of nee’ zeggen op de vragen van Lodewijk Asscher. Zijn PvdA heeft, samen met GroenLinks, een wetsvoorstel ingediend waardoor de abortuspil alsnog bij de huisarts te krijgen is. De coalitiepartijen besloten een soortgelijk wetsvoorstel van het vorige kabinet juist van tafel te halen.

Maar volgens Asscher deed de coalitie dat met ‘administratieve argumenten’: de Raad van State was kritisch, de huisartsen vreesden een grote administratieve plicht. ‘Maar als die bezwaren weggenomen zijn, worden liberale partijen dan door coalitiedruk gedwongen tegen te stemmen?’ Hiermee doelt Asscher op de ChristenUnie, die veel moeite heeft met het voorstel. De PvdA-leider zou zich zelfs kunnen voorstellen dat het wetsvoorstel ‘overeenkomt met de wensen van de christelijke partijen’: meer voorlichting en daardoor minder onbedoelde zwangerschappen.

Volgens Rutte moet het voorstel in de coalitie ‘stap voor stap’ behandeld worden. ‘Uit de kabinetsformatie en andere debatten weten we hoe gevoelig dit bij de ChristenUnie ligt.’

Rutte erkende dat de coalitiepartijen niet hard hebben afgesproken dat ze tegen het voorstel zullen stemmen. ‘Maar het is wel zo dat we elkaar heel laten, en dat het dus niet automatisch helemaal een vrije kwestie is. We hebben met elkaar rekening te houden.’ Overigens gebeurde dat in het vorige kabinet, met Asscher als vicepremier ook, aldus Rutte.

afwachtend

Tijdens het debat reageerden de coalitiepartijen afwachtend op de klimaatafspraken die het kabinet wil maken. Nederland heeft een hoge ambitie: de CO2-uitstoot moet in 2030 55 procent minder zijn dan in 1990. CDA-leider Sybrand Buma wil van Rutte horen of andere Europese landen die lat ook zo hoog leggen.

Die zijn er zeker, zegt Rutte, die ze echter niet wil noemen. Dat zou onderhandelingen ‘in de wielen rijden’. Zo is bekend dat Duitsland grote moeite heeft met de maatregelen.

Buma is er niet gerust op. ‘Ik had gehoopt dat uit de contacten van de afgelopen tijd veel duidelijker zou zijn geworden dat landen gewoon meedoen. Dat valt tegen en dat vind ik een zorg.’ De CDA-leider vreest dat Nederland in z’n eentje voorop gaat lopen. Ook VVD en D66 zouden dat niet graag zien gebeuren.

De coalitiepartijen dienden het voorstel in om in 2019 eenmalig 40 miljoen euro extra aan de publieke omroep te geven. Daarvoor moet de omroep wel een visie voor de lange termijn opstellen, en duidelijkheid geven over hoe het geld besteed wordt.

Premier Rutte heeft moeite met het te gemakkelijk trekken van de portemonnee. ‘Wat te vaak in het verleden is gebeurd – er was een probleem en we doen er nog wat geld bij – werkt niet.’ Door dalende reclameinkomsten moet de publieke omroep bezuinigen. Het tekort loopt volgend jaar op tot zo’n 60 miljoen euro.

onderzoek naar contracten winkeliers

Het kabinet onderzoekt of voorkomen kan worden dat winkeliers via huurcontracten gedwongen worden mee te doen aan koopzondagen. Ook komt er een overzicht van hoe vaak dit gebeurt. Die toezegging deed premier Mark Rutte vrijdag na vragen van SGP-leider Kees van der Staaij, die overigens bijval kreeg van Geert Wilders (PVV) en Alexander Pechtold (D66). Volgens hen is het risico groot dat winkeliers die niet op zondag open willen, uiteindelijk niet meer in winkelcentra terechtkunnen. Tot nu stelde Rutte dat de overheid niet moet ingrijpen in vrije contracten, zoals die tussen winkeliers en eigenaren van winkelcentra.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.