Luister naar

Kabinet betaalt nog niet mee aan hoge energienota

Nieuws
Zowel oppositie als coalitie zijn boos dat het kabinet de energierekening veel te rooskleurig heeft voorgesteld. De oppositie eist nu compensatie. Maar het kabinet vindt het nog te vroeg om over de brug te komen.
Eduard Sloot
dinsdag 19 februari 2019 om 16:13

Den Haag

Onder meer SP, 50Plus en SGP willen dat het kabinet huishoudens tegemoetkomt. ‘De stijging van de energierekening is gigantisch’, aldus SP-leider Lilian Marijnissen dinsdag in de Tweede Kamer.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil echter wachten op nieuwe koopkrachtberekeningen die het Centraal Planbureau in maart publiceert. ‘We weten nog niet of er een koopkrachtprobleem is’, aldus Wiebes. Tegenover de fors gestegen energienota staan vermoedelijk andere kostenposten die omlaag gaan, wijst hij op recente, gunstige inflatiecijfers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde zaterdag dat huishoudens dit jaar circa 334 euro meer kwijt zijn voor energie. Wiebes erkent dat het kabinet eind vorig jaar te stellig is geweest door te zeggen dat de stijging van de energienota meevalt, terwijl prijsvergelijkers toen al forse prijsstijgingen voorspelden. In december deed staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zulke prijsstijgingen af als ‘bangmakerij’. Zij baseerde zich toen op een voorspelling van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017 – dus op oude cijfers. Wiebes: ‘Het kabinet had zich minder stellig moeten uitlaten. Wij baseerden ons op ramingen die toen al te oud waren.’

grof schandaal

De Kamer oordeelt hard over het optreden van het kabinet. ‘Dit is een grof schandaal’, aldus SP’er Marijnissen. ‘Dit kabinet liegt dat het barst. Hoe vaak hebben mensen wel niet gehoord dat ze erop vooruit gaan?’

Ook regeringspartijen zijn buitengewoon kritisch. ‘Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens. Dat mag echt niet’, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. CDA-Kamerlid Agnes Mulder wil dat het kabinet met een antwoord komt. ‘Want dit is voor ons niet acceptabel.’ Haar collega Carla Dik van de ChristenUnie spreekt van een ‘ongelooflijke stommiteit’. ‘Dit is niet goed voor het vertrouwen in de overheid.’

CPB blijft achter koopkrachtstijging staan

Dat het kabinet de energierekening te laag heeft ingeschat, betekent niet dat de verwachte koopkrachtstijging van het Centraal Planbureau niet klopt. ‘Er is geen sprake van een rekenfout die wij moeten herstellen’, zegt Patrick Koot van het CPB. Hij wijst erop dat de energienota in de koopkrachtberekeningen van het CPB onderdeel is van de verwachte inflatie. ‘Het kabinet heeft cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving gebruikt. Wij maken zelf een inschatting welk effect energieprijzen en hogere energiebelastingen hebben op de inflatie.’

In de laatste raming uit december voorspelt het Centraal Planbureau dat huishoudens er dit jaar 1,6 procent op vooruit gaan, onder meer door belastingverlagingen en hogere lonen. Koot wijst erop dat in die voorspelling is meegenomen dat de prijzen met 2,4 procent stijgen – iets wat negatief uitpakt voor de portemonnee. Vooralsnog stijgen de prijzen minder hard: in januari lagen die 2,2 procent hoger dan een jaar geleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.