ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

Nieuws
ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Beleggersvereniging VEB vroeg of de chipmachinemaker voldoende ruimte heeft om in Noord-Brabant te groeien en of er een plan B is.
anp
woensdag 24 april 2024 om 15:51
Afbeelding
beeld anp

"Natuurlijk hebben we een plan B, maar we breiden graag hier uit om wat Veldhoven en Eindhoven te bieden heeft", antwoordde Dassen. "De Nederlandse overheid erkent ook duidelijk wat de omstandigheden zijn die we nodig hebben om te groeien."

De chipmachinemaker verwacht hard te groeien en heeft van de Nederlandse overheden garanties gevraagd dat er genoeg ruimte en mogelijkheden zijn voor de uitbreiding. Afgelopen maandag tekenden de gemeente Eindhoven en ASML een intentieovereenkomst die een uitbreiding mogelijk moet maken met enkele tienduizenden arbeidsplaatsen. "Die intentieovereenkomst is het resultaat van lang overwegen wat onze opties zijn. Het laat zien dat we op de lange termijn graag hier uitbreiden."

Uitbreidingsplannen

Hij waarschuwde ook dat de uitbreidingsplannen in de regio Eindhoven op de korte termijn niet direct effect gaan hebben. "We hebben natuurlijk plannen B om te kijken waar we op de korte termijn de capaciteit kunnen vergroten", zei Dassen.

Vertrekkend topman Peter Wennink beklaagde zich de afgelopen maanden over een verslechterend vestigingsklimaat in Nederland. Plannen om arbeidsmigratie in te perken zijn volgens hem slecht voor het aantrekken van buitenlands hoogopgeleid personeel. Ook waren er zorgen over wisselvallig regeringsbeleid, krapte op de woningmarkt en het afbouwen van een gunstige belastingmaatregel voor expats.

Na de boodschap dat ASML ook in het buitenland kan uitbreiden, ontwikkelde het kabinet onder de codenaam 'operatie Beethoven' een plan om het techbedrijf in Nederland te houden. Het demissionaire kabinet kwam vervolgens samen met de regio Eindhoven met een pakket ter waarde van 2,5 miljard euro om het lokale ondernemersklimaat voor de chipsector te verbeteren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier doden na aanval Israël in Zuid-Libanon, Hezbollah vergeldt

Bij een Israëlische luchtaanval op een zuidelijk dorp in Libanon zijn vier mensen uit één familie omgekomen. Dat melden Libanese staatsmedia. De Libanese beweging Hezbollah schoot ter vergelding tientallen raketten op Noord-Israël af.

Afbeelding

Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Afbeelding

UNRWA-chef zegt dat Israël hem weer toegang tot Gaza ontzegt

Israëlische autoriteiten hebben het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, voor de tweede keer de toegang tot Gaza ontzegd sinds 7 oktober. Dat zei Lazzarini in een bericht op X.

Afbeelding

Rapport: stad Johannesburg aansprakelijk voor brand met 76 doden

Het stadsbestuur van Johannesburg is deels aansprakelijk voor de gevolgen van een zware brand in de Zuid-Afrikaanse stad, waarbij 76 doden vielen. Dat is de conclusie van een commissie die onderzoek deed naar de brand, die eind augustus plaatsvond.

Afbeelding

HRW: Israël moet niet censureren maar stoppen met zijn wreedheden

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zeer kritisch gereageerd op het besluit van Israël om de activiteiten van het netwerk Al Jazeera in zijn land te verbieden.

Afbeelding

Hamas-delegatie dinsdag terug in Caïro voor onderhandelingen

De Hamas-delegatie die sinds zaterdag in Caïro was voor onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is zondag vertrokken, maar keert dinsdag terug voor verdere gesprekken. Dat melden Egyptische staatsmedia.