Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Van der Plas positiever over formatie dan informateurs: ‘Hoop dat we vandaag tot akkoord komen’

BBB-leider Caroline van der Plas hoopt dat de vier formerende partijen woensdag tot een akkoord komen, zegt ze. Daarmee is zij positiever gestemd dan de informateurs dat dinsdagavond waren. Richard van Zwol zei toen dat er voor Hemelvaartsdag sowieso geen knopen zouden worden doorgehakt.

BBB-leider Caroline van der Plas was woensdag optimistisch over het verloop van de formatiegesprekken.Beeld ANP

Maar Caroline van der Plas stelde woensdag dat het ‘haar perceptie’ is dat PVV, VVD, NSC en BBB er wél uit kunnen komen. “We gaan het zien, we hebben een hele dag.” En: “Ik ben een positief mens.”

NSC-leider Pieter Omtzigt leek dat positivisme niet geheel te delen. “We zijn hard aan het werk en we kijken waar we komen.”

PVV-leider Geert Wilders wilde zich niet wagen aan voorspellingen. “De ene dag gaat het snel, de andere dag wat minder. Het weer is makkelijker te voorspellen dan dit.” Wel zei hij te hopen dat ‘het deze week echt klaar’ is. “Elke dag is een finaledag. We zitten in de eindfase, we doen er allemaal ons best voor. Elke dag wordt het spannender en komen we dichter bij die eindstreep.” Iedereen, stelde Wilders, voelt de toenemende druk.

Tijd dringt

Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf toonden zich dinsdagavond na een onderhandeldag van bijna elf uur minder positief dan maandag, al stelden zij wel dat de gesprekken goed zijn verlopen.

Volgens het duo is vanaf maandag het ‘uitruilen’ begonnen: partijen laten dan eerdere standpunten los, in ruil voor andere zaken die voor hen belangrijker zijn. Zulke compromissen sluiten kan pijn doen. “Logischerwijs zijn er wel pittige discussies,” zei informateur Elbert Dijkgraaf.

Caroline van der Plas zegt dat het ‘soms knalt’. “Maar er wordt ook veel gelachen.”

De tijd dringt voor het formatiekwartet, zo stelden de informateurs dinsdag ook. Op 15 mei moeten Van Zwol en Dijkgraaf hun eindverslag presenteren. “Het wordt ook echt spannend,” zei Dijkgraaf dinsdagochtend. “Wij weten ook écht niet of het gaat lukken.”

Het informateursduo lijkt die deadline wel op te rekken. Volgens Dijkgraaf moet het verslag op 15 mei uiterlijk om 23.59 uur naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Minus Hemelvaartsdag en het weekeinde geeft dat het formatiekwartet nog vier dagen de tijd om tot een hoofdlijnenakkoord te komen.