Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

Nieuws
In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.
anp
woensdag 24 april 2024 om 14:38
Afbeelding
beeld anp

Volgens de organisaties heeft het vaccin tegen mazelen het meest bijgedragen aan het verminderen van de sterfte. Door die inentingen zouden bijna 94 miljoen sterfgevallen zijn voorkomen. De tetanusprik hield bijna 28 miljoen mensen in leven. Ruim 13 miljoen mensen zijn door vaccinatie niet overleden aan kinkhoest.

Vrijwel alle mensen die in leven bleven, waren toen jonger dan 5 jaar. Door het terugbrengen van de kindersterfte zijn volgens het onderzoek 9 miljard levensjaren gered. Ook ontkwamen mensen door de prikken aan gezondheidsschade waar ze anders de rest van hun leven last van zouden hebben gehouden, zoals bij polio. Dit heeft volgens de studie 10,2 miljard gezonde levensjaren opgeleverd.

Reactie

Toch zijn de ziektes niet verdwenen. Volgens de onderzoekers zijn sinds het begin van deze eeuw 130 miljoen kinderen overleden aan ziektes die met vaccins hadden kunnen worden voorkomen.

In een reactie waarschuwt directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland. ‘Economische crises, milieubedreigingen en een toenemend wantrouwen in de wetenschap dreigen de geboekte vooruitgang te ondermijnen en zetten miljoenen levens op het spel. We moeten structureel blijven investeren in het tegengaan van desinformatie en de juiste voorlichting om het vertrouwen in vaccinaties vast te houden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israël vertelt VS dat actie in Rafah nodig is na stuklopen deal

Het is volgens Israël tijd voor militaire actie in Rafah. De minister van Defensie Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse collega Lloyd Austin verteld dat een operatie nu nodig is, omdat Hamas zou weigeren om tot een deal te komen over een nieuw bestand.

Afbeelding

PostNL zakt op positief Damrak na resultaten

PostNL behoorde maandag tot de grote verliezers op het Damrak. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen en het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief.

Afbeelding

Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet.

Afbeelding

Vakbond wil vergroening bedrijven van onderop aanjagen

Vakbond FNV wil meer aandacht voor klimaat en de noodzaak om de economie te vergroenen. 'Zolang de politiek het laat afweten en het bedrijfsleven de winst van aandeelhouders voorrang geeft, zullen werknemers en burgers de verduurzaming van onderop moeten aanjagen', zegt FNV-bes..

Afbeelding

Aandacht voor resultaten PostNL op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen.

Afbeelding

Von der Leyen praat met Xi over 'eerlijke concurrentie' EU-China

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie praat maandag bij haar gesprek met de Chinese president Xi Jinping over 'eerlijke concurrentie' tussen de Europese Unie en China.