Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? ‘Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig’

Achtergrond
De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’
Gidi Heesakkers / vk
vrijdag 19 april 2024 om 15:31
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’ beeld Raymond Rutting

Ja, Rutger Diemel (37) en Thim Janssen (30) zien ook dat de stad- en wijkposters die Wijck sinds 2016 maakt ondertussen zijn beland in de categorie visgraatvloer, fluwelen bank en zwarte stalen deur - zó alomtegenwoordig, zó onvermijdelijk zijn de posters geworden bij het scrollen op Funda of het kijken naar Kopen zonder kijken. ‘Je krijgt ons er bijna bij’, grapt oprichter Diemel.

De bestverkopende plattegrond hangt pontificaal in de vergaderruimte van hun kantoor: een uitsnede van Amsterdam, dunne zwarte lijnen tegen een witte achtergrond, onderaan de plaatsnaam. Nogal wat mensen blijken zo’n kaart aan de muur te willen. Van hun woonplaats dus, van een metropool waar ze op vakantie gingen, die ze ooit nog eens willen bezoeken, of van de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

Vince Irie aan het werk in de dronewerkplaats in Utrecht.

'Iedere drone vliegt verschillend, ze hebben allemaal eigen karakter'

Waarom elkaar beconcurreren als je ook van je hobby je werk kunt maken? Vanuit die gedachte ontstond videobedrijf Dutch Drone Gods.

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.