Luister naar

Deliveroo bezorgt voedsel bereid in eigen keuken

Nieuws
Deliveroo is bekend als maaltijdbezorger, maar sinds kort kookt het bedrijf ook zelf. Een nieuwe fase in de oprukkende platformeconomie?
Joost de Vries redactie vk
vrijdag 20 juli 2018 om 03:00
Deliveroo-bezorger op pad met een maaltijd in zijn rugzakbox.
Deliveroo-bezorger op pad met een maaltijd in zijn rugzakbox. anp / Remko de Waal

Amsterdam

Aan het Amsterdamse Zeeburgerpad verovert maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo een nieuw stuk territorium. In een hippe foodhall heeft de maaltijdbezorgdienst zijn eerste eigen keukens gebouwd. Die worden bestierd door de topchefs Ron Blaauw (van sterrenrestaurant Ron Blaauw) en Michiel van der Eerde (van pop-uprestaurant Baut). Zij (lees: hun koks) maken zes verschillende soorten eten, van Hawaiiaans tot Vietnamees.

In de smalle ruimte achter de keukens zitten de twintigers ChuiLie Wong en Gerwin Chan achter een tafeltje. Ze dragen lichtblauwe T-shirts met het bedrijfslogo en kijken uit op een warmhoudtafel en een paar klapstoeltjes en koelkasten. Aan hen de taak om de fietskoeriers op te vangen en met het eten in hun rugtasbox weer op pad te sturen. Vanuit hier levert Deliveroo pokébowls en rijsttafels aan Amsterdam-Oost.

Het Britse Deliveroo breidde drie jaar geleden uit naar Nederland en veroverde snel de grote steden. De dienst concurreert met bezorgdiensten als Foodora, Thuisbezorgd en Uber Eats. Ook deze eigen keukens – onder de naam Deliveroo Editions – zijn een Brits format.

Het bedrijf bezorgt niet alleen, maar verzamelt ook: data van zijn klanten. Op basis van de bestellingen kan ­Deliveroo zien welke gerechten in welke wijken goed verkopen en in welke bepaalde smaken ontbreken. Foodhall Mooie Boules – de hippe eetzaal/jeu-de-bouleshal waarin de keukens zijn gevestigd – opende drie weken geleden de deuren. In stilte registreerde Deliveroo hoe het Editions-concept aansloeg. Zonder promotie kwamen honderden bestellingen binnen vanuit omliggende buurten.

Deliveroo groeit als kool, het bedrijf is actief in twaalf landen en had in 2016 een omzet van 170 miljoen euro. De dienst is niet onomstreden. In Nederland is het bedrijfsmodel van Deliveroo onderwerp van maatschappelijke discussie. Na zich een positie te hebben verworven in Nederland, verruilde Deliveroo vorig jaar de rol van werkgever voor die van opdrachtgever.

rechtszaak

Komende maandag oordeelt de Amsterdamse rechter in een zaak die tegen de bezorgservice is aangespannen door een van de koeriers. Tot vorig jaar was student Sytze Ferwerda in dienst, totdat Deliveroo besloot nog alleen met zzp’ers door te gaan. ‘Schijnzelfstandigheid’, zegt Ferwerda. Hij eist herstel van zijn dienstverband en wordt daarin gesteund door de PvdA en vakbond FNV.

De maaltijddienst mag in de ogen van linkse partijen en bonden symbool staan voor alles wat mis is aan de oprukkende platformeconomie, het weerhoudt Deliveroo er niet van de jacht op een steeds groter aandeel van de bezorgmarkt voort te zetten. De nieuwe eigen keukens zijn daar een voorbeeld van.

De topkoks in de foodhall koken voor de inwoners van Amsterdam-Oost, maar ook voor het hippe publiek van Mooie Boules. De foodhall is een uit de hand gelopen idee van een groep vrienden die jeu-de-boulestoernooitjes organiseerden op het Museumplein. Het kostte een paar ton om de kale hal in te richten, zegt mede-eigenaar Jesse van der Meulen. De samenwerking met Deliveroo is ‘win-win’, vertelt hij. De bezorgdienst bouwde de keukens en zette er gerenommeerde chefs in. Dat was de jonge ondernemers op eigen kracht niet gelukt.

De maatschappelijke discussie over Deliveroo is Van der Meulen niet ontgaan. ‘Ja, we hebben het er onderling even over gehad.’ Maar hij werkt als startup-ondernemer veel met zzp’ers en voelt zich thuis bij de aanpak van Deliveroo. ‘De ontwikkeling van de arbeidsmarkt loopt voor op de regelgeving’, zegt Van der Meulen. Chef-kok Ron Blaauw is blij dat zijn eten nog meer mensen bereikt. Hoe Deliveroo zijn bedrijf runt, moet het zelf weten, zegt hij. ‘Ik heb mijn mensen gewoon in dienst.’

aanvulling

Deliveroo Nederland heeft lessen getrokken uit de ervaringen die zijn opgedaan in Groot-Brittannië, zegt directeur Stijn Verstijnen. ‘De keukens moeten een fijne werkomgeving zijn voor de koks en de bezorgers.’ Het bedrijf kijkt ook naar mogelijkheden in Rotterdam en Den Haag. De volgende ‘Editions’ zouden volgens de directeur ook enkel keukens kunnen zijn vanwaaruit eten wordt bezorgd. Of de pizzabakkers in de omgeving blij zijn met de nieuwe concurrent? Verstijnen weet het niet. ‘Ik heb het ze niet gevraagd. Maar ik hoop het wel. We bieden een aanvulling.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.