Steeds meer jongerenpartijen in studentensteden

Studentenpartij STIP in Delft

In zeven van de vijftien universiteitssteden in Nederland doet op 21 maart een speciale jongerenpartij mee. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 waren dat er vijf, waarvan er twee geen zetels haalden. Ook in niet-studentensteden als Veenendaal en Emmen doen dit jaar voor het eerst partijen voor en door jonge inwoners mee.

Hoewel het tiental lokale jongerenpartijen misschien schril afsteekt tegen de in totaal 388 Nederlandse gemeenten, is het wel logisch dat jongeren zich mengen in de gemeentelijke politiek, vindt Marcel Boogers. Hij doet aan de Universiteit Twente onderzoek naar lokaal bestuur. "Jongeren hebben bijzondere belangen, zeker nu bijvoorbeeld een thema als huisvesting lokaal steeds belangrijker wordt. De jongeren vinden dan echt andere dingen belangrijk dan gezinnen of ouderen."

Trend al langer zichtbaar

Volgens Boogers passen jongerenpartijen in een trend die al langer zichtbaar is. "Je ziet dat steeds meer partijen opkomen voor specifieke belangen of bepaalde leeftijdsgroepen. Partijen profileren zich niet meer op de klassieke tegenstellingen tussen links en rechts, maar kiezen bijvoorbeeld voor de tegenstelling tussen oud en jong of richten zich op specifieke doelgroepen, zoals migranten."

In de universiteitssteden Delft, Utrecht en Groningen bestaan studentenpartijen al langer. De jonge politici zitten daar al in de gemeenteraad en leveren in Delft ook een wethouder. Nieuw dit jaar zijn de jongerenpartijen in de studentensteden Rotterdam, Den Haag, Wageningen en Maastricht. Zij hopen op de stem van jonge inwoners, pakweg tussen de 18 en 35 jaar.

De eerste zes kandidaten op de lijst van jongerenpartij Connect Wageningen

Sven Alkemade (19 jaar), campagneleider Connect Wageningen

"In de huidige gemeenteraad van Wageningen zitten veel senioren en mensen boven de 35 jaar. De vertegenwoordiging van jongeren en studenten is drastisch laag, terwijl bijvoorbeeld de problemen rond studentenhuisvesting gigantisch zijn. Ook het openbaar vervoer en uitgaan in het weekend zijn heikele punten. Maar Connect Wageningen is geen one-issuepartij: als ouderen ergens problemen mee hebben, gaan we daarover zeker in gesprek."

"Wij hebben nu de grootste social media presence van Wageningen. We zitten op Facebook en Instagram, andere partijen zetten daar minder op in. Met de verkiezingen hopen we 3 à 4 van de 25 zetels in de raad te bemachtigen. Misschien worden we weggeblazen door oude rotten in het vak, maar we willen laten zien dat jongeren dit écht willen. In Delft zie je bijvoorbeeld al dat dat goed kan."

Gabriel Gomes Barros en Akhilesh Bansidhar, oprichters van Jong Rotterdam

Gabriel Gomes Barros (18 jaar), oprichter Jong Rotterdam

"Waarom zouden we moeten wachten tot 2030, als we 30 zijn, om te kunnen meebeslissen? Ik ben 18 jaar en laat in de gemeenteraad graag nu al de stem horen van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Samen met Akhilesh Bansidhar, ook 18 jaar, ben ik daarom Jong Rotterdam begonnen. Het opzetten van een partij kost veel tijd, moeite en geld, hebben we gemerkt. Dat was best lastig voor ons, als leerlingen in het examenjaar van de middelbare school. Maar we hebben het er graag voor over."

"Steeds minder jongeren lijken geïnteresseerd in de democratie. Ook lees je in sommige onderzoeken dat wij er minder over weten dan leeftijdsgenoten in soortgelijke Europese landen. Volgens ons komt dat doordat de politiek te ingewikkeld is en niet toegankelijk genoeg voor jongeren."

Kandidaten van jongerenpartij JouwVeenendaal

Sander van Gent (20 jaar), nummer 2 op de lijst van JouwVeenendaal

"Veenendaal is dan wel geen echte studentenstad, maar er wonen wel veel jongeren die in Nijmegen of Utrecht studeren. Meer dan een derde van de inwoners van Veenendaal is onder de 30 jaar. Dat zijn ruim 24.000 inwoners, die nu onvoldoende vertegenwoordigd zijn. We hebben wel een jongerenraad van waaruit jonge inwoners kleine adviesjes mogen uitbrengen, maar zodra het over echt belangrijke dingen gaat, mogen we niet meepraten."

"Dat veel jongeren niet geïnteresseerd zijn in de lokale politiek, komt denk ik door het taalgebruik van de gemeente. Dat is vaak wollig en beleidsmatig, voor veel jongeren niet te behappen. De drempel om zélf aan de gemeentepolitiek deel te nemen, is al helemaal hoog. Het kost tijd, energie en geld om een partij goed op te richten en ook de hoeveelheid papierwerk viel ons wel tegen. Maar dat je iets kunt betekenen voor je eigen leeftijdsgenoten, stadsgenoten en de hele gemeente geeft wel een enorme kick."

Waar gaat de gemeente over?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl