Luister naar

Dordt wil meer vrouwen op straatnaamborden

Nieuws
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 19 februari 2019 om 21:02

Dordrecht

Dordrecht moet meer straatnamen krijgen van bekende vrouwen die van betekenis zijn geweest voor de stad. De verhouding met vernoemde mannen is scheef. Dat vindt een meerderheid van de partijen in de Dordtse gemeenteraad. Twaalf vrouwen van de fracties van CDA, GroenLinks, ChristenUnie-SGP, D66, SP, VSP, Gewoon Dordt, Fractie Jager en Beter voor Dordt dienden dinsdag een motie in, waarin ze de straatnamencommissie vroegen ‘meer recht te doen aan bekende vrouwen van de Dordtse samenleving, uit verleden of heden’. De partijen willen ook dat het college de samenstelling van de straatnamencommissie herziet door ‘minimaal één tot twee vrouwen’ toe te voegen aan de commissie, want die bestaat nu uit drie mannen. Dit voor ‘een goede afspiegeling van de Dordtse samenleving’, aldus de tekst in de motie. Aanleiding voor de motie was het meermaals vergeefs aandacht vragen voor vernoemingen van vrouwen vorig jaar en het besluit eind januari vijf nieuwe straatnamen te vernoemen naar mannelijke oud-burgemeesters.

Raadslid Marieke van Eck (Beter voor Dordt) kan desgevraagd nog geen vrouw noemen die in aanmerking komt voor een straatnaambord. ‘Maar er zijn er genoeg’, verzekert ze. ‘De straatnamencommissie probeert er rekening mee te houden. Toch is het goed erop te wijzen dat er nog ongelijkheid bestaat.’

Eén van de leden van de straatnaamcommissie is haar ‘eigen’ wethouder Piet Sleeking. ‘Hij zal niet met opzet geen vrouwelijke namen willen, het is binnen onze partij geen erop of eronder wat dat betreft. We willen er alleen even op wijzen.’

De motie werd ondertekend door vrijwel alle vrouwen uit de Dordtse gemeenteraad namens hun partijen. Alleen de VVD en de PVV stemden tegen. VVD-raadslid Rolin den Heijer stelde dat de Dordtse vrouwen geen motie nodig hebben, al vond hij de strekking sympathiek. Saskia Rutten-Alberts (PVV) steunde de emancipatiegedachte, maar vond het onjuist dat de motie alleen naar vrouwen was gestuurd.

Soortgelijke initiatieven om meer vrouwen vernoemd te krijgen op straat speelden eerder ook al in Rotterdam, Tilburg, Arnhem en Amsterdam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam.

Pro-Palestijnse mars van studenten door centrum Amsterdam, oproep om gebouwen UvA te bezetten

Een dag na het opbreken van een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten bij de Roeterseilandcampus van de UvA, zijn er opnieuw demonstraties rondom de universiteit.

Bewoners keren terug naar het asielschip aan de Nieuwe Kade in Arnhem na een brand in februari dit jaar.

Arnhem gaat 'onevenredig' veel vluchtelingen huisvesten: 'We moeten af van die crisishouding'

De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1700 permanente opvangplekken creëren, 1000 meer dan de spreidingswet voorschrijft.

Prinses Amalia in 2022, op de eerste dag van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses Amalia stopt met terugstorten van onkostenvergoeding wegens 'verrassende omstandigheden'

Prinses Amalia stopt per 1 januari 2025 met het terugstorten van de 1,5 miljoen euro onkostenvergoeding die zij jaarlijks van het Rijk ontvangt. Haar inkomen van 3 ton blijft zij wel terugbetalen tot het einde van haar studie.

Een Russische Iskander-raket.

Rusland kondigt oefeningen aan met tactische nucleaire wapens

Rusland heeft aangekondigd oefeningen te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken.

Ook te hard rijden wordt gezien als een lichte overtreding, zolang de overschreden snelheid onder de dertig kilometer per uur blijft.

Geen bekeuring voor fietsen zonder licht? Vijf vragen over de protesterende agenten

Overtreders die vanaf vandaag worden betrapt op wildplassen of zwartrijden in het openbaar vervoer, krijgen mogelijk geen geldboete. Politieagenten voeren namelijk actie, maar waarom doen ze dat?

Daphne Wesdorp wint De Tegel: ‘Het is best stressvol af en toe om van hot naar her te gaan.’

ND-oorlogscorrespondent Daphne Wesdorp wint De Tegel voor haar reportages over gewone mensen

ND-oorlogscorrespondent Daphne Wesdorp (26) heeft De Tegel gewonnen voor haar verslaggeving in Oekraïne en Myanmar. De Tegel is de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland.