Direct naar artikelinhoud

Justitie vervolgt GeenStijl om verspreiden seksfilmpje Patricia Paay

Het OM vervolgt website GeenStijl voor smaad vanwege het verspreiden van een filmpje waarin zangeres en tv-persoonlijkheid Patricia Paaij plasseks heeft. Het weblog publiceerde in februari 2017 een twitterbericht met een link naar het geruchtmakende filmpje.

Patricia Paay in 2017, voor de rechtszaak tegen haar voormalige zakenpartner van Patricia Paay, Maarten Oostvogel.Beeld anp

Het filmpje, waarin te zien was hoe Paay met een man plasseks had, werd het gesprek van de dag op sociale media, in tv-programma's en in kranten. Toen Patricia Paay aanschoof bij Jinek, haalde de talkshow 1,4 miljoen kijkers, een record. Paay noemde de affaire destijds een nachtmerrie. 'Je gaat ermee naar bed, je staat ermee op en denkt: o ja. Verschrikkelijk.' Ruim vijftig jaar is ze op televisie geweest. 'En dan denk je: dat is weg, zó ga ik de geschiedenis in.' Het liefst wilde ze 'ergens in een put zakken'.

Paays advocaat Johan Langelaar is daarom vol lof voor de stappen van politie en het Openbaar Ministerie. 'Het is ook een signaal naar anderen toe dat je niet ongestraft je gang kunt gaan', aldus Langelaar donderdag tegen website nu.nl. 'Het strafrechtelijke vervolgen van GeenStijl zal ze waarschijnlijk een boete opleveren. Die eerste winst hebben wij dus alvast.'

We houden het niet droog hier, en zijn reuze benieuwd hoe dit potje juridisch verpissen gaat eindigen
GeenStijl in een bericht over de aanklacht

Schikking

GeenStijl is niet onder de indruk van de aanklacht, omdat 'heel Hilversum' het filmpje eerder al zou hebben gezien - Patricia Paay zou het zelf via WhatsApp hebben verspreid. 'Was nogal wat om te doen vorig jaar, en heel Holland pieste in de broek van het lachen. Maar het is nu allemaal de schuld van GeenStijl. Enfin. We houden het niet droog hier, en zijn reuze benieuwd hoe dit potje juridisch verpissen gaat eindigen', aldus het weblog in een bericht over de aanklacht.

In een afzonderlijke civiele zaak tegen GeenStijl, gepland voor deze zomer, hoopt advocaat Langelaar op een schikking. 'Wij zitten eerlijk gezegd ook niet te wachten op jarenlang procederen.' Paay deed vorig jaar aangifte en zei toen dat ze 'enkele tonnen' schadevergoeding zou eisen van GeenStijl en videosite Dumpert.


Hoe Nederland gegrepen werd door grenzeloos leedvermaak

Een seksfilmpje van Patricia Paay domineerde vorig jaar de (sociale) media. Het leedvermaak kende amper grenzen. 'Vroeger moest je je abonneren op Story of Privé voor dit soort sensatie.' (+)