© BELGA

Charles Michel slikt woorden over Spaanse crisis niet in: “Rajoy heeft mijn nummer”

Er is geen sprake van een diplomatieke crisis tussen ons land en Spanje. Dat heeft premier Charles Michel gezegd, nadat het kabinet-Rajoy een kwade mail had gestuurd die Michels uitspraken over de Catalaanse kwestie veroordeelden. “Er is op dit moment veel nervositeit in Spanje.”

rvs

Michels tweets en uitspraken, waarin hij het geweld tegen Catalaanse burgers veroordeelde en opriep tot dialoog, schoten bij het kabinet van de Spaanse premier Mariano Rajoy in het verkeerde keelgat. De Belgische ambassadeur in Spanje kreeg een mail waarin de onvrede werd duidelijk gemaakt over de Belgische ‘aanvallen’.

“Ik denk dat er veel nervositeit is over deze politieke crisis in Spanje”, reageerde Michel bij aankomst voor de Europese top laconiek. “Misschien zijn mijn woorden daar verkeerd geïnterpreteerd. Spanje blijft een vriend van België en in mijn ogen is er geen crisis.”

Tegelijk relativeerde onze premier de berichten over een kwade Rajoy. “Rajoy heeft mij niet gezegd dat hij woedend is. Hij heeft mijn telefoonnummer en dat van de minister van Buitenlandse Zaken, maar op ministerieel niveau is er niet gecommuniceerd.”

Naast elkaar aan tafel

De premier gelooft ook niet dat Rajoy een benoeming van de Belgische politiechef Catherine De Bolle bij Europol zou dwarsbomen als vergelding voor Michels uitspraken. “Ik ben zeker dat een prestigieus land als Spanje niet in zo’n logica zou vervallen. Er is trouwens een geijkte procedure voor die benoeming bij Europol.”

Volgens Michel zijn er op de Europese top geen bilaterale gesprekken voorzien tussen hem en Rajoy, maar de twee zitten wel naast elkaar aan tafel. “Misschien zullen we het er dus wel over hebben, al heb ik niet veel te zeggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer