Direct naar artikelinhoud
Weekendtips

14 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast veertien evenementen. Dans in de lege kas van de Hortus Botanicus of zoek paaseieren in de tuin van Huis Willet-Holthuysen.

14 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam
Beeld Rederij het IJ

Concert: Paas Rock op ’t IJ

Wil je op een alternatieve manier Pasen vieren? Vaar dan mee aan boord van het schip de Stortemelk, tijdens een rockconcert. Rockband Hairy Zack & his Trunk Like Members spelen klassiekers uit de 70’s en 80’s, terwijl je over het IJ en het Markermeer vaart, langs het Vuurtoreneiland en Forteiland Pampus, luisterend naar klassiekers als Sweet home Alabama en Radar Love op de achtergrond.
Maandag, 13.30, Rederij het IJ, Steiger 14, €23,50

Concert: Paas Rock op ’t IJ
Beeld Anne Claire de Breij

Café 749: Ruimte om jezelf te zijn

In het licht van de 750ste verjaardag van Amsterdam organiseren Pakhuis de Zwijger en Orkater drie avonden, waarin zij met het publiek in gesprek gaan over de stad. Vrijdag is het thema ‘Ruimte om jezelf te zijn’ en wordt de tolerantie van Amsterdam onder de loep genomen: hoe kunnen we in een multiculturele stad elkaar blijven ontmoeten en uit onze bubbels stappen? Een avond met muziek, theater en goede gesprekken, met onder anderen mensenrechtenactivist Jerry Afriyie.
Vrijdag, 20.00 uur, Pakhuis de Zwijger, gratis

Café 749: Ruimte om jezelf te zijn

Dansen: Silent Disco in de Hortus Botanicus

Voor de verbouwing van Hortus Botanicus moeten veel planten tijdelijk verkassen. Een perfecte gelegenheid om een feestje te organiseren in de lege kas. Koop een ticket voor de silent disco en help de Hortus daarmee naar een duurzamer bestaan.
Donderdag, 20.00-00.00, Hortus Botanicus, €40

Dansen: Silent Disco in de Hortus Botanicus

Theater: Multatuli Dialogen

De bijzondere levensloop van Eduard Douwes Dekker, ook wel bekend als Multatuli, is vertaald naar het theaterstuk Multatuli Dialogen. De schrijver van Max Havelaar was een literair talent, die in zijn strijd tegen slavernij en kolonialisme de nodige persoonlijk uitdagingen heeft doorstaan. Onder anderen Thom Hoffman, Reggie Baay en Paulette Smit laten zijn veelzijdige leven horen in een leesvoorstelling, geregisseerd door Mette Bouhuijs.
Zaterdag en zondag, 20.00 uur, De Nieuwe Kerk, €22,50

Theater: Multatuli Dialogen

Pasen: Lentemagie Muiderslot

Vier Pasen in de tuinen van het Muiderslot. Doe mee aan de natuurspeurtocht door de kasteeltuinen en ga op zoek naar eieren van vogels rondom het kasteel. Er is ook een paasworkshop te volgen in het atelier.
Zondag en maandag, Muiderslot, €17,50 en €10 (kind)

Klassiek: Doppelgänger: Nieuwe Composities

Onder begeleiding van docent Trevor Grahl schreven zes studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een halfjaar composities voor twee dezelfde instrumenten. De werken van deze duo’s, Doppelgänger, gaan op Goede Vrijdag in première.
Vrijdag, 20.15 uur, Orgelpark, €20

Klassiek: Doppelgänger: Nieuwe Composities
Beeld Hermien Buyse

Familieconcert: Zapp Mättheus (8+)

In deze compacte uitvoering van de klassieker Matthäus-Passion van Bach, voor het hele gezin, vertellen twee jongens het verhaal van Jezus’ kruisiging aan de hand van een voetbaltoernooi. Met Jezus als coach, de twaalf discipelen als ‘elftal’ en het Laatste Avondmaal als onderdeel van de finale. Het stuk, geschreven door Gouden Griffelwinnaar Simon van de Geest, maakt het Bijbelse verhaal en de muziek van Bach op een luchtige manier toegankelijk voor kinderen.
Zondag, 13.30 uur, Muziekgebouw, €12-€21

