Luister naar

Nieuwe wet huishoudelijke hulp biedt meer garanties voor een schoon huis

Nieuws
Ouderen en gehandicapten voor wie de gemeente hulp bij het huishouden betaalt, krijgen betere garanties dat hun huis goed wordt schoongemaakt.
Charlotte Huisman redactie vk
vrijdag 12 april 2019 om 17:39
Minister Hugo de Jonge
Minister Hugo de Jonge anp / Bart Maat

Den Haag

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaat de Wet maatschappelijke ondersteuning zo aanpassen dat gemeenten worden verplicht duidelijke afspraken over de hulp vast te leggen. Dat geldt vooral als gemeenten alleen het resultaat van de hulp benoemen, namelijk: ‘een schoon en leefbaar huis’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze aanpassing is nodig na een reeks uitspraken van de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep. Die oordeelde dat gemeenten onvoldoende rechtszekerheid bieden, als zij niet het aantal uren huishoudelijke hulp per week vastleggen. Ongeveer een derde van de gemeenten werkt zo.

Sinds 2015 geldt de Wet maatschappelijke ondersteuning. Die schrijft voor dat hulpbehoevenden meer zelf moeten doen, of anders hun omgeving om hulp moeten vragen.

Het Rijk geeft de gemeenten sindsdien ruim 30 procent minder geld voor de huishoudelijke hulp die 400.000 cliënten van hun gemeente ontvangen.

Gemeenten zijn na invoering van die wet op zoek gegaan naar goedkopere manieren om die hulp te organiseren, wat meestal betekende dat de cliënten minder hulp kregen. Duizenden hulpbehoevenden zijn sindsdien naar de rechter gestapt om de kortingen aan te vechten. Vaak kregen zij gelijk. Als de gemeente een schoon huis belooft, moet de gemeente dat ook waarmaken, oordeelde de hoogste bestuursrechter.

Daarom legt de minister nu vast dat de gemeente met de hulpbehoevende moet afspreken hoe vaak er bijvoorbeeld wordt gestofzuigd en gedweild. Ook moet de gemeente duidelijk maken wie cliënten kunnen aanspreken als zij vinden dat dit resultaat niet wordt bereikt. Gemeente en cliënt moeten met elkaar overleggen, zodat bezwaren en rechtszaken kunnen worden voorkomen, aldus de minister.

kosten procedures

De procedures die hulpbehoevenden tegen hen voeren, kosten de gemeenten veel geld. Eindhoven kreeg recent een vordering van 400.000 euro van jurist Wevers, die 150 bezwaarmakers vertegenwoordigt; voor juridische kosten en 190.000 euro aan dwangsommen. Het college van Eindhoven maakte vrijdag in een brief aan de raad bekend dat het van dit bedrag maar 240.000 euro zal betalen. De gemeente argumenteert dat de procedures zo op elkaar lijken, dat niet voor elke afzonderlijke zaak het volle pond hoeft te worden betaald.

De kosten kunnen voor Eindhoven nog oplopen, waarschuwt het college. Dit als de gemeente uiteindelijk toch het volle pond moet betalen aan de jurist. Bovendien heeft het college 160.000 euro aan extra menskracht voor de procedures betaald. Als de ­cliënten van wie de zaken nu bij de rechtbank liggen hun zaken winnen, kan dat de gemeente ook nog extra geld kosten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.