Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

Nieuws
De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord. In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met situatie in Gaza en hadden extra maatregelen genomen.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 21:15
Afbeelding
beeld anp

Zo moesten bezoekers van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam een plek reserveren. Die op de Waalsdorpervlakte was wel vrij toegankelijk.

Toch waren ook Den Haag en Wassenaar extra gespitst op verstoringen. Zo hield de Haagse politie ‘verscherpt toezicht’ op de dodenherdenkingen en zou ingrijpen als dat nodig was. Ook Wassenaar was extra alert, maar de gemeente had vooraf geen signalen ontvangen die een aanpassing van de herdenking noodzakelijk maakten.

‘Ik ben blij dat het ook dit jaar weer waardig is verlopen’, zei Donald van Pelt voorzitter van het Erepeloton Waalsdorp. Van Pelt was ook opgelucht over het uitblijven van onweer tijdens de herdenking. Die dit jaar ‘beduidend minder’ mensen trok dan het gebruikelijke aantal van rond de 3000. Hoeveel precies kon Van Pelt niet zeggen.

Op de Waalsdorpervlakte zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 250 verzetsmensen gefusilleerd door de Duitse bezetter. Na de oorlog zijn in het duingebied tussen Wassenaar en Den Haag ook enkele beruchte NSB’ers terechtgesteld, zoals Max Blokzijl en Anton Mussert.

Aan de herdenking doen elk jaar duizenden mensen mee. Zij lopen in een lange stoet langs het verzetsmonument, genodigden en nabestaanden voorop. De Bourdonklok blijft luiden tot iedereen het monument is gepasseerd, om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden. De herdenking wordt uitgezonden op RTL4.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

Afbeelding

Tientallen doden in Afghanistan door extreem weer

Zeker vijftig mensen zijn in de Afghaanse provincie Ghor omgekomen door noodweer. Dat melden de regionale autoriteiten, die zeggen dat huizen, winkels, landbouwgrond en bruggen zijn verwoest. Ook zijn wegen in het gebied onbegaanbaar.

Afbeelding

Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van 'wet en discipline'. Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

Afbeelding

Acteur Dabney Coleman (92) overleden

De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden, heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos.

Afbeelding

Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.