Luister naar

De onzin van minister Blok in vier voorbeelden

Nieuws
Wat minister Stef Blok zei over de multiculturele samenleving, is gevaarlijk. En nog onzin ook.
Klaas Harink
vrijdag 20 juli 2018 om 03:00

Algehele opwinding over de uitspraken van minister Stef Blok (Nederlands Dagblad 19 juli). Vooral zijn opmerking dat het in onze genen zit, dat we niet goed met onbekenden kunnen samenleven, is gevaarlijk.

In Zuid-Afrika leidde het genenverhaal tot apartheid. In nazi-Duitsland tot het zuiver houden van het Arische ras. In het zuiden van de Verenigde Staten tot de Ku Klux Klan en de (zwarte) Black Panthers. God creëerde de mens. Of we nu in Hem geloven of niet, we zijn zijn beelddragers.

Vier voorbeelden om aan te tonen dat het ook dikke onzin is wat minister Blok uitkraamde.

1. Ruim 23 procent van de Nederlanders heeft een migrantenachtergrond. Nederland is dus al een multiculturele samenleving. En we leven redelijk vredig met elkaar samen.

2. Ik woonde, met mijn gezin, twaalf jaar naar tevredenheid in Suriname en Congo. Mijn zus en zwager wonen reeds vijftien jaar, vrijwillig, in Bangladesh. Mijn broer is gelukkig getrouwd met een Thaise vrouw. Een goede kennis uit Suriname (Creool) woont met zijn Poolse vrouw en hun kindje in Polen. Ik heb niet gehoord dat hij klappen kreeg.

3. Tien jaar lang was ik directeur van VluchtelingenWerk in Noord-Nederland. De passie, de betrokkenheid van al die vrijwilligers die zich inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen, is heel groot. Vrijwillig investeerden ze zo’n acht uur per week om vluchtelingen een plek te bieden in de Nederlandse samenleving.

4. Wat we ook vinden van de Surinaamse president Bouterse, zijn partij NDP is niet langs etnische lijnen gekleurd, evenmin als DOE, de partij van de christen Carl Breeveld. Ook de meer traditionele politieke partijen veranderen hierin steeds meer.

waarschuwing

De genenkaart trekken is super gevaarlijk. Het appelleert aan tendenzen in de samenleving die neigen naar fascisme. En we hebben het niet in de gaten. Madeleine Albright, de oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS, citeert Mussolini: ‘Als je een kip plukt door de veren er een voor een uit te trekken, merken mensen het niet.’

Hoeveel rechtser zijn we in Nederland inmiddels geworden? Wat een Wilders en nu Blok kunnen zeggen, was twintig jaar geleden voor onmogelijk gehouden. Net als de manier waarop we nu serieus praten over zogenaamde oplossingen van de vluchtelingenproblematiek (kampen in Noord-Afrika). De veren worden een voor een eruit getrokken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.