Luister naar

Linkse oppositie blijft ontevreden over Siriz

Nieuws
De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil dat Siriz geen subsidie krijgt zolang die organisatie is verbonden aan de VBOK. Maar een ­Kamermeerderheid staat achter het oordeel van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), dat Siriz aan de nieuwe eisen voldoet.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 18 april 2019 om 20:47
Lilianne Ploumen
Lilianne Ploumen anp / Piroschka van de Wouw

Den Haag

Dat bleek donderdagmiddag bij een debat over de hulpverlening aan onbedoeld zwangere vrouwen.

Volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen blijft de verwevenheid van Siriz met de VBOK (Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind) ‘problematisch’. Zij vroeg Blokhuis een eventuele subsidie aan Siriz pas toe te kennen als er – komend najaar – duidelijkheid is over de toekomst van Siriz en VBOK samen.

Maar volgens de staatssecretaris is het aan ontvangers van subsidie zelf, hoe zij zich organiseren. ‘Ook met inachtneming van de verbondenheid met de VBOK, zie ik niet waarom Siriz niet zou voldoen aan de criteria.’

Breder in de Haagse politiek leeft de vrees dat Siriz, vanuit haar christelijke uitgangspunten, vrouwen van abortus wil afhouden. In december heeft de Kamer vastgelegd dat gesubsidieerde keuzehulporganisaties zich niet mogen beperken tot één oplossingsrichting, ook niet in hun publieke uitingen. Als gevolg daarvan is Siriz – net als de VBOK – uit het Platform Zorg voor Leven gestapt en doet de organisatie ook niet meer meer aan bijvoorbeeld de Mars voor het Leven. Kamerleden van coalitiepartijen lijken tevreden met de manier waarop ChristenUnie-bewindsman Blokhuis de zaak nu heeft geregeld. D66-Kamerlid Pia Dijkstra zei een nieuwe motie van haar PvdA-collega Ploumen niet te zullen steunen. Ploumen gaat opnieuw aan de Kamer voorleggen dat Siriz geen subsidie mag krijgen, vanwege de verbondenheid met de VBOK. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen zei het goed te vinden dat Siriz de politieke signalen serieus heeft genomen, en geeft Siriz ‘het voordeel van de twijfel’.

Maar net als de PvdA vinden ook GroenLinks en SP dat er geen sprake is van onafhankelijke hulp. ‘Als keuzehulp door de overheid wordt gefinancierd, moet zeker zijn dat organisaties niet hun eigen belang boven dat van de vrouw stellen’, zei GroenLinkser Lisa Westerveld.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik sprak de hoop uit dat nu juist méér vrouwen de weg naar keuzehulpverlening zullen vinden, nu drie organisaties subsidie gaan krijgen voor keuzehulp. SGP’er Kees van der Staaij vroeg zich af wat er overblijft van de uitingsvrijheid van maatschappelijke organisaties als Siriz en VBOK. ‘Je zou bijna denken dat de VBOK een criminele motorbende is.’

Staatssecretaris Blokhuis zei dat Siriz zich wel mag blijven uitspreken over de beschermwaardigheid van ongeboren leven, maar bijvoorbeeld niet mag zeggen: ‘Abortus is fout’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.