Familieconcert: Zapp Mättheus (8+)
Beeld Françoise Bolechowski

Pasen: Eieren zoeken in de tuin van Huis Willet-Holthuysen

Kom in het paasweekend eieren zoeken in de historische tuin van Huis Willet-Holthuysen. Voor kinderen zijn er paaskleurplaten en is het mogelijk een eigen paascreatie te knutselen. Om zeker te zijn van een plek, reserveer je online een tijdslot. Het paasprogramma is gratis toegankelijk bij een geldig entreebewijs.
Zondag en maandag, 10.00 tot 17.00, Huis Willet-Holthuysen, €12,50 en gratis voor kinderen

Pasen: Eieren zoeken in de tuin van Huis Willet-Holthuysen

Concert: Mike Reed’s the Separatist Party

Drummer Mike Reed brengt een interessante combinatie van performers uit Chicago samen in een project van jazz en spoken word. Reed raakte geïnspireerd door een triest verhaal van een man die na een geïsoleerd leven pas na een week dood in zijn huis werd gevonden. Met poëzieartiest Marvin Tate, cornettist Ben LaMar Gay en het experimentele trio Bitchin Bajas zet hij een gevoelig optreden neer over isolatie en eenzaamheid.
Vrijdag, 20.30 uur, Bimhuis, vanaf €19

Concert: Mike Reed’s the Separatist Party
Beeld Ferry Kesselaar

Theater: Welkom in de Noordside

Actiegroep Verdedig Noord verzet zich tegen de gentrificatie van het stadsdeel. Dit weekend verwelkomt ze bezoekers van het festival Lieve Stad met een hiphoptheaterconcert, waarmee de actiegroep iedereen die de stad lief is een hart onder de riem wil steken. Oprichter Massih Hutak en artistiek coördinator van de Meervaart Christiaan Mooij houden een voorgesprek. Een ticket geeft ook toegang tot de afterparty.
Zaterdag, 20.30 uur, Meervaart, vanaf €14,50

Theater: Welkom in de Noordside
Beeld Eva Roefs

Museum: Museumweek

Tijdens de Museumweek is het mogelijk om ruim dertig Amsterdamse musea gratis te bezoeken, met de Museumkaart van een ander. Leen de Museumkaart van een vriend of buurman en bezoek een van de musea van Amsterdam, zoals het Stedelijk Museum of Foam.
T/m 5 april, diverse musea in Amsterdam, gratis

Museum: Museumweek
Beeld Jesje Veling

Markt: Pure Markt Park Frankendael

De eerste editie van dit jaar van de Pure Markt is in Park Frankendael. In de voormalige stadskwekerij en historische tuinen staan kraampjes met ambachtelijke producten, is er eten en muziek. Dwaal rond of picknick op deze duurzame zondagsmarkt.
Zondag, 11.00-18.00 uur, Park Frankendael, gratis

Dansen: Vincent op Vrijdag

Een bijzondere manier om het Van Gogh Museum te bezoeken: luid het weekend in met Vincent op Vrijdag. In verschillende museumzalen zijn dj’s, workshops, tentoonstellingen en livemuziek. Zo is hiphopartiest Jay-Way de headliner van de avond en is er een Mental Health Walk door het museum.
Vrijdag, 19.00-23.00 uur, Van Gogh Museum, €12,50

Dansen: Vincent op Vrijdag
Beeld Paul Kleijne

Expositie: IJ Kunst Collectief

Veertig kunstenaars en designers exposeren dit weekend hun werk in Loods 6 op het KNSM-eiland. Voor de negende editie van deze pop-upgroepsexpositie heeft curator Edwin van den Hoek wederom een mix van kunstvormen geselecteerd. Zo zijn er schilderijen en foto’s, maar staan er ook ruimtelijke installaties en keramiek. Nieuwe kunstenaars en makers van buiten de omgeving van Amsterdam krijgen zo een podium.
Zaterdag en zondag, 11.00-17.00 uur, Loods 6, gratis