Luister naar

Premier Rutte wil China-strategie los zien van de aanleg van een 5G-netwerk

Nieuws
Hoe Nederland in de toekomst omgaat met China als handelsmacht, staat los van de vraag hoe in Nederland een 5G-netwerk wordt aangelegd.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
vrijdag 12 april 2019 om 18:29

Den Haag

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Verschillende fracties in de Tweede Kamer willen dat het Chinese bedrijf Huawei voorlopig niet mag meedoen bij de aanbesteding van het 5G-netwerk, maar Rutte zei dat op dit punt eerst het kabinet aan zet is.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wil nog dit jaar van start met het veilen van 5G-frequenties, die voor sneller mobiel dataverkeer gaan zorgen.

Het Chinese Huawei is voor deze techniek een belangrijke speler, maar is in verschillende landen omstreden, omdat via ‘achterdeurtjes’ in de systemen belangrijke informatie zou weglekken naar China. Ook veiligheidsdienst AIVD wees China deze week nog aan als de belangrijkste ­pleger van economische spionage. En donderdag kwam naar voren dat de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML het slachtoffer is geworden van bedrijfsspionage door Chinezen, maar het bedrijf zelf ontkende later dat de Chinese overheid daarachter zit. Critici denken echter dat ASML de Chinezen niet te veel voor het hoofd wil stoten, omdat het land een van de belangrijkste markten voor ASML is.

Rutte zei dat de Nederlandse China-strategie antwoord moet geven op de vraag hoe een westerse democratie moet omgaan met een grote partner als China, dat de grootste economische macht ter wereld wil worden. ‘We moeten niet naïef zijn’, aldus Rutte. ‘China is een groot land met grote geopolitieke belangen; daar moet je verstandig mee omgaan.’ Maar Rutte benadrukte dat de China-strategie van het kabinet (die in mei klaar moet zijn) niet ingaat op de aanleg van het 5G-netwerk.

De premier zei dat het in eerste instantie aan bedrijven zelf is, zich goed te beschermen tegen spionage. Daarnaast zijn veiligheidsdiensten dag en nacht in touw om ‘veel te weten’ over politieke en economische spionage, aldus Rutte. ‘Maar je weet nooit wat je niet weet.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Toen het nog boterde tussen SGP en ChristenUnie: de gezamenlijke campagne, 2019, van Bert-Jan Ruissen en Peter van Dalen.

SGP, ChristenUnie en hun gevecht om één zetel in het Europees Parlement

In geen veertig jaar was de Europese campagne van SGP en ChristenUnie zó spannend. ‘Nu ze uit elkaar zijn, gaat de SGP voluit voor het rechtse, eurosceptische geluid.’

Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

‘Je zou denken dat ik sta te springen om landbouwminister te worden, maar het lijkt me een hondenbaan’, zegt BBB-Kamerlid Cor Pierik

Cor Pierik kreeg kanker, nu is hij BBB-Kamerlid. 'Ik zie Gods creatie in de natuur'

Als voormalig hobbyboer Cor Pierik door zijn keukenraam in Genemuiden kijkt, geniet hij al mediterend van de natuur. Twee jaar geleden hoorde hij zijn eigen doodvonnis, nu komt hij namens BBB op voor de boeren.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.