Column: Het veganisme overspoelt Nederland
Waar koop je de lekkerste kikkererwtenpaté? En welk falafelrestaurant mag je zeker niet missen? In de wandelgangen van de Katholieke Universiteit Leuven vormt het dagelijkse gespreksstof. Moderne jongeren spijbelen niet alleen voor het klimaat; ze zijn ook nog eens veganistisch of overwegen dat te worden.
Het Britse magazine The Economist voorspelde al dat het veganisme in 2019 mainstream zou worden. Ook het Amerikaanse tijdschrift Forbes signaleerde een toename van de vleesloze levensstijl. Voor alle duidelijkheid: veganisme gaat verder dan vegetarisme. In tegenstelling tot vegetariërs schrappen veganisten ook boter, kaas en eieren uit hun dieet.
Het veganisme overspoelt ook Nederland. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme telt het land bijna 120.000 veganisten. Dat is vijfmaal zoveel als twintig jaar geleden. Veganisten noemen vooral het klimaat, dierenwelzijn, gezondheid en milieu als belangrijkste motivatie.
De grootste krant van wakker Nederland ziet het somber in. ‘De gehaktbal gaat in de ban’, kopte DeTelegraaf afgelopen maand. Te verwachten is namelijk dat het veganisme niet alleen het milieu zal beïnvloeden. Want laten we eerlijk zijn – wat is een stamppot zonder rookworst? En wat is erwtensoep zonder runderbot, stukjes spek en plakjes worst? De opkomst van het veganisme zou weleens het einde van de Hollandse pot kunnen betekenen.
Ook Vlamingen vrezen voor hun waterzooi en worstelstoemp. In steden als Antwerpen, Leuven en Brussel schieten de veganistische restaurants als paddenstoelen uit de grond. Antwerpen krijgt op 27 april zelfs een Vegan Street Festival. En dat terwijl de Belgische boulette het al zo moeilijk heeft. De afgelopen jaren kreeg de gehaktbal al concurrentie te dulden van shoarma en pita, en nu dus ook nog eens van falafel.
Aan de moderne veganist zal het niet liggen. Hij heeft het geitenwollensokkenimago van zich afgeschud. Hij is te geweldloos om zich thuis te voelen bij het GroenFront, infiltreert niet in slagerijen en ketent zich niet vast aan veetransporten. Integendeel zelfs.
Vriendelijk veganisme is de trend. Als de moderne veganist niet spijbelt voor het klimaat, neemt hij in ieder geval de fiets naar college. Op zijn achterspatbord een sticker: ‘Weer een auto minder’. Hij trekt een katoenen trui aan tegen de kou en brengt linnen tasjes mee naar de supermarkt.
De moderne veganist zou zelfs zomaar je buurman kunnen zijn. Geroutineerd draait hij ’s avonds een gehaktbal van kikkererwtenpastei in elkaar, die hij aanbraadt in plantaardige margarine en laat sudderen met wat gesnipperde ui. Bezorgde Telegraaf-lezers hebben dus niets te vrezen. Als het aan moderne jongeren ligt, is er volop hoop voor de toekomst